Rozkład jazdy KM i SKM 2013/14
Moderator: JacekM
Raz mnie to uratowało, bo nie zdążyłem na S3 do Legionowa i ku mojemu zdziwieniu zaraz była KMLka. 

Jaki sens ma puszczanie w noc sylwestrową pociągów podmiejskich przez Warszawę Centralną? Skoro i tak jadą już średnicą, to chyba nie ma różnicy czy pojadą po dalekobieżnych, czy po podmiejskich bez postoju na Stadionie. Sensu zamykania samego Stadionu też nie ma - jakiś dzikich tłumów bym się nie spodziewał. Jestem też ciekaw zapełnienia S1 ze Wschodniej do Otwocka o 1:15 - muchy to będzie wozić.
Względy bezpieczeństwa. Tez raczej tłumów bym się nie spodziewał- przy takiej ,,reklamie'' tej imprezy raczej nie liczyłbym na duże zainteresowanie.aaa pisze:Jaki sens ma puszczanie w noc sylwestrową pociągów podmiejskich przez Warszawę Centralną? Skoro i tak jadą już średnicą, to chyba nie ma różnicy czy pojadą po dalekobieżnych, czy po podmiejskich bez postoju na Stadionie. Sensu zamykania samego Stadionu też nie ma - jakiś dzikich tłumów bym się nie spodziewał.
Różnie może być - to i tak przesunięta ostatnia przed północą SKM-a do Otwocka, a nie dodatkowy pociąg. Przed północą na pewno by wiozła muchyaaa pisze:Jestem też ciekaw zapełnienia S1 ze Wschodniej do Otwocka o 1:15 - muchy to będzie wozić.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
-
Michalk001
Nie wiem kto był taki mądry i wymyślił godzinną dziurę w kursowaniu SKM S1 w środku dnia. Chodzi o kurs w kierunku Pruszkowa 13:30 (z Ochoty) kończący jedynie na Zachodnim. A dalej jak nie zdążysz na wcześniejszy, to zapuścisz korzenie i zakwitniesz na peronie czekając godzinę na następny kurs. 
Chyba, że wsiądziesz od razu w KMa o 13:34...
-
Michalk001
Jakoś nie uśmiechało mi się płacić 3,50 za 2km, zamiast 1,70 za 20 minutowy. Zdecydowanie taryfa do 5km powinna być tańsza.
Skoro kupujesz ulgowe bilety ZTM, to czemu nie i w KM? Przed podwyżką różnica pomiędzy cenami biletu 20-minutowego (ZTM) i <5 km (KM) wynosiła w zależności od ulgi najczęściej kilka groszy, na korzyść KM.
Mam chyba przypadek do podobnej grupy:Michalk001 pisze:Nie wiem kto był taki mądry i wymyślił godzinną dziurę w kursowaniu SKM S1 w środku dnia.[...]
Odjazdy Warszawa Zachodnia
11:58 - S1 Otwock (1x35WE)
12:02 - KM Otwock (1xEN57)
a przed nimi przez co najmniej 20 minut w tym kierunku nic...
Pół godziny wcześniej jest identycznie, tylko pociąg KM jedzie do Dęblina. Na linii siedleckiej są podobne przypadki. 
W tamtym rozkładzie w tych godzinach jeździły po 3 pociągi pod rząd, więc można powiedzieć że i tak jest lepiej 
Na linii Siedleckiej rozkład jest tak ułożony że KM i SKM najpierw jadą z Warszawy po sobie w kilkuminutowym odstępie a następnie przez ponad 20-kilka minut dziura. Nie rozumiem jaki jest tego sens. W kierunku do Warszawy jeżdżą w miarę równych odstępach
-
Michalk001
Nie ma ulg w KM dla rencistów w przeciwieństwie do ZTM.VLnt7 pisze:Skoro kupujesz ulgowe bilety ZTM, to czemu nie i w KM? Przed podwyżką różnica pomiędzy cenami biletu 20-minutowego (ZTM) i <5 km (KM) wynosiła w zależności od ulgi najczęściej kilka groszy, na korzyść KM.
W tej "dziurze" jeżdżą TLK.Premo pisze:Na linii Siedleckiej rozkład jest tak ułożony że KM i SKM najpierw jadą z Warszawy po sobie w kilkuminutowym odstępie a następnie przez ponad 20-kilka minut dziura. Nie rozumiem jaki jest tego sens.
Poza kilkoma szczytowymi wyjątkami - prawie równo w takcie godzinnym te TLK jeżdżą, a dziur jest więcej
Natomiast to na pewno nie tłumaczy takiej sytuacji na otwockiej 
rozkład na Otwockiej jest fatalny. Spóźnie się na pociąg to potem stoje prawie pół godziny czekając na kolejny, a potem jadą 2 po sobie z czego pierwszy zapchany, a drugi luźniutki.. gdzie logika?