Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

paszym

Post autor: paszym » 27 cze 2013, 8:38

Moim zdaniem większa jest szansa, że zdemolowany zostanie złachany ikarus niż ładny niskopodłogowiec.
Moim, nie chodzi o to, który zostanie szybciej zdemolowany, tylko którego mniej szkoda :)
Będę oryginalny i zostawię bez podpisu.

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 27 cze 2013, 10:39

metalin pisze:Z jakiej przyczyny bierze się tyle wysokiej podłogi na kursach nocnych? Zasadniczo na to nie ma nawet tyle wozów wysokich, co widać w praktyce.
Lepiej tak niż odwrotnie, a czasem się zdarza. Rzadko, bo rzadko, ale się zdarza. :-#

metalin

Post autor: metalin » 27 cze 2013, 16:15

Jachim pisze: Lepiej tak niż odwrotnie,
Nie lepiej. Gdybyś nagle stracił nogi, to dlaczego masz tracić możliwość korzystania z komunikacji nocnej? Taki gratis do wózka od ZTM?

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 27 cze 2013, 16:40

metalin pisze:
Jachim pisze:Lepiej tak niż odwrotnie,
Nie lepiej. Gdybyś nagle stracił nogi, to dlaczego masz tracić możliwość korzystania z komunikacji nocnej? Taki gratis do wózka od ZTM?
Bo to ikaaaaruuus :slinienie: można go pocałować, zrobić sobie przy nim dobrze i Bóg wie co jeszcze... ](*,)

Pamiętam kiedyś taką sytuacje, że do N36 chciała wsiąść osoba na wózku a tu zonk, ikarus podjechał.

A takie N24 np. gdzie od zawsze chyba jest tylko Ostrobramska nadal ma w rozkładzie same wysokie kursy.

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 27 cze 2013, 19:53

metalin pisze:
Jachim pisze: Lepiej tak niż odwrotnie,
Czy rozumiesz? Napisałem, że lepiej jak jest planowo wysoka brygada, a przyjeżdża niskacz, niż jak masz niskacza, a przyjeżdża Ikarus. Dlaczego tak, bo liczba Ikarusów nie jest adekwatna do liczby wysokich brygad, więc masz większe szanse na niskacza (zresztą było to już wspomniane). ](*,)

metalin

Post autor: metalin » 27 cze 2013, 21:49

Jachim pisze: Czy rozumiesz?
No właśnie nie rozumiem:
1. Dlaczego w ogóle na nocnych występuje wysoka podłoga?
2. Dlaczego planowy udział jest większy niż ilostan wozów wysokich?
3. Jakie argumenty przemawiają za popieraniem utrzymania stanu z punktu 2 (tak odbieram Twoją wypowiedź). Bo jeśli mamy jakiś argument za puszczaniem wysokich na nocki to i tak jeśli jest x wozów wysokich to plan powinien być na góra 0,9x, a nie x+n.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 27 cze 2013, 21:58

Ja mam w sumie jeden argument za tym, że Ikarusy powinny zostać na liniach nocnych do końca swojego kursowania - dorżną je akurat, w ciągu dnia dodatki, potem nocka i tak w kółko.
Jachim pisze:Lepiej tak niż odwrotnie, a czasem się zdarza. Rzadko, bo rzadko, ale się zdarza. :-#
Mimo wszystko - powinna być zdecydowanie zmniejszona pula brygad, a na pewno wszystkie brygady z R-1, R-2, R-3 i R-5 powinny zostać wpisane jako niskopodłogowe.
Mong pisze:Bo to ikaaaaruuus :slinienie: można go pocałować, zrobić sobie przy nim dobrze i Bóg wie co jeszcze... ](*,)
Powiedział ten co noc w noc niemalże jeździ jednym w kółko.
Mong pisze:Pamiętam kiedyś taką sytuacje, że do N36 chciała wsiąść osoba na wózku a tu zonk, ikarus podjechał.
To trzeba było się ruszyć, poinformować kierowcę, że jest taka sytuacja i ewentualnie pomóc..

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 27 cze 2013, 22:00

metalin pisze: No właśnie nie rozumiem:
1. Dlaczego w ogóle na nocnych występuje wysoka podłoga?
Bo na dziennych też
metalin pisze: 2. Dlaczego planowy udział jest większy niż ilostan wozów wysokich?
Bo ZTM nie podąża za każdą kasacją w MZA i to są pozostałości po większej ilości wysokopodłogowców w MZA.
metalin pisze: 3. Jakie argumenty przemawiają za popieraniem utrzymania stanu z punktu 2 (tak odbieram Twoją wypowiedź). Bo jeśli mamy jakiś argument za puszczaniem wysokich na nocki to i tak jeśli jest x wozów wysokich to plan powinien być na góra 0,9x, a nie x+n.
Osobiście uważam, że skoro Warszawa posiada sprawne i w dobrym stanie wysokopodłogowce to niech jeżdżą, ale "w odpowiednich dawkach" nie do przesady. Z tym planem to napisałeś dobrze w przypadku niskaczy, w przypadku wysokich wozów, zawsze może je zastąpić niskacz, więc tu nie ma problemu, ale na nocnikach zbyt się nie znam piszę ile wiem i zastanawia mnie czemu nie ma kar za wysyłanie wysokich wozów, na niskie brygady, bo nie sądzę, że w nocy były duże braki.

