120Na SWING

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 cze 2013, 23:51

Kolorowe kwadraciki na wyświetlaczach nr brygady oznaczają do którego projektu dofinansowanego przez UE przypisany jest wagon. W zależności od przypisania musi on pojawiać się na określonych trasach.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

SG

Post autor: SG » 12 lip 2013, 18:14

3164 od tygodnia jeździ bez przedniego numeru taborowego. Nie wiem do jakiego to tematu, więc napiszę tu :P

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 22 sie 2013, 11:19

Projektanta ogrzewania i wentylacji w swingu wsadziłbym do kabiny wczoraj i kazał bezpiecznie jeździć. Kabina cała zaparowana, a urządzenia grzewczo-wentylacyjne nie dają rady. Skakanie po kabinie ze ścierką i wycieranie szyb-bezcenne.
Chyba nawet Autosany mają szybę w przednich drzwiach z grzałką elektryczną, co pozwala na bezpieczną jazdę.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 22 sie 2013, 15:04

Stary Pingwin pisze:Projektanta ogrzewania i wentylacji w swingu wsadziłbym do kabiny wczoraj i kazał bezpiecznie jeździć. Kabina cała zaparowana, a urządzenia grzewczo-wentylacyjne nie dają rady. Skakanie po kabinie ze ścierką i wycieranie szyb-bezcenne.
Chyba nawet Autosany mają szybę w przednich drzwiach z grzałką elektryczną, co pozwala na bezpieczną jazdę.
A klimy wymusić nie można? Ja wczoraj chłodziłem co jakiś czas pasażerów (bo jakiś kretyn uznał, że nie powinienem mieć opcji włączenia klimy tylko w kabinie) żeby szyby sobie odparować.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 sie 2013, 22:53

Stary Pingwin pisze:Projektanta ogrzewania i wentylacji w swingu wsadziłbym do kabiny wczoraj i kazał bezpiecznie jeździć. Kabina cała zaparowana, a urządzenia grzewczo-wentylacyjne nie dają rady. Skakanie po kabinie ze ścierką i wycieranie szyb-bezcenne.
Zabraniasz nagrzewania, ustawiasz dysze na szyby i dajesz pełen nawiew.
Poza tym - widziałem gościa pryskającego jakimś sprayem - nie miał kawałka pary na szybach.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 22 sie 2013, 23:02

MisiekK pisze:Poza tym - widziałem gościa pryskającego jakimś sprayem - nie miał kawałka pary na szybach.
Jeśli spray gość dostał od pracodawcy, to OK, a jeśli nie, to rzuciłeś pomysłem ciut chybionym, ponieważ namawianie pracowników, żeby na własny koszt kupowali cokolwiek do eliminowania wad pojazdu jest śmieszne.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 23 sie 2013, 10:54

Ani klima ani ogrzewanie nie dały rady odparować prawej szyby. Wiatraczek w kompie dmucha lepiej, niż dolna dmuchaweczka w kabinie swinga :D
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 sie 2013, 12:24

Stary Pingwin pisze:Ani klima ani ogrzewanie nie dały rady odparować prawej szyby.
Ogrzewanie mogłoby ją co najwyżej zaparować...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 23 sie 2013, 12:26

Klima zaś powinna bardzo szybko problem rozwiązać.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

MichalJ

Post autor: MichalJ » 23 sie 2013, 12:33

Ciepłe wilgotne powietrze na zimną szybę na chwilę ją zaparowuje, ale jak trochę poczekać, to szyba się rozgrzeje i wyschnie.

Z kolei klima świetnie wysusza, ale jeśli schłodzimy szybę poniżej temperatury zewnętrznej, a na zewnątrz jest bardzo wilgotno (i pada), to wilgoć będzie się na szybie osadzać od zewnątrz. Jeśli na przedniej, to przetrzemy wycieraczką, jeśli z boku, to...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 sie 2013, 15:36

Szeregowy_Równoległy pisze:jeśli nie, to rzuciłeś pomysłem ciut chybionym, ponieważ namawianie pracowników, żeby na własny koszt kupowali cokolwiek.
Napisałem, że "widziałem gościa pryskającego jakimś sprayem" - nie wiem co to było i skąd to dostał, więc skąd teza że namawiam do kupowania na własny koszt?
Stary Pingwin pisze:Wiatraczek w kompie dmucha lepiej, niż dolna dmuchaweczka w kabinie swinga :D
Przy wymuszeniu pełnych obrotów w połączeniu z nawiewem z góry radzi sobie z odparowaniem sporej części szyby. Można też zamknąć wywiew na nogi (tam gdzie prowadzący nie zdewastowali zaślepek) to da lepszy efekt.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 23 sie 2013, 21:58

Radzi sobie z odparowaniem dolnej części szyby. Lustro zewnętrzne jest w części górnej.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 sie 2013, 22:25

Stary Pingwin pisze:Radzi sobie z odparowaniem dolnej części szyby. Lustro zewnętrzne jest w części górnej.
Nie pamiętam w tej chwili, ale mam wrażenie, że dysze na górze mają regulację i można na bok skierować jeden ze strumieni powietrza, co powinno dać pożądany efekt.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 23 sie 2013, 22:51

Uwierz mi, próbowałem i tego. Po prostu na środowe opady dmuchawki w kabinie były za słabe. Problem małej wydajności tych urządzeń znany jest od początku eksploatacji swingów, producent deklarował rozwiązanie problemu już w ubiegłym roku. Na razie pozostaje pieluszka-doskonale wchłania wilgoć :D
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 sie 2013, 23:16

Stary Pingwin pisze:Problem małej wydajności tych urządzeń znany jest od początku eksploatacji swingów, producent deklarował rozwiązanie problemu już w ubiegłym roku.
Zabroń pracy nagrzewania i daj tryb max grzanie. Powinny ruszyć pełną mocą wszystkie nawiewy. W automatyce pracują one na 1/3 - 1/2 mocy.

ODPOWIEDZ