Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
- 29 Ikarusów
Mam uprzejmą uwagę do pomysłu wprowadzenia zniżek w cenach biletów okresowych dla rozliczających się z PIT w Warszawie.
Jest to prawdopodobnie niezgodne z prawem i może być skutecznie zaskarżone do TK. Niezgodność z art. 6 Ustawy Ordynacja podatkowa:
"Podatkiem jest publicznoprawne, nieodpłatne, przymusowe oraz bezzwrotne świadczenie
pieniężne na rzecz Skarbu Państwa, województwa, powiatu lub gminy, wynikające
z ustawy podatkowej."
Może ktoś przekaże to na forum UM, RM, etc., zanim będzie - mówiąc po poznańsku - wielka poruta.
Jest to prawdopodobnie niezgodne z prawem i może być skutecznie zaskarżone do TK. Niezgodność z art. 6 Ustawy Ordynacja podatkowa:
"Podatkiem jest publicznoprawne, nieodpłatne, przymusowe oraz bezzwrotne świadczenie
pieniężne na rzecz Skarbu Państwa, województwa, powiatu lub gminy, wynikające
z ustawy podatkowej."
Może ktoś przekaże to na forum UM, RM, etc., zanim będzie - mówiąc po poznańsku - wielka poruta.
O, mamy eksperta od prawa podatkowego.
Bezzwrotność podatku polega na tym, że podatek nie podlega zwrotowi np. w sytuacji niewykorzystania wszystkich środków pobranych z podatków na wydatki publiczne. Cecha bezzwrotności nie ma absolutnie nic wspólnego z kwestią "karty warszawiaka".
Jeśli już można by się próbować czegoś przyczepić, to co najwyżej kwestii nieodpłatności podatku. Tylko jest podstawowe pytanie - czy ty wiesz, co to jest zobowiązanie odpłatne i nieodpłatne?
Bezzwrotność podatku polega na tym, że podatek nie podlega zwrotowi np. w sytuacji niewykorzystania wszystkich środków pobranych z podatków na wydatki publiczne. Cecha bezzwrotności nie ma absolutnie nic wspólnego z kwestią "karty warszawiaka".
Jeśli już można by się próbować czegoś przyczepić, to co najwyżej kwestii nieodpłatności podatku. Tylko jest podstawowe pytanie - czy ty wiesz, co to jest zobowiązanie odpłatne i nieodpłatne?
- 29 Ikarusów
Zgadza się, chodziło mi oczywiście o nieodpłatność. Ale po co od razu te nerwy? Czy naprawdę sądzisz, że 23-letni "eskpert" od numerów taborowych węgierskich autobusów jest w stanie mnie obrazić?bepe pisze:O, mamy eksperta od prawa podatkowego.
Mnie masz na myśli?29 Ikarusów pisze:23-letni "eskpert" od numerów taborowych węgierskich autobusów
Wysuwasz dość daleko idącą i całkowicie bezzasadną tezę, iż uchwała RM w sprawie obniżenia cen biletów dla osób płacących podatki w Warszawie jest sprzeczna z ordynacją podatkową. Chciałbym się więc dowiedzieć, czy w ogóle wiesz, co to jest świadczenie (zobowiązanie) nieodpłatne i w czym się przejawia cecha nieodpłatności. Mam wrażenie, że nie wiesz, skoro z definicji podatku wywodzisz ową sprzeczność.29 Ikarusów pisze:Zgadza się, chodziło mi oczywiście o nieodpłatność. Ale po co od razu te nerwy? Czy naprawdę sądzisz, że 23-letni "eskpert" od numerów taborowych węgierskich autobusów jest w stanie mnie obrazić?
A ja myślałem, że w pierwszej linii wątpliwie prawnie uchwały rady gminy zgłasza się do wojewody...29 Ikarusów pisze:Jest to prawdopodobnie niezgodne z prawem i może być skutecznie zaskarżone do TK.
No właśnie nie widzę tu niezgodności. Podałeś definicję podatku, gdzie tu kolizja? Masz w ogóle jakąkolwiek wiedzę, w jaki sposób są rozdzielane podatki i kto z nich korzysta?29 Ikarusów pisze:Niezgodność z art. 6 Ustawy Ordynacja podatkowa
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
To nawet nie do końca o to chodzi (ale o to też). Przede wszystkim preferencyjna cena nie jest związana z zapłatą podatku, ale z "rozliczeniem podatku dochodowego od osób fizycznych w urzędzie skarbowym na terenie Miasta", choćby nie osiągnęło się dochodu. Sformułowanie w druku nr 2018 (projekt uchwały z 26.09 - nie wiem, czy uchwalono dokładnie w takim brzmieniu) jest niezbyt udane - w praktyce bowiem ulga warszawiaka związana będzie de facto z ujęciem pasażera w ewidencji podatników przez warszawski urząd skarbowy, a nie z podatkiem jako takim.Wolfchen pisze: Masz w ogóle jakąkolwiek wiedzę, w jaki sposób są rozdzielane podatki i kto z nich korzysta?
Nawet jednak gdyby ulga była związana z podatkiem, to nie zmienia ona treści zobowiązania podatkowego, choćby dlatego, że ulgę przyznaje inny podmiot niż uprawniony do poboru podatku.
- 29 Ikarusów
- 29 Ikarusów
- 29 Ikarusów
Nie sądzę, żebym - jak to elegancko określasz - "przeginał" bardziej niż inni.michalek^ pisze:29 Ikarusów, trochę przeginasz, mam nadzieję, że jakiś moderator zrobi z Tobą w najbliższym czasie porządek!
A do wszystkich zbulwersowanych jadoplujków: u Wielebnych Modów od kwietnia czeka prośba o usunięcie mojego konta. MOJA prośba.
Dla mieszkańców II strefy to jest jakaś paranoja! Nie wiem co za człowiek wpadł na pomysł likwidacji biletu 40-minutowego. Jest on razem z 20-minutowym najczęściej kupowanym biletem w II strefie. Na początku myślałem że bilet 75-minutowy będzie ważny w obydwu strefach, niestety przeliczyłem sie. Teraz taka podróż z Legionowa na Żerań będzie kosztowała 7 zł, bez żadnej alternatywy... ZTM i HGW są już tak pazerni i wyciągają pieniądze od mieszkańców gmin podwarszawskich. Tak najprościej, Warszawiakom ceny biletów obniżyć, a reszcie pasażerów dowalić ogromne podwyżki, bo i tak nie mają prawa głosu w referendum Dobrze, że jest jakaś alternatywa w postaci Transludu. Jeszcze 1,5 roku do prawka i można mieć gdzieś cały ZTM.person pisze:Tymczasem w czwartek Radni będą debatować nad propozycjami zmian w Taryfie:
http://bip.warszawa.pl/NR/exeres/4B1D21 ... meless.htm
Likwidowany jednorazowy zastąpiony przez jednorazowy przesiadkowy 75-minutowy (ważny w 1. strefie) oraz 90-minutowy (ważny w 1. i 2. strefie). Likwidowane 40- i 60-minutowe. Bilet 3-dniowy zastąpiony weekendowym. Nowy weekendowy grupowy i bilet roczny dla dziecka z rodziny, w której jest troje dzieci.