Warszawskie dworce i przystanki kolejowe
Moderator: JacekM
Bla, bla, bla, nadawałbyś się do Faktu.
Im dłużej P+R Al. Krakowska funkcjonuje, tym bardziej się do niej przekonuję. Mimo wszystko nazwy pętli i przystanków powinny w sposób oficjalny, a nie potoczny, nazywać miejsce, w którym się znajdują.
Od P+R AlK lepsze by było P+R Okęcie, ale to też mało precyzyjne.
Co do zaproponowanych przez ZTM zmian w nazwach stacji kolejowych - jestem za.
Tzn. tak, coś trzeba z nią i Centralnym zrobić i ZTM wybrał coś chyba najrozsądniejszego.
Im dłużej P+R Al. Krakowska funkcjonuje, tym bardziej się do niej przekonuję. Mimo wszystko nazwy pętli i przystanków powinny w sposób oficjalny, a nie potoczny, nazywać miejsce, w którym się znajdują.
Od P+R AlK lepsze by było P+R Okęcie, ale to też mało precyzyjne.
Co do zaproponowanych przez ZTM zmian w nazwach stacji kolejowych - jestem za.
Tzn. tak, coś trzeba z nią i Centralnym zrobić i ZTM wybrał coś chyba najrozsądniejszego.
Jak to dobrze, że przy Dw. Śródmieście nie wybudowano balonodromu, bo wtedy ta propozycja by ciekawie brzmiała…kajo pisze:PS. Skoro nazwy przystanków będą takie same to może warto się zastanowić nad oznaczeniem w rozkładach jakie widziałem w Berlinie przed każdym węzłem z koleją i metrem podać literki K i M, na przykład K+M Śródmieście i mamy węzeł pełną gębą.
- MeWa
- Cukiereczek
No popatrz, niektórzy nadal jeźdżą na Nowotki, a z drugiej strony nie wszyscy wiedzą co to Rondo Babka, nie mówiąc o Dworcu Południowym.michalek^ pisze:Już mam w głowie sytuacje:
Starsza Pani pyta się jak dojechać do REALa:
-Musi Pani wsiąść w tramwaj do "krańca" "park end rajd Aleja Krakowska", a tam przesiąść się w "podmiejską linie autobusową" i podjechać "jeden zespół przystankowy", ale proszę uważać, bo jest on "warunkowy" i "powinna Pani uprzedzić o tym fakcie obsługę pojazdu w odpowiednim czasie umożliwiającym bezpieczne zatrzymanie pojazdu na przystanku, poprzez wciśnięcie przycisku oznaczonego „STOP”". MIŁEJ PODRÓŻY!
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
Stary Pingwin
Gdyby nie radosna twórczość decydentów i naciski kombatantów, obydwie te nazwy nadal funkcjonowałyby w oficjalnym obiegu. Jeżeli w jednym miejscu mamy metro, autobusy miejskie, podmiejskie i dalekobieżne, a do tego tramwaje, to nazwa dworzec jest właściwa. Metro Wilanowska to nazwa myląca.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Może w początkach funkcjonowania tej nazwy rzeczywiście tak było, ale teraz - sądząc po mnie, dziesiątkach znajomych i rodzinie (z Warszawy od urodzenia jakby co) - nazwa "Wilanowska" siłą rzeczy wyparła Dworzec Południowy (choć wiele osób nadal wie, o co chodzi, choć się tą nazwą nie posługuje).Stary Pingwin pisze:Metro Wilanowska to nazwa myląca.
Zresztą Wilanowska jest chyba najpopularniejszym meeting pointem w tej części Warszawy (Górny Mokotów, Służew, Ursynów, Wilanów) i jest to nazwa jednoznacznie się w tej chwili kojarząca.