Priorytety dla tramwajów
Moderator: Wiliam
Owszem, jedna motorkowa tam wyjechała na asfalt. Ale to dawno, potem dokończono, i nawet bywało używane.
Jak ktoś ma blisko, może podskoczyć na to skrzyżowanie i się przekonać. Worek z kierowaniami się rozwiązał...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie było żadnej pomyłki, tylko drugi etap został wypchnięty przez BKIiRwPD na kolejny rok.Georg pisze:Możliwość - chodziło mi o tory. Po którymś remoncie tory nie wróciły na swoje miejsce. Dlatego pytałem, czy naprawiono już tą pomyłkę.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Podobne parametry przyjąłem dla hamowania autobusem. I w sposób bezpieczny dla pasażerów i z zachowaniem elementarnego komfortu zatrzymam się na krótszym odcinku, niż jadący z tą samą prędkością tramwaj przy tych samych założeniach. A jeśli nie, to "bądźmy razem bezpieczni" można zwinąć, skoro droga hamowania tramwaju nie różni się od tej dla autobusu.Glonojad pisze:Nie ma żadnych przeciwwskazań technicznych, by tramwaj nie mógł stanąć "prawie w miejscu" jak autobus. Stosowane ograniczenie wynika wyłącznie z ochrony komfortu (i, co ważniejsze, bezpieczeństwa) pasażerów.
Poza tym, że wolałbym dla samochodów osobowych normalny, trzykomorowy sygnalizator, żadnego zagrożenia tam nie widziałem. Zagrożenie powodowane przez wadliwie moim zdaniem działającą sygnalizację świetlną (wadliwie zaprogramowaną) widuję tylko przy skrzyżowaniu Dywizjonu z Radiową. Jadąca w stronę Koła 20 notorycznie przecina Powstańców w momencie, kiedy Powstańców właśnie dostaje zielone. Jak zbierze się z przystanku wolniej, to auta jadące w stronę Radiowej mają zielone od jakiejś sekundy, kiedy przed maskami przejeżdża tramwaj. Albo tam nie ma międzyzielonego, albo czas na obsługę przystanku jest jednak za krótki. Inne dziwne zachowania tramwajów zrzucam na to, że motorowi są ludźmi i jak większość użytkowników dróg czasem naginają przepisy. Ze szczególnym uwzględnieniem mojego ulubionego skrzyżowania Kopińskiej i Grójeckiej.Glonojad pisze:Poproszę jednak o jakiś konkretny przykład, jakież to zagrożenie ruchu rozwiązanie na Kaliskiego#Kocjana spowodowało.
W jaki sposób można spowolnić nadjeżdżający tramwaj?
Nie koniecznie. Jeśli chodzi o hamowanie (opóźnienie) w warunkach komfortu to i autobus i tramwaj będą miały tę samą wartość opóźnienia. Bo niby czemu pasażerowie mają lepiej znosić to samo opóźnienie w autobusie niż w tramwaju. Różnica jest przy maksymalnym opóźnieniu, z uwagi na przyczepność, a nawet to nie koniecznie bo tramwaje maję te swoje magnesy zwiększające siłę hamowania.Szeregowy_Równoległy pisze:Podobne parametry przyjąłem dla hamowania autobusem. I w sposób bezpieczny dla pasażerów i z zachowaniem elementarnego komfortu zatrzymam się na krótszym odcinku, niż jadący z tą samą prędkością tramwaj przy tych samych założeniach. A jeśli nie, to "bądźmy razem bezpieczni" można zwinąć, skoro droga hamowania tramwaju nie różni się od tej dla autobusu.
Am I right or am I right?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- panzerloud
Być może przez zastosowanie odpowiedniej siły do zatrzymania kół, zdarzy się że tramwaj zatrzyma się w tym samym czasie co autobus, tyle że pasażerowie w trybie pilnym opuszczą tramwaj przednią szybą, bądź „uszkodzą się” o kabinę motorniczego. Jednym z decydujących czynników wpływających na drogę hamowania jest masa, i tego się nie ominie, po za wynikającymi z niej problemami z siłami, dochodzi kolejny z energią(pojęcie pracy), sama regeneracja kół, czy konserwacja szyn puściłaby tramwaje z torbami.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przecież autobus opuszczą dokładnie tak samo. Pasażerów pcha do przodu siła bezwładności, zależna od ich masy, a nie masy i napędu pojazdupanzerloud pisze:Być może przez zastosowanie odpowiedniej siły do zatrzymania kół, zdarzy się że tramwaj zatrzyma się w tym samym czasie co autobus, tyle że pasażerowie w trybie pilnym opuszczą tramwaj przednią szybą
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- panzerloud
Przecież to oczywiste, wydaje mi się że cały problem polega na tym, że nie określiłem do czego odnosi się mój post. W dyskusji padło stwierdzenie że autobus może zatrzymać się w tym samym czasie co tramwaj, a według mnie nie może bo ze względu na masę pojazdu, i wytyczne względem komfortu jazdy(to całe opóźnienie) nie da się zatrzymać tramwaju w tym czasie w którym zatrzyma się autobus. Jeśli opóźnienie będzie miało tą samą wartość, to tramwaj zatrzyma się dalej, jeśli zmniejszysz opóźnienie i przyłożysz większą siłę to zatrzymasz się równie szybko co autobus, ale kosztem pasażerów, energię z hamowania otrzymają właśnie w postaci siły bezwładności.Bastian pisze:Przecież autobus opuszczą dokładnie tak samo. Pasażerów pcha do przodu siła bezwładności, zależna od ich masy, a nie masy i napędu pojazdu :>panzerloud pisze:Być może przez zastosowanie odpowiednio j siły do zatrzymania kół, zdarzy się że tramwaj zatrzyma się w tym samym czasie co autobus, tyle że pasażerowie w trybie pilnym opuszczą tramwaj przednią szybą
EDIT: Dla spokoju napiszę jeszcze że przejmowanie przez pasażerów energii to oczywiście skrót myślowy, bo jak wszyscy wiedzą siła bezwładności teoretycznie nie wynika z działania innych ciał, stąd określa się ją także mianem pozornej. gdyby coś w mojej wypowiedzi było niejasne, proszę o PW.
Że co? Jeśli to udowodnisz matematycznie i na modelu fizycznym to masz od razu Nobla.panzerloud pisze:Jeśli opóźnienie będzie miało tą samą wartość, to tramwaj zatrzyma się dalej,
Chyba ktoś na lekcjach fizyki nie uważał za mocno...
Proponuję sobie poczytać od czego zależy ujemne przyspieszenie (opóźnienie): http://pl.wikipedia.org/wiki/Przyspieszenie
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Są w ogóle jakieś lekcje fizyki jeszcze?
No właśnie mam wątpliwości czytając różne bzdury jakie się tu pojawiają....MichalJ pisze:Są w ogóle jakieś lekcje fizyki jeszcze?
Przyspieszenie zależy od ruchu, tj. od miejsca punktu w czasie. Jeśli tramwaj ma większą masę, to dla uzyskania tego samego przyspieszenia (opóźnienia) potrzebuje większej siły (zatem i mocy silników/wydzielanej na hamulcach). Natomiast pasażerowie odczuwają przyspieszenie, które instynktownie każe im się pochylić (żeby wektor ciężkości+siły bezwładności dalej trafiał w stopy), a jeśli gwałtownie się pojawi - lecą.
Pytanie oczywiście, czy tramwaj może mieć aż tak mocne hamulce. Ograniczeniem zazwyczaj jest współczynnik tarcia ślizgowego i możliwość poślizgu. Ale inżynier od szyn twierdzi powyżej, że może...
Pytanie oczywiście, czy tramwaj może mieć aż tak mocne hamulce. Ograniczeniem zazwyczaj jest współczynnik tarcia ślizgowego i możliwość poślizgu. Ale inżynier od szyn twierdzi powyżej, że może...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Przyspieszenie (opóźnienie) definicyjnie to stosunek różnicy prędkości do czasu (w kwadracie) w jakim ta różnica nastąpiła. Jeśli autobus i tramwaj w ciągu 20 sekund zmniejszyły prędkość z 20 km/h do 0 km/h to oba miały identyczne przyśpieszenie, oba przejechały identyczny dystans i do rozpatrywania przejechanej odległości żadna masa czy zużyta energia nie ma znaczenia.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
ZZy kiedys twierdzily, ze solowki sa niebezpieczne bo maja dwa razy gorsze hamowanie... Mysle, ze to wyczerpuje potencjal merytoryczny tego watku dyskusji 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Stary Pingwin
Rakowiecka- Pl. Unii Lubelskiej sygnalizacja działa po staremu, czyli dobrze.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.