W wykazie może być i wysoka, ale dyspozytor może mieć wszystko rozum lub po prostu informację oddzielną, że ta brygada musi być obsłużona przez pojazd niskopodłogowy. Poza tym szansa wysłania wysokopodłogowego Jelcza maleje od lipca, bo te będą jeździć na całkach, które dosyć późno zjeżdżają.ashir pisze:[...]brygada 138 z Redutowej na tych liniach jest wysoka, podejrzewam, że brygada 244 na N44 również może być planowo na Ikarusa, a ZTM sobie kpi z pasażerów.
Linie nocne po reformie
Moderator: Wiliam
Bardzo, 2/185 na bramie jest o 19:40, a 7/185 o 21:03. Dla przypomnienia 06(B)/181 jest na bramie o 21:07, a 07(B)/181 o 20:37. Poza tym jeden wóz i tak musi przestać w zajezdni. A na omawianej brygadzie można czasem spotkać wysokiego Jelcza, nic mi nie wiadomo, żeby dyspozytor miał jakąś dodatkową informację do tej brygady, dopatrywałbym się winy po stronie ZTMu. Następnym razem przygotuj się lepiej, jak chcesz mnie przekonać do swojej tezy.Domas pisze:W wykazie może być i wysoka, ale dyspozytor może mieć wszystko rozum lub po prostu informację oddzielną, że ta brygada musi być obsłużona przez pojazd niskopodłogowy. Poza tym szansa wysłania wysokopodłogowego Jelcza maleje od lipca, bo te będą jeździć na całkach, które dosyć późno zjeżdżają.
Nie siedzę cały czas na stronie z wyprawkami MZA, więc nie mam pojęcia, że całka zjeżdża o tak wczesnej porze. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swojej tezy, bo moim zdaniem oczywistą sprawą jest, że już dawno przy takiej ilości wozów na nockach nie powinno być ani jednego wysokopodłogowego wozu.ashir pisze:[...]Następnym razem przygotuj się lepiej, jak chcesz mnie przekonać do swojej tezy.
Otóż to! No więc co one tam robią? Osobiście uważam, że jeśli ikarusy gdzieś jeździć muszą to najlepiej tylko w szczycie i tylko na liniach, gdzie co najmniej co 10 minut jest niska podłoga. Nie zamiast, tylko pomiędzy nimi. Tak, aby podróżny dla którego istotne jest skorzystanie z niskiej podłogi nie musiał zdecydowanie dłużej czekać niż pozostali.Domas pisze:moim zdaniem oczywistą sprawą jest, że już dawno przy takiej ilości wozów na nockach nie powinno być ani jednego wysokopodłogowego wozu.
Wpisywanie w rozkład nocnych, 156 czy 195 wysokiej podłogi ciężko zrozumieć. Wiem, że ZTM nie widzi zasadności dla istnienia dwóch ostatnich linii (ja też nie, pod warunkiem dopracowania rozwiązań zastępczych) ale to są właśnie linie, gdzie klientela w przypadku przyjazdu wysokiego wozu ma poważny problem związany z długim oczekiwaniem na pojazd z którego może skorzystać.
Wystarczyło sprawdzić jedynie rozkłady na stronie ZTMu.Domas pisze:Nie siedzę cały czas na stronie z wyprawkami MZA, więc nie mam pojęcia, że całka zjeżdża o tak wczesnej porze. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swojej tezy, bo moim zdaniem oczywistą sprawą jest, że już dawno przy takiej ilości wozów na nockach nie powinno być ani jednego wysokopodłogowego wozu.
Dobra, widzę, że dyskusja na temat wysokiej podłogi zatacza już błędne koło, bo cały czas w kółko powtarzamy to samo, to ja zarzucę inny temat. Czy duet linii N21 i N71 musi skręcać w Okrzei? Skoro i tak omijają przystanek Kijowska to mogą spokojnie jechać aż do Zamoyskiego i tam dopiero wjeżdżać na Targową. W drugą stronę to samo. Zaoszczędzi to może raptem minutę, góra dwie, ale zawsze jest to jakiś zysk, bo jak wiemy na liniach nocnych z czasem jest krucho.
Z tematu o koordynacji rozkładów:
Powiedzmy, to znaczy, że wypadły jakieś wieczorne kursy linii dziennych, czy rozrzedzono o 15 i stąd jest kasa na nocne o 22?ashir pisze:Powiedzmy, że tak.bepe pisze:Co się właściwie ostatnio stało ZTM-owi, że zafundował taki wysyp linii nocnych o 22.30? N13, N02, teraz N46. Podobno kryzys jest - jakieś dzienne kursy w zamian wyleciały?
Była reforma linii od 1 czerwca, więc odpadło 510 czy też teraz 156 jest idealnie zgrane z N02. Jednak nie zawsze jest tak, że jak się pojawiają wieczorne czy poranne kursy na liniach nocnych to wiąże się to ze zmianami na liniach dziennych (przynajmniej nie od razu, jak było w niektórych przypadkach). 
-
bartoni722
N13 przynajmniej już nie jeździ w parze z 510. N46 to jest kwestia wpasowania się z łączeniami, N41 chyba podobnie, natomiast N24 to po prostu dawne kursy wyjazdowe od Płowieckiej zrobili na pełnej trasie, przynajmniej jadą mniej więcej w śladzie kursów zjazdowych 143. Zresztą czemu ja mam tłumaczyć ZTM? 
-
bartoni722
-
bartoni722
-
bartoni722
Tak, chociaż często jest to o 4-5 minut mniej.ashir pisze:To brygada 150 stoi przez 38 minut na Młocinach?
Też tak myślałem, ale jeden kolega z rejonu trasy tej linii, jak również później własne obserwacje wyprowadziły mnie z błędu,ashir pisze: A ja głupi myślałem, że sensownie ZTM zaznaczył niskie kursy
Tfu, oczywiście miałem na myśli 2/N46. 1/N46 ma oczywiście R-6.ashir pisze:A to 1/N46 to już nie ma Redutowa na neokwadrata?
Naprawdę ten kurs jest zbędny, biorąc pod uwagę, że od Młocin do AWFu jest 103 jadące minutę wcześniej, a od AWFu do Wilsona 181 jadące 11 minut później. A przecież na części ul. Marymonckiej jest też 17 jeżdżące do 23:30.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527.