Awatar użytkownika
sprinter
(ziuuu.ex.1205)

Post autor: sprinter » 27 cze 2013, 22:01

Akurat niektóre brygady R-5 powinny być wysokie.
15, 116, 122, 157, 181, 185, 186, 205, 518, N46 :mewa:
Phototrans | Omni-Bus | WGKM

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 27 cze 2013, 22:12

Ja mam w sumie jeden argument za tym, że Ikarusy powinny zostać na liniach nocnych do końca swojego kursowania - dorżną je akurat, w ciągu dnia dodatki, potem nocka i tak w kółko.
Z tym że na ogół dodatki wyjeżdżają zbyt wcześnie, by łączyć je z nocą.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 27 cze 2013, 22:15

Jachim pisze:Bo na dziennych też
Argument kompletnie z pupy.
Jachim pisze:Bo ZTM nie podąża za każdą kasacją w MZA i to są pozostałości po większej ilości wysokopodłogowców w MZA.
Jak wyżej - ilostan niskopodłogowych wozów z MZA już dawno przewyższył ilość Ikarusów, a pomijam fakt, że są zajezdnie, gdzie od dłuższego czasu nie ma ani jednego wysokopodłogowca.
Jachim pisze:[...]zastanawia mnie czemu nie ma kar za wysyłanie wysokich wozów, na niskie brygady, bo nie sądzę, że w nocy były duże braki.
Masz jedną taką brygadę - BWL244, która i tak teraz już nie będzie obsadzona przez Ikarusa, więc kolejny argument do śmietnika.
sprinter pisze:Akurat niektóre brygady R-5 powinny być wysokie.
Niedługo z R-5 wysokopodłogowce znikną, więc nie widzę problemu w niewysyłaniu ich na linie nocne - kolejna pula brygad do wpisania jako niskich w rozkładzie.
R-9 Chełmska pisze:Z tym że na ogół dodatki wyjeżdżają zbyt wcześnie, by łączyć je z nocą.
Bez przesady - często widuję jakiegoś Ikara na N21, a potem rano tego samego na 338.

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 27 cze 2013, 22:36

metalin pisze:Czy istnieją jakieś uregulowania, przesłanki, które wymuszają kursowanie wysokiej podłogi w nocy?
Wprost odwrotnie. Uregulowania są co do niskiej podłogi. Tam gdzie nie ma obowiązku niskacza , ZTM toleruje wysoką , a MZA dopóki ma takie wozy to je wysyła.

[ Dodano: Czw 27 Cze, 2013 22:42 ]
sprinter pisze:Akurat niektóre brygady R-5 powinny być wysokie.
Zabronione są na N42 i N44 i nie mam pewności czy nie na N35/N85. Na chodzie są dwa wysoko podłogowce 4348 i 4435. 4290 ma nieaktualne badanie techniczne , choć w "Rzadkich okazach" ktoś go widział wczoraj na Woronicza ,więc może tam pojechał na rejestrację?

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 27 cze 2013, 23:07

Sadek pisze:[...]nie mam pewności czy nie na N35/N85[...]
N35 i N85 jest niskopodłogowe.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 27 cze 2013, 23:40

Domas pisze:
Mong pisze:Bo to ikaaaaruuus :slinienie: można go pocałować, zrobić sobie przy nim dobrze i Bóg wie co jeszcze... ](*,)
Powiedział ten co noc w noc niemalże jeździ jednym w kółko.
Ja mam takie rozumowanie: mogę postawić sobie nawet z ikarusa świątynkę w ogródku i modlić się trzy razy dziennie, ale jeśli tym nie epatuje w cały świat np. wypisując durne teksty czy odwalając jakieś akcje tam gdzie tylko pojawi się ikarus to wszystko jest jak najbardziej w porządku.
Ja nie mam ani nie zamierzam mieć takiej świątynki.
A propo tego jeżdżenia to trochę inaczej. Z mojego punktu widzenia ja nie jeżdżę ikarusem tylko jeżdżę w nocy, jak widzę jelcza czy solarisa na pętli to nie odwracam się na pięcie. EOT
Domas pisze:
Mong pisze:Pamiętam kiedyś taką sytuacje, że do N36 chciała wsiąść osoba na wózku a tu zonk, ikarus podjechał.
To trzeba było się ruszyć, poinformować kierowcę, że jest taka sytuacja i ewentualnie pomóc..
Nie wydaję mi się, żebym opisał tą sytuację tak dokładnie żebyś mógł wyciągać wnioski co zrobiłem, a czego nie, ale jeśli muszę:
Osoba na wózku była z kimś. Te ktoś jak zobaczył ikarusa podszedł do kabiny i trochę wylał swój żal, ale nie jakoś prostacko i nie było to w tonie pretensji do kierowcy, jakby to od niego zależało kto rozkłady układa. Obydwie te osoby nawet nie chciały próbować wgramolić się do ikarusa.

ashir

Post autor: ashir » 28 cze 2013, 9:50

Domas pisze:
Sadek pisze:[...]nie mam pewności czy nie na N35/N85[...]
N35 i N85 jest niskopodłogowe.
Do reszty dyskusji nie mam już się po co wtrącać, bo wszystko właściwie zostało powiedziane. Tylko jedną rzecz sprostuję: brygada 138 z Redutowej na tych liniach jest wysoka, podejrzewam, że brygada 244 na N44 również może być planowo na Ikarusa, a ZTM sobie kpi z pasażerów.

ODPOWIEDZ