Z prawnego punktu widzenia to ratusza nie ma w żadnym mieście. A z faktycznego to w ratuszach mieszczą się różne rzeczy - od urzędów wojewódzkich po informacje turystyczne, czasami władze miasta też w nich urządują. A funkcjonalnie i językoznaczwo rzecz ujmując to ratuszem można nazwać PKiN. Ot tak, żeby nieco jasności wprowadzić do tematuWiliam pisze:Inną sprawą jest, ze w mieście powinien być jeden Ratusz.
Nowe nazwy przystanków
Popatrz, jaka franca!
Burmistrzowie dzielnic są tylko w Warszawie. W dzielnicach innych miast władzę wykonawczą pełnią Zarządy Dzielnic. I nie wiem jaki jest problem z prezydentami miast - ustawa dopuszcza, a miejscami nakazuje takie nazewnictwo.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
No chyba sobie jaja robisz... W miastach jest prezydent miasta, a Prezydent RP jest w kraju. Może marszałków też podegradujemy?Wiliam pisze:Po prostu wydaje mi się, że trochę obniżamy rangę tytułu Prezydenta, skoro prezydentem może być szef każdego miasta powyżej 50 000 mieszkańców.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Związkole kolejowi mogą mieć prezydenta nawet.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W dzielnicach niech będą sołtysi, albo wójtowie i będzie git. 
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Bo przystanek Rakowiecka-Sanktuarium dla tramwajów jest bliżej kościoła i o ile przystanek 119 jest blisko przystanków tramwajowych, to 195 powinno nosić nazwę krańca Kielecka i stawać dodatkowo wcześniej przy Rakowieckiej-Sanktuarium.Teokryt pisze:Może mi ktoś wyjaśnić z czego wynika rozróżnienie miedzy Rakowiecka Sanktuarium i Kielecka. Wszędzie nazwa pętli tramwajowej i autobusowej jest spójna a tu, dwie różne nazwy. Czemu to służy?
Przecież ma: Dw. Wschodni (Kijowska) i Dw. Wschodni (Lubelska).Teokryt pisze:Bo wg tego pętla Dw. Wschodni powinna mieć dwie nazwy.
Oczywiście, niemniej wspólność autobusów z tramwajami występuje już teraz. Bo tramwaj ma zarówno przystanek Rakowiecka-Sanktuarium, jak i Kielecka. Dodatkowo nazwa Kielecka jest krótsza co daje nam dodatkowe zalety takiej zmiany.Teokryt pisze:Generalnie jest to do ujednolicenia w Kielecką.
http://ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=3664&l=1
Drewniana noga dla ZTM i jego pionu nazewniczego. Zbudowana 10-pasmowy wiadukt, pełne "rondo", a ZTM co? Nazywa Zespół przystankowy od ul. Stoickiej - na której nie mieści sie ANI JEDEN numer adresowy a sama Stoicka jest schowana za murem ekranów.
Drewniana noga dla ZTM i jego pionu nazewniczego. Zbudowana 10-pasmowy wiadukt, pełne "rondo", a ZTM co? Nazywa Zespół przystankowy od ul. Stoickiej - na której nie mieści sie ANI JEDEN numer adresowy a sama Stoicka jest schowana za murem ekranów.