Objazdy tramwajowe 2013
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Też tak uważam, choć nie mam przekonania, czy ograniczenie musi być aż do 10.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jak sobie przypominam, to dłubali tam i rok temu i 2 lata temu, a więc trwające.... latami. Jelonki i Bemowo nie mają szczęścia - tych 10-tek jest jak na...ał. Trasa 26 to istne kuriozum: ograniczenia na Górczewskiej, Powstańców (kilka, niektóre ostatnio zniknęły), teraz doszło też na Połczyńskiej i to w dwóch miejscach, na Reducie i na ZOO. O stałych nie wspominam. Gdybym mieszkał na Jelonkach, to bym się zniechęcił do tramwaju. Tym bardziej, że jest tam jeszcze kilka powodów do frustracji. I tylko w weekend można odetchnąć tranzytem przez P&R, by odstać tyle samo czasu na najbliższych światłach, wszystko jedno z której strony. Czy za naiwność będzie poczytane oczekiwanie, że weekend zostanie wykorzystany na całym zamkniętym odcinku i wszystkie te czasowe ograniczenia wreszcie znikną?Solaris U10 pisze:Te weekendowe przerwy to jednak mniej uciążliwe rozwiązanie niż roboty nocne i trwające miesiącami ograniczenia do 10.
Ale ad rem: dlaczego ZTM połączył de facto 8 i 27 na weekend, choć - minimalizując zmiany - można było skrócić 8, 10 i 26 do Cmentarza (8 i tak przez część dnia tam krańcuje) i zostawić 27 bez zmian. I tak by się oszczędziło kilka - kilkanaście brygad na skróceniu tras trzech linii, a nie burzyłoby się układu tras. A tak w pierwszy wrześniowy szkolny i zakupowy weekend ta część Woli na głównym ciągu ma w ciągu kwadransa o dwa tramwaje do dyspozycji mniej, a także brak bezpośredniej linii do Arkadii i Zawiszy / Centralnego / Centrum / Palmy. Biorąc pod uwagę, że 24 w weekendy nie jest linią silną, to coś tu nie gra.
4bis Stalowa - Woronicza
Coś musiałbyś dostawić na wspólny tor z 27, które w weekendy zasadniczno nie ma tam postojów. A żadna linia z Górczewskiej nie nadaje się na jeżdżenie na jeden postój.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Rozwiązania byłyby dwa - trzy:
1. Skoro 27 nie ma postojów, to..:
1a) ...bardzo dobrze, w ciągu kwadransa interwału między jej przyjazdami, któraś linia mogłaby mieć postoje <15 min.
1b) ...zrobić na te dwa dni specjalny rozkład jazdy 27 zgrany ze specjalnym rozkładem jazdy tej drugiej linii.
2. Jeśli 27 zostawiamy w spokoju, to możemy sflirtować 8 z 10. Zresztą skoro 10 mogła mieć w te wakacje wspólny tor na Służewcu z silną linią nr 4 (i to akurat w szczycie, czyli 5+10), to tym bardziej można to zrobić z dwoma słabymi liniami o częstotliwości pozaszczytowej (15+15).
1. Skoro 27 nie ma postojów, to..:
1a) ...bardzo dobrze, w ciągu kwadransa interwału między jej przyjazdami, któraś linia mogłaby mieć postoje <15 min.
1b) ...zrobić na te dwa dni specjalny rozkład jazdy 27 zgrany ze specjalnym rozkładem jazdy tej drugiej linii.
2. Jeśli 27 zostawiamy w spokoju, to możemy sflirtować 8 z 10. Zresztą skoro 10 mogła mieć w te wakacje wspólny tor na Służewcu z silną linią nr 4 (i to akurat w szczycie, czyli 5+10), to tym bardziej można to zrobić z dwoma słabymi liniami o częstotliwości pozaszczytowej (15+15).
4bis Stalowa - Woronicza
To się dało zrobić nawet bez ruszania przyjazdów i odjazdów na przeciwległych krańcach.Półtorak pisze:możemy sflirtować 8 z 10.
Z dodatkowym torem na wyjeździe z pętli, można wiele kombinować.Półtorak pisze:Zresztą skoro 10 mogła mieć w te wakacje wspólny tor na Służewcu z silną linią nr 4 (i to akurat w szczycie, czyli 5+10), to tym bardziej można to zrobić z dwoma słabymi liniami o częstotliwości pozaszczytowej (15+15).
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
no właśnie, "niedałosie".pawcio pisze:To się dało zrobić nawet bez ruszania przyjazdów i odjazdów na przeciwległych krańcach.Półtorak pisze:możemy sflirtować 8 z 10.
Skoro tak... to pamiętasz, że tam jest czwarty tor?pawcio pisze:Z dodatkowym torem na wyjeździe z pętli, można wiele kombinować.Półtorak pisze:Zresztą skoro 10 mogła mieć w te wakacje wspólny tor na Służewcu z silną linią nr 4 (i to akurat w szczycie, czyli 5+10), to tym bardziej można to zrobić z dwoma słabymi liniami o częstotliwości pozaszczytowej (15+15).
4bis Stalowa - Woronicza
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
czwarty tor jest bardzo krótki i co więcej- uzależniony od trzeciego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A niby dlaczego?ashir pisze:Dokładnie, Cm. Wolski nie ogranicza się tylko do 2-3 torów. Najwyżej jakiś tramwaj by miał przystanek dla wysiadających i wsiadających na Sowińskiego.Półtorak pisze:Skoro tak... to pamiętasz, że tam jest czwarty tor?Nawet z małym peronem i wyłożonym dojściem przez sąsiedni tor do innego peronu.
[ Dodano: Pią 06 Wrz, 2013 19:30 ]
Ale skład 2 wagonów, ZTCP, się mieści - doczepa na łuku, sam widziałem kiedyś podczas obsługi (wysiadania) pasażerów. Nie pamiętam, co tam było wtedy na trzecim.Glonojad pisze:czwarty tor jest bardzo krótki i co więcej- uzależniony od trzeciego.
Ale to, przyznaję, dyskusja akademicka, bo przecież "niedałosie" zrealizować któregoś z wcześniejszych wariantów, możliwych do zrealizowania. Następnym razem, np. w czasie wyłączenia odcinka Annopol - Żerań Wsch. oczekuję od ZTM konsekwencji i zawieszenia którejkolwiek z linii: 1 lub 26 dojeżdżających do Annopola i nie wjeżdżających normalnie na wyłączany odcinek. Tak samo bez sensu, bo przecież można ułożyć rozkład zastępczy tak, by 4 i 41 pogodzić na jednym wolnym torze pętli Annopol.
4bis Stalowa - Woronicza
Temat raczej o długotrwałych objazdach, jednak warto odnotować, że...

Gratka dla focistów i zaliczaczyZTM pisze:11:45 Wyłączony ruch tramwajowy w ul. Chałubińskiego oraz al. Jana Pawła II w kierunku północnym.
Tramwaje linii 10, 17, 33, 37, 41 kierowane są na trasę objazdową:
... - al. Niepodległości - Nowowiejska - pl. Zbawiciela - Marszałkowska - pl. Bankowy - al. "Solidarności" - Kino Femina - al. "Solidarności" / al. Jana Pawła II - ...
-
Stary Pingwin