(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Półtorak

Post autor: Półtorak » 07 sty 2014, 19:18

Glonojad pisze:
Półtorak pisze:Proszę nie obrażać PKP.
Pfft. Akurat sporo jeździłem podmiejskimi za czasów PKP i doskonale wiem, o czym mówię.

Jeden pociąg Grodzisk - Otwock, drugi Grodzisk - Wschodnia, trzeci Żyrardów - Mińsk, dwie pary na dobę do Tłuszcza... do tego oczywiście wszystko porozkładane w kompletnie nieogarnialnym takcie typu 5-9-17 i 2/3 w szczycie (nie do uniknięcia przy tej liczbie relacji). Jest nieprawdą, że to jakiś świeży, autorski wynalazek KM.
Ale rozmawiamy o takcie i rozkładzie, czy o informacji pasażerskiej i oznaczaniu krańca trasy? Bo ja myślałem, że o tym drugim. W tej dziedzinie ZTM jest lepszy od pekapu, starego czy przypudrowanego przez Struzika, któremu zresztą kasa na puder się kończy.
4bis Stalowa - Woronicza

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 sty 2014, 19:20

ashir pisze:
Domas pisze:Znając życie to wyświetla "41 Rondo Radosława"
Oczywiście z dopiskiem: "Kurs skrócony". :wink: A to jak te kursy na 41 są tak problematyczne to nie mogło wszystko pozostać po staremu i jeździć wyłącznie jako 17 już od Metra Marymont? Podbicie 41 jest takie niezbędne?
gdyby było zbędne to nikt by czegoś tak zakreconego nie wymyślal.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 07 sty 2014, 19:26

Może po prostu 17 powinna w DP być wzmocniona przez 41 :arrow: Służewiec, a 37 w niebyt?
Rzeczywiście 41 kończy na Woronicza, czyli nigdzie nie dowozi.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

ashir

Post autor: ashir » 07 sty 2014, 19:33

pawcio pisze:gdyby było zbędne to nikt by czegoś tak zakreconego nie wymyślal.
A jednak ZTM potrafi wymyśleć wiele absurdów. Np. 2 dodatki, które tylko robią trasę: Zajezdnia Wola - Żerań Wschodni - Rogalińska. Czy te brygady muszą jechać jako 41, może jednak lepiej jako 1, bo Żerań Wschodni chyba nagłego wzmocnienia nie potrzebuje. Na Annopolu też w razie co jest wolny tor, bo z tego co widziałem ostatnio to wysiadka często się kończy na łuku na torach. Tak było np. w niedzielę na 26, bo ktoś wymyślił 20 minutowe postoje przy częstotliwości 10 minutowej. Tak w ogóle to kursy zjazdowe do Woli i przebierające się na 17 się nie wyświetlają z Żerania Wschodniego, ponieważ one zaczynają z słupka z numerem 03, a reszta z 02. Na następnych przystankach pokazują się już normalnie. :wink: Niby przystanek Żerań Wschodni 03 jest w tych kursach nieaktywny, ale na odcinku: Żerań Wschodni - Faradaya chyba można spokojnie jechać. Pewnie dlatego, że teoretycznie wszystkie kursy są podpięte pod Żerań Wschodni 02 i po wejściu w dany kurs wychodzi cała prawda. :razz:

Półtorak

Post autor: Półtorak » 07 sty 2014, 19:37

Stary Pingwin pisze:Może po prostu 17 powinna w DP być wzmocniona przez 41 :arrow: Służewiec, a 37 w niebyt?
Rzeczywiście 41 kończy na Woronicza, czyli nigdzie nie dowozi.
Do R-3 i autobusowego R-1 w sam raz! :lol:
A na poważnie: popieram! Tylko czy się zmieści na tej nowej pięknej zapchanej pętli?
4bis Stalowa - Woronicza

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 07 sty 2014, 19:39

Widzisz, Organizator wymyśla różne rzeczy i nie obchodzi go, czy są wykonalne. Wyższy poziom w grze.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 sty 2014, 19:57

ashir pisze:
Domas pisze:Znając życie to wyświetla "41 Rondo Radosława"
Oczywiście z dopiskiem: "Kurs skrócony". [/quote]
Jak nie wiesz, to nie pisz.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ashir

Post autor: ashir » 07 sty 2014, 20:33

A to przecież kurs skrócony jest?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 sty 2014, 21:02

No to w końcu co wyświetla?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 07 sty 2014, 21:29

Moze 41 Rondo Radosława
i dalej 17 Służewiec :/
ŁK

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 07 sty 2014, 21:39

Półtorak pisze:A na poważnie: popieram! Tylko czy się zmieści na tej nowej pięknej zapchanej pętli?
Skoro się zmieściła 17 co 5 minut i 37 co 10, to chyba żadnej różnicy nie zrobi, jeżeli zamiast tego 37 będziemy mieć 41.

Mario

Post autor: Mario » 07 sty 2014, 22:33

MichalJ pisze:No to w końcu co wyświetla?
Zapewne to, co widać na Wybiórczej focie:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... iadki.html

A red. Osowski w przytoczonym artykule sam sobie zaprzeczył w obrębie jednego akapitu:
J. Osowski/ Gazeta.pl pisze:Tymczasem rano ludzie, którzy wsiadają do tramwajów przy kinie Femina czy Centralnym, chcą się dostać do biurowców na Służewcu. W kursującej tam siedemnastce panuje tłok. Dlatego w trzech kursach linia 41 za rondem Babka będzie zmieniać numer na 17, dzięki temu w godz. 6.30-9 ma kursować jak dotąd co 3-4 minuty.
Rozbiór logiczny:
Zdanie 1: W kursującej tam siedemnastce panuje tłok.
Zdanie 2: Dlatego (...) 17 (...) w godz. 6.30-9 ma kursować jak dotąd co 3-4 minuty.

Podsumowanie:
Skoro jest tłok w 17, to 17 po nowemu pojedzie jak dotychczas.

Sorry, Osa, ale logika padła... :hmmm:
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.

drobert

Post autor: drobert » 07 sty 2014, 23:32

MichalJ pisze:No to w końcu co wyświetla?
W czasie testów na R-4 i na odcinku R-4 - M. Młociny to wyglądało tak, że jechał jako "41 RONDO "RADOSŁAWA"" a w pewnym momencie następowała samoczynna zmiana na "17 SŁUŻEWIEC". Jak to działa w praktyce to nie wiem bo nie miałem.

osa

Post autor: osa » 08 sty 2014, 0:16

Mario, ulżyłeś sobie? To teraz posłuchaj, jaka jest moja logika i że należy czytać tak, jak zostało napisane, w dodatku wszystko, a nie wybiórczo składać sobie zdania po swojemu (nie wiadomo w sumie w jakim celu, bo błysnąć się tym