Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Przez przypadek jeden mój post wylądował nie tam, gdzie trzeba, ale chyba mało kto zauważył.
Przerywnik dla sprawy kasownikowej:
Jak kilka lat temu gdzieś na tym czy innym (forum KM, też kiedyś istniało ) pisałem, że jak KM sobie odbiorą, tak będą miały, pisałem to w nadziei, że zmądrzeją. No w niektórych kwestiach zmądrzeli, ale...
patrzę na czopki. Odchodzą od nas powoli. Przez 4 lata prawie nic nie zrobili z problemami, jeździ to jak chce. Następne modernizacje - podobnie.
Wzięli się za hiper-kible i co? Widzieliście uchwyty na rower wpakowane? To śmiech na sali. Te same co w Impulsach z NS. Żeby zaczepić rower, trzeba dwóch osób, a i tak rower nie będzie stał precyzyjnie. Podobne badziewie wozi się w Elfach, tylko tam wiesza się w jedną osobę - wygodniej.
Klima? Jest, a jest... Działa jak chce. W jednym członie nie, w innym wieje tak, że nadrabia zaległości i nie da się wytrzymać z zimna. Zero regulacji? Drzwi. No bajka... system z Elfa, czyli trzymasz przycisk, to drzwi się nie otworzą, a ty pojedziesz dalej. SIP? To samo co dawniej, te same problemy. Jak tak można wypuścić i odebrać sprzęt
KM, ja wam kurna płacę za bilet kwartalny i dobrze wiem, że macie mnie głęboko gdzieś, jak tysiące innych pasażerów. Ale jak was zmusić do myślenia Doczekam się?
Przerywnik dla sprawy kasownikowej:
Jak kilka lat temu gdzieś na tym czy innym (forum KM, też kiedyś istniało ) pisałem, że jak KM sobie odbiorą, tak będą miały, pisałem to w nadziei, że zmądrzeją. No w niektórych kwestiach zmądrzeli, ale...
patrzę na czopki. Odchodzą od nas powoli. Przez 4 lata prawie nic nie zrobili z problemami, jeździ to jak chce. Następne modernizacje - podobnie.
Wzięli się za hiper-kible i co? Widzieliście uchwyty na rower wpakowane? To śmiech na sali. Te same co w Impulsach z NS. Żeby zaczepić rower, trzeba dwóch osób, a i tak rower nie będzie stał precyzyjnie. Podobne badziewie wozi się w Elfach, tylko tam wiesza się w jedną osobę - wygodniej.
Klima? Jest, a jest... Działa jak chce. W jednym członie nie, w innym wieje tak, że nadrabia zaległości i nie da się wytrzymać z zimna. Zero regulacji? Drzwi. No bajka... system z Elfa, czyli trzymasz przycisk, to drzwi się nie otworzą, a ty pojedziesz dalej. SIP? To samo co dawniej, te same problemy. Jak tak można wypuścić i odebrać sprzęt
KM, ja wam kurna płacę za bilet kwartalny i dobrze wiem, że macie mnie głęboko gdzieś, jak tysiące innych pasażerów. Ale jak was zmusić do myślenia Doczekam się?
Ja zauważyłem ale w nocy i chciałem najszybciej iść spaćprzewoz pisze:Przez przypadek jeden mój post wylądował nie tam, gdzie trzeba, ale chyba mało kto zauważył.
Mnie dziwi po co w tych modernizacjach monitory. Jak długo jeżdżę nigdy nic się nie wyświetlało za to kilka razy były rozbite...

^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...
Wydaje mi się, że nie tylko KMy "olewają" fuszerki przy odbiorach, ale chyba każden przewoźnik/zamawiający (no może poza Arrivą).Jak kilka lat temu gdzieś na tym czy innym (forum KM, też kiedyś istniało ) pisałem, że jak KM sobie odbiorą, tak będą miały, pisałem to w nadziei, że zmądrzeją.
Z jednej strony KMy nie miały innego wyjścia jak odebrać toto, bo jak pamiętacie mieli deficyt taborowy i ściągali nawet składy z PRów (a tak apropo: służą one jeszcze w KMach?). Z drugiej zaś mogli spisać jakieś zobowiązania między nimi a wykonawcami (wykonawcą), by zniwelować te fuszerki.
Koleje Mazowieckie wprowadziły nie lada nowoczesną gratkę na linii KM7. Zanim jednak pomyślicie o nowym taborze lub hiperkiblach - nie o to chodzi. Zresztą od jutra pewnie jeszcze zabiorą jedyny skład bombek - do tej pory tylko weekendowy.
Chodzi o...
EN57-1740!
Tak jest! Najnowsza eksperymentalna jednostka typu "sracz" została wyposażona w działający wizualny i (weźcie głęboki oddech) dźwiękowy system informacji pasażerskiej! Zewnętrzne tablice w ilości trzech (!!!) na bok ezetu wyświetlały cztery linijki informacji: nr pociągu, stację początkową (niestety urwaną trochę), stacje pośrednie (które tak się przewijały na wyświetlaczu! szał!) i stację końcową!
Wewnątrz jeszcze lepiej - oprócz tradycyjnych imienin, godziny, dnia i daty wyświetla się trasa, następna stacja i nawet rozkładowy czas przyjazdu.
Do tego z głośników wydobywa się głos mówiący (dwa razy - raz po ruszeniu i raz przed dotarciem) o następnej stacji!
Jestem pozytywnie zaskoczony i wprost wniebowzięty!
Chodzi o...
EN57-1740!
Tak jest! Najnowsza eksperymentalna jednostka typu "sracz" została wyposażona w działający wizualny i (weźcie głęboki oddech) dźwiękowy system informacji pasażerskiej! Zewnętrzne tablice w ilości trzech (!!!) na bok ezetu wyświetlały cztery linijki informacji: nr pociągu, stację początkową (niestety urwaną trochę), stacje pośrednie (które tak się przewijały na wyświetlaczu! szał!) i stację końcową!
Wewnątrz jeszcze lepiej - oprócz tradycyjnych imienin, godziny, dnia i daty wyświetla się trasa, następna stacja i nawet rozkładowy czas przyjazdu.
Do tego z głośników wydobywa się głos mówiący (dwa razy - raz po ruszeniu i raz przed dotarciem) o następnej stacji!
-
Mateusz950
Kiedyś podobną rzecz widziałem, np. na KM26, tylko teraz jest to po prostu rzadkością. Teraz jest tylko kierunek i nic więcej.VLnt7 pisze:Koleje Mazowieckie wprowadziły nie lada nowoczesną gratkę na linii KM7. Zanim jednak pomyślicie o nowym taborze lub hiperkiblach - nie o to chodzi. Zresztą od jutra pewnie jeszcze zabiorą jedyny skład bombek - do tej pory tylko weekendowy.
Chodzi o...
EN57-1740!
Oj, to chyba Ty nie zrozumiałeśVLnt7 pisze:Nie zrozumieliśmy się - to był zwykły kibel bez modernizacji. Chyba, że za modernizację uznajemy założenie głośników i tablic.
PS. dla odróżnienia.
Obecnie przy okazji napraw głównych Newag, przy niewielkim udziale ZNTK MM, modernizuje również EN57 do standardu AKM. Kontrakt obejmuje 34 sztuki. Koszt NG+M to ok. 8 mln zł brutto.
Trzeci kontrakt to naprawy rewizyjne z modernizacją EN57KM (5 sztuk, 2 już zrobione) do standardu AKM. Koszt 1 sztuki - 1,8 mln zł brutto.
Czwarty kontrakt to naprawy rewizyjne z modernizacją EW60 do standardu AKM. Koszt 1 sztuki - ~3 mln zł brutto
To tak w skrócie. Jak coś nie jest jasne, to mogę rozwinąć.
Ile jest obecnie kibli mazowieckich w miarę starodawnych? Żadne AKM i inne wynalazki.
Zależy co rozumiesz przez "zwykłych".xavee pisze:A ktoś widział już pierwszy hiper kibello z Mińska? Różni się on od zwykłych AKMów (szczególnie chodzi mi o czoło)?
EN57AKM-1616 jest zrobiony wg dokumentacji Newagu, więc i czoło newagowskie. Jedyne różnice jakie zauważyłem oprócz gorszej jakości wykonania, to zielone diody w wiatrołapach (Newag zamontował białe) i loga (nazwa) ZNTK MM zamiast Newagu na plastikach, szybach itp.