Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 sie 2013, 13:55

O, to zamiast biletu 40-min za 5.20 i 60-min za 7.40 będzie 75-min za 4.40? Nieźle, nieźle. Prawie cała zaplanowana podwyżka poszła w [---]. Tylko 3-dniowych trochę żal, a w ogóle powinny być 3-dobowe.

Ale tam, gdzie podstawą są bilety czasowe, na ogół jest też zasada, że bilet X-minutowy działa do końca trasy pojazdu skasowania, niezależnie od długości trasy, czyli jest też jednorazowym. Są w Warszawie linie (187, 401 i 517) jadące rozkładowo ponad 75 minut.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 sie 2013, 13:56

ashir pisze:To można tak po prostu zlikwidować bilet jednorazowy?
Nie ma żadnych przeciwwskazań ku temu - w Poznaniu OIDP od minimum 6-ciu lat nie ma jednorazowych ;)
Teokryt pisze:Popularność weekendowego będzie niższa niż tygodniowego.
Chyba trzydniowego ;) Moim zdaniem likwidacja trzydniówki jest bez większego sensu, te bilety były (i jeszcze są) dość przydatne. Sam korzystam ze strefówki trzydniowej czasem.

:arrow: O proszę, ta Karta Warszawiaka może być nawet całkiem sensowna - o ile kryterium jej wydawania będzie logiczne. :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Teokryt

Post autor: Teokryt » 22 sie 2013, 13:57

I jeszcze ciekawostka jaka wypatrzyłem, jaki sens ma zakup biletu na 2 strefy w ramach karty warszawiaka?
Obrazek

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 22 sie 2013, 14:00

Teokryt pisze: Całkowicie zapomniano o istnieniu II strefy gdzie dowali się podwyżkę na 280zł (kwartalny 536zł) Wiec jesli poruszasz się 5 razy w tygodniu z II strefy - to płać ponad 2000zł rocznie za jedna osobę. Fajnie. Jedna pensja na same dojazdy. Naprawdę, zacznijmy zwijać linie 7xx - mało kto tym teraz juz jeździ a będzie jeszcze mniej. Wsiobusy zaraz zrobią sie powszechne i tak zdemontuje sie integralna taryfę w aglomeracji.
Gdzie masz 280 dla II strefy?
No i wydaje mi się, że ta karta jednak dla całej aglomeracji będzie. Skoro ktoś płaci podatek podwarszawskiej gminie, a ta gmina dokłada się do ZTMu, to czemu nie?

[ Dodano: Czw 22 Sie, 2013 14:01 ]
Teokryt pisze:I jeszcze ciekawostka jaka wypatrzyłem, jaki sens ma zakup biletu na 2 strefy w ramach karty warszawiaka?
A myślisz, że nie ma osób pracujących pod Warszawą, a mieszkających w W-wie?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 sie 2013, 14:02

TGM pisze:No i wydaje mi się, że ta karta jednak dla całej aglomeracji będzie. Skoro ktoś płaci podatek podwarszawskiej gminie, a ta gmina dokłada się do ZTMu, to czemu nie?
Dotychczas była mowa o mieszkańcach Warszawy tylko.
Teokryt pisze:I jeszcze ciekawostka jaka wypatrzyłem, jaki sens ma zakup biletu na 2 strefy w ramach karty warszawiaka?
Mieszkając w Warszawie można pracować poza Warszawą. Jestem tego żywym przykładem i byłbym zainteresowany dwustrefowym, gdyby mi nie zlikwidowali Wspólnego Biletu na Wołomińskiej. Ale tak, to samochód mi się bardziej opłaca. :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 22 sie 2013, 14:06

Wolfchen pisze:
TGM pisze:No i wydaje mi się, że ta karta jednak dla całej aglomeracji będzie. Skoro ktoś płaci podatek podwarszawskiej gminie, a ta gmina dokłada się do ZTMu, to czemu nie?
Dotychczas była mowa o mieszkańcach Warszawy tylko.
A ja coś przeczuwam, że to będzie nowe źródło szantażu :P. ZTM powie gminie: "płacicie x, ale na tej linii nie będzie karty warszawiaka, albo płacicie x+y i karta obowiązuje. No i która gmina nie zdecyduje się dołożyć igreka ;) .

Teokryt

Post autor: Teokryt » 22 sie 2013, 14:09

A myślisz, że nie ma osób pracujących pod Warszawą, a mieszkających w W-wie?
Fajne stygmatyzowanie, ty jesteś pod warszawą to płac więcej. ja jestem z warszawy to płacę mniej. Super. Jedne autobus, tacy sami ludzie ale dyskryminacja przez pochodzenie...
Moze od raz zróbmy drugi wagon tramwaju dla tych z I klasy (Warszawiaków) i dla tych z II klasy (reszty)?

Złośliwość - to może niech nie pracuje poza warszawą tylko przeprowadzi się na II strefe?
Wolfchen pisze:Ale tak, to samochód mi się bardziej opłaca.
Mnie tez już, przy kilku przejazdach w miesiącu to mam w nosie II strefę. Centrum i SPPN omijam szerokim łukiem a jak naprawdę muszę coś w centrum to ten 20 minutowy lub veturilo tak nie boli. Tylko czy to jest zgodne zpoliyka transportową?
Obrazek

kuracyja

Post autor: kuracyja » 22 sie 2013, 14:12

Jak dla mnie to likwidacja 3-dniowego to bezsens. Czy ktoś na górze pomyślał o turystach? #-o

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 sie 2013, 14:13

Teokryt pisze:Fajne stygmatyzowanie, ty jesteś pod warszawą to płac więcej. ja jestem z warszawy to płacę mniej. Super. Jedne autobus, tacy sami ludzie ale dyskryminacja przez pochodzenie...
Miej pretensje do swojej gminy. Zabki płacą więcej i mają strefę 1.
Zapewnienie komunikacji na terenie gminy jest jej zadaniem własnym.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 22 sie 2013, 14:19

Poza tym Warszawa płaci 60% kosztów funkcjonowania linii strefowych [ a czasami chyba i więcej] poza granicami Warszawy. A resztę gminy podwarszawskie.
Co innego linie lokalne [ tutaj chyba 80 % gmina podwarszawska ?]

Awatar użytkownika
kevin_mitnick

Post autor: kevin_mitnick » 22 sie 2013, 14:20

ale WKM zostaje, tak jak bylo? wejscie KARTY WARSZAWIAKA nie likwiduje WKM?

Teokryt

Post autor: Teokryt » 22 sie 2013, 14:23

Zapewnienie komunikacji na terenie gminy jest jej zadaniem własnym.
Ustawa nie precyzuje gdzie ma te komunikacje zapewniać, równie dobrze może dać komunikację do sąsiedniej wsi na swoim terenie. Komunikacja zapewniona? zapewniona. Tyle ze w obszarze aglomeracji działa to wszystko zupełnie inaczej. moja gmina nie chce już słyszeć o nowych liniach, przystankach czy zmianach rozkładów. Płaci prawie 1,2mln rocznie a autobusy jeżdżą prawie puste bo bilety za drogie.
kuracyja pisze:Czy ktoś na górze pomyślał o turystach?
Tak, pomyślą˚turysta to ktoś kto przebywa w warszawie 61 godzin od 19 w piątek do 8 rano w poniedziałek. poza tym okresem jest to ktoś kto będzie nabijał kabze płacąc 45zł za 3 dni jazdy po mieście. Ktos powie ze turysta i tak płaci za nocleg większa kwotę - nie zawsze. Że skoro już przyjechał to wydał prawie 100zł na dojazdy i powrót z warszawy.

Byłem w Olsztynie, komunikacja miejska delikatnie mówiąc - nie zachwyca. ale przynajmniej za 24zł mam 3-dniowy bilet (72h). I nie narzucał mi nikt godzin jego obowiązywania. Bo jak ktoś przyjedzie do warszawy w sobotę rano to nie będzie kupował weekendowego :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 22 sie 2013, 14:35

Teokryt pisze:Fajne stygmatyzowanie, ty jesteś pod warszawą to płac więcej. ja jestem z warszawy to płacę mniej. Super. Jedne autobus, tacy sami ludzie ale dyskryminacja przez pochodzenie...
Budżet komunikacji miejskiej w Warszawie jest finansowany w ok. 60% (być może teraz już mniej) z podatków osób mieszkających w Warszawie. To IMO logicznie, że osoby płacące te podatki będą płacić mniej (oczywiście przy zastrzeżeniu sensowności kryterium wydawania Karty Warszawiaka).
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Teokryt

Post autor: Teokryt » 22 sie 2013, 14:36

Krzysiek_S pisze:Poza tym Warszawa płaci 60% kosztów funkcjonowania linii strefowych [ a czasami chyba i więcej] poza granicami Warszawy. A resztę gminy podwarszawskie.
Co innego linie lokalne [ tutaj chyba 80 % gmina podwarszawska ?]
Stawki mają sie zmienić od 2014r. I warszawa ma dopłacać 40% a gminy na swoim terenie wg stawek narzuconych przez Warszawę. Teraz pytanie czy cena biletów przypadkiem nie równoważy tej 40% dopłaty ze strony warszawy? Poskutkuje to ogłaszaniem przetargów na obsługę danej linii 7xx. Przy pewnego rodzaju skalkulowaniu może wyjść tanie gminny darmobus niż 7xx.

Różnica w cenie miedzy I a II strefą to ma byc 98zł.
60 pasażerów miesięcznie dostarczy ≈ 6000zł. dwa kursy to niech 10km (w obie strony), kursów jest 30 w miesiącu a wiec 300km. biorąc pod uwagę koszt zmienny czyli koszt paliwa plus stawkę dla kierowcy (tu by była godzina pracy). 51l/100 daje nam 153l ON na miesiąc a wiec 153 × 6zł = 918zł. 30 godzin pracy kierowcy po 15zł za h = 450zł. Razem 1368zł.
a wiec wystarczy 30 osób na kurs aby było taniej niz kupno biletu II strefowego. Tak, to byłby koszt darmobusu i to tylko z różnicy ceny samych biletów.

[ Dodano: Czw 22 Sie, 2013 14:39 ]
Poc Vocem pisze:Budżet komunikacji miejskiej w Warszawie jest finansowany w ok. 60% (być może teraz już mniej) z podatków osób mieszkających w Warszawie.
A dochody z podatków od firm które zatrudniają "podwarszawiaków" to na co idą? Na drogi znaczy się i darmowe parkowanie?

sobie niektórzy żartują ze Warszawę powinno sie ogrodzić murem. Właśnie to sie robi, mur dostępnosci.
Obrazek

Półtorak

Post autor: Półtorak » 22 sie 2013, 14:42

Wolfchen pisze:Moim zdaniem likwidacja trzydniówki jest bez większego sensu, te bilety były (i jeszcze są) dość przydatne. Sam korzystam ze strefówki trzydniowej czasem.
Trzydniówki to - oprócz dobowych - podstawa oferty dla turystów w innych miastach. Sam w tym roku korzystałem z nich nieraz, a w Warszawie w ciągu ostatniego miesiąca podejmuję już drugą osobę, która kupiła taki bilet. Jedna z nich już więcej z komunikacji organizowanej przez ZTM nie skorzysta na wieść o tym. Druga nie ma wyjścia, ale ograniczy się do jednodniowych pobytów.
Wolfchen pisze: :arrow: O proszę, ta Karta Warszawiaka może być nawet całkiem sensowna - o ile kryterium jej wydawania będzie logiczne. :-k
No, sam już nie wiem, w który pośladek całować naszą władzę kochaną na myśl o 2-złotowej oszczędności w obliczu referendum. ](*,) Te decyzje tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że oni się już całkiem pogubili. (-X
4bis Stalowa - Woronicza

ODPOWIEDZ