Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Komunikacja na Targówku

Moderator: Wiliam

ashir

Post autor: ashir » 21 lip 2013, 21:38

A ja wiem jak wrócić z Pl. Narutowicza i z innych przystanków. Korzystam z różnych opcji, natomiast jak już jest to szybciej jednak 517 niż wszelkie kombinacje. ;-) Widzisz dopóki ZTM nie zmieni zdania to trudno, żebym doceniał 160 w szczycie. W tym momencie 517 wiele zyskuje, bo przynajmniej można normalnie wejść do pojazdu no i niestety Szeregowy w szczycie nawet na odcinku prawobrzeżnym nie jest tak oczywiste miejsce siedzące i ja się bardzo cieszę z tego, zapewnia komfortowe warunki podróży czego 160 mocno brakuje, a ty chcesz tą linię wzmocnić, żeby z Okopowej do Metra Ratusz Arsenał były miejsca leżące, niewiele lepiej z Dw. Wileńskiego na Targówek i często niezabieralny (z jaką częstotliwością by nie był) między Metro Ratusz Arsenał, a Dw. Wileńskim. (-(

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 lip 2013, 1:12

emyl pisze:Ja już nie bardzo wiem, czy wy tutaj na serio to wszystko piszecie, czy bekę kręcicie :-s
Ja też nie. Wystarczy tak czy siak...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 sie 2013, 22:49

Otwieram, tylko tym razem trzymajcie się tematu...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Matrix2441

Post autor: Matrix2441 » 27 sie 2013, 22:51

Bastian pisze:Otwieram
I chwała Ci za to! =D> :smile:

ashir

Post autor: ashir » 27 sie 2013, 22:53

ZTM pisze:Stała zmiana trasy linii 170

od 01.09.2013 (niedziela)

W związku z dostosowaniem ulic Zamkowej i Wiernej do kursowania komunikacji publicznej od dnia 1 września 2013 roku wprowadza się stałą zmianę trasy linii 170:

170
RONDO STARZYŃSKIEGO - Jagiellońska - pl. Hallera - Dąbrowszczaków - Inżynierska - Wileńska - Rzeszotarskiej - al. Solidarności - Jagiellońska (powrót: Jagiellońska - Ratuszowa - Dąbrowszczaków) - Okrzei - Ząbkowska (powrót: Ząbkowska - Targowa - Kłopotowskiego - Jagiellońska) - Radzymińska - Naczelnikowska - Księcia Ziemowita - Klukowska - Zamkowa - Wierna - PKP ZACISZE-WILNO

W celu obsługi osiedla Elsnerów linia będzie wykonywała kursy wariantowe tylko w kierunku krańca PKP ZACISZE-WILNO na trasie:

170
RONDO STARZYŃSKIEGO - Jagiellońska - pl. Hallera - Dąbrowszczaków - Inżynierska - Wileńska - Rzeszotarskiej - al. Solidarności - Jagiellońska - Okrzei - Ząbkowska - Radzymińska - Naczelnikowska - Księcia Ziemowita - Swojska - Bardowskiego - ELSNERÓW - Bardowskiego - Swojska - Klukowska - Zamkowa - Wierna - PKP ZACISZE-WILNO

Uruchomione zostają nowe przystanki:
PL.RATUSZOWY 01

na ulicy Zamkowej w kierunku skrzyżowania z ulicą Klukowską; przystanek będzie funkcjonował jako warunkowy (na żądanie) dla linii 170
PL.RATUSZOWY 02

na ulicy Zamkowej w kierunku skrzyżowania z ulicą Ponarską; przystanek będzie funkcjonował jako warunkowy (na żądanie) dla linii 170
PL.OSTREJ BRAMY 01

na ulicy Zamkowej w kierunku skrzyżowania z ulicą Ponarską; przystanek będzie funkcjonował jako warunkowy (na żądanie) dla linii 170
PL. OSTREJ BRAMY 02

na ulicy Wiernej w kierunku pętli PKP ZACISZE-WILNO; przystanek będzie funkcjonował jako warunkowy (na żądanie) dla linii 170
PKP ZACISZE-WILNO 01

na ulicy Wiernej na pętli przy stacji WARSZAWA ZACISZE-WILNO; przystanek będzie funkcjonował jako krańcowy dla linii 170

MichalJ

Post autor: MichalJ » 27 sie 2013, 22:57

Naprawdę pierwszym dniem kursowania będzie niedziela?

ashir

Post autor: ashir » 27 sie 2013, 22:58

Tak, bo niedziela jest pierwszym dniem miesiąca. Dla mnie takie zmiany też czasem są głupie.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 sie 2013, 23:08

MichalJ pisze:Naprawdę pierwszym dniem kursowania będzie niedziela?
Będzie lekki off-top. Jakieś trzy lata temu (chyba na sezon z remontem trasy WZ) była ogólna doktryna narzucona ZTM-owi z góry, że wszystkie przełączenia pomiędzy kolejnymi etapami wyłączeń tramwajowych mają następować w nocy z soboty na niedzielę. Wiem, dziwne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MichalJ

Post autor: MichalJ » 27 sie 2013, 23:11

A zmiany powakacyjne są prawie wszystkie od poniedziałku. Co ma do rzeczy pierwszy dzień miesiąca?

Awatar użytkownika
Matrix2441

Post autor: Matrix2441 » 27 sie 2013, 23:15

Tak się zastanawiam czy tego 170 w wariantowych kursach nie można skrócić do dawnej pętli tej linii - na skrzyżowaniu Jesiotrowej ze Swojską. Na Elsnerów jeżdżą już właściwie tylko żuliki śpiące na zgliszczach działek elsnerowskich, a do CPN-u, czyli do przystanku Lniana też pojedyncze osoby.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 28 sie 2013, 8:50

Miałem okazję dwa dni temu przejechać się na nową pętlę 170 przy stacji kolejowej i niestety, ale musiałem złamać kilka przepisów wyjeżdżając stamtąd - zawrotka była zablokowana przez pojazdy budowy, a potem jeszcze musiałem omijać kolejne pojazdy zaparkowane na skrzyżowaniu kawałek za pętlą.. jeśli tak to będzie wyglądało 1 września to życzę powodzenia w łamaniu się tam 12-metrowym autobusem.

patryk148

Post autor: patryk148 » 28 sie 2013, 11:36

pawcio pisze:
MichalJ pisze:Naprawdę pierwszym dniem kursowania będzie niedziela?
Będzie lekki off-top. Jakieś trzy lata temu (chyba na sezon z remontem trasy WZ) była ogólna doktryna narzucona ZTM-owi z góry, że wszystkie przełączenia pomiędzy kolejnymi etapami wyłączeń tramwajowych mają następować w nocy z soboty na niedzielę. Wiem, dziwne.
To była dobra doktryna. Pasażerowie nie byli zdziwieni, że nagle w drodze do pracy im autobus skręcił lub skasowali (a w niedziele mniej ludzi się spieszy). Nie wszyscy korzystają z netu i sprawdzają trasy linii. Druga sprawa, że kierowcy się już obeznali z trasą i "nie błądzili". Oczywiście wszystko teoretycznie, bo przy nie wielkich zmianach nie ma aż takich problemów.

Idea wprowadzania zmian z soboty na niedziele jest słuszna.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 sie 2013, 11:43

A dlaczego nie z piątku na sobotę albo nawet z niedzieli na poniedziałek?

Przecież nie każdy dojeżdżający do pracy jedzie tą samą linią w niedzielę i zauważy zmianę przed poniedziałkiem...

patryk148

Post autor: patryk148 » 28 sie 2013, 11:46

bo rano w poniedziałek większość ludzi jedzie do pracy, a w sobotę rano na zakupy/pracy (choć też termin nie jest do koca zły do wprowadzania zmian). skoro można komplikować ludziom w mniejszym stopniu, to tak trzeba to robić.

skoro rozkłady kolejowe zmieniają się z soboty/niedzielę w całej Europie to może warto jednak tak robić i wzorować się na wieloletniej praktyce rozwiniętych państw.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 28 sie 2013, 21:43

A dlaczego nie z piątku na sobotę albo nawet z niedzieli na poniedziałek?

Przecież nie każdy dojeżdżający do pracy jedzie tą samą linią w niedzielę i zauważy zmianę przed poniedziałkiem...
Zmienianie w sobotę/niedzielę ma ten plus, że ewentualne początkowe problemy organizacyjne* nie pojawiają się w poniedziałkowym szczycie porannym i zarazem prace przygotowawcze nie toczą się w piątek wieczorem.

* - niepowieszone rozkłady, niewyklejona do końca organizacja ruchu itp. (albo zakaz skrętu dla tramwajów przy Nowowiejskiej :-$)

ODPOWIEDZ