Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Przecież liczba osób korzystających z tak nabytych naklejek jest bardzo marginalna. Zresztą od kiedy zniesiono egzaminy na studia, legalne zdobycie jej jest banalnie proste. Ile osób w kraju kupiło taką naklejkę? 100? 200? 300? Obstawiam tą środkową liczbę. A ile osób złapano z lewymi kartami? W W-wie prawie tysiąc. Nakład środków na wypalanie na legitymacji daty ważności zupełnie nieporównywalny do ew. strat. Pasażer z "lewą" naklejką płaci przynajmniej połowę biletu. Pasażer bez biletu nie płaci nic, i to tych trzeba najbardziej efektywniej ścigać. Zresztą jest jeszcze inny sposób na ograniczenie naklejkowego procederu ale mi za doradztwo nikt nie płaci, ale on też wymaga nakładów finansowych.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Czy jeżeli ktoś z mojej rodziny ma tam bilet rodzinny (że tam z racji ilości rodzeństwa ma darmowy bilet), to on jest ważny na obie strefy, czy tylko na miejską?
Na obydwie strefy.Autobus Czerwon pisze:Czy jeżeli ktoś z mojej rodziny ma tam bilet rodzinny (że tam z racji ilości rodzeństwa ma darmowy bilet), to on jest ważny na obie strefy, czy tylko na miejską?
Dlaczego?X54 pisze:Ja nadal twierdzę że PIT nie jest tu właściwym dokumentem.
Jest wyznaczone kryterium, wg jakiego udzielana jest zniżka, więc wybór tego, czy będzie to ZAP, PIT, UPO czy zaświadczenie z Urzedu Skarbowego pozostawiony jest wnioskującemu.X54 pisze:W uchwale wcale nie pisze nic na temat tego że dokumentem potwierdzającym uprawnienia do zniżki jest PIT.
Nie rozumiem. Są generalnie cztery możliwości udokumentowania płacenia podatku w Warszawie, więc to, jakie kto ma zdanie, nie ma żadnego wpływu. Urzędnik w ZTMie nie ma wyjścia, musi zaakceptować dokument, jakim jest PIT, bo on zawiera informację o miejscu opłacania podatku dochodowego od osób fizycznych. A jeśli z jakiegoś powodu odmówi uznania, to będzie musiał przedstawić konkretne zastrzeżenia na piśmie (bo wniosek przecież będzie pisemny).X54 pisze:Moim zdaniem to powinno być ustalone dokładnie w załączniku do taryfy bo inaczej to każdy będzie miał na ten temat inne zdanie.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Wracając na moment do tematu naklejek na legitymację - ostatnio pani w sekretariacie nakleiła mi omyłkowo dwie... Jeśli oni nie są z tego w żaden sposób rozliczani, to co się dziwić że czarny rynek kwitnie?
noidea
- R-9 Chełmska
Na SGGW są rozliczani z każdej jednej.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Są rozliczani, u mniew dziekanacie są to druki ścisłego zarachowania...Adam G. pisze:Jeśli oni nie są z tego w żaden sposób rozliczani, to co się dziwić że czarny rynek kwitnie?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
To w sumie 100% zniżki?Adam G. pisze:Wracając na moment do tematu naklejek na legitymację - ostatnio pani w sekretariacie nakleiła mi omyłkowo dwie...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
102Bastian pisze:To w sumie 100% zniżki?Adam G. pisze:Wracając na moment do tematu naklejek na legitymację - ostatnio pani w sekretariacie nakleiła mi omyłkowo dwie...
noidea
Dwie ulgi po 50% dają w sumie 75% ulgi, nie 100% 
wiesz powiesz ze ile osób to robi.. w samej warszawie możesz mieć 200 osób a ELS jest powszechne. Ba, straty to nie tylko komunikacja miejska ale jak sam widziałeś w artykule znacznie większe kwoty. Przecież tej zniżki nie ma znikąd, ktos za te brakujące złotówki dopłaca. I o ile studentom niech przysługuj (sam tego doświadczyłem) o tyle kombinatorom już nie.

Nie podam szczegółów żeby nie zostać posądzonym o propagowanie pewnych zachowań, ale obawiam się, że wraz z odebraniem ulg w nowej taryfie zaczną krążyć "lewe" legitymacje różnego typu. Afera z lewymi kontraktami i legitymacjami PCK pokazała, że rynek na to jest.
Bastian napisał to z ironiąplunio7 pisze:Dwie ulgi po 50% dają w sumie 75% ulgi, nie 100%
Sam proceder "lewych" legitymacji jest bardzo powszechny. Co i rusz kontrolerzy wyłapują legitymacje w których np. pieczątka odbita jest od dwuzłotówki albo prolongata jest przeklejona z innej legitymacji. 300 lewych książeczek HDK to na razie efekt złapania jednego dostawcy. Ile innych osób zajmuje się podrabianiem takich dokumentów nie wiadomo. Poza tym wiele z dokumentów uprawniających do bezpłatnych przejazdów bardzo łatwo można podrobić gdyż poza pieczątką nie są w żaden inny sposób zabezpieczone
Większość dokumentów łatwo podrobić - i co z tego? Jak ktoś ma skłonności do popełniania przestępstw z niskich pobudek, to nic się nie poradzi. Trzeba wyłapywać i zamykać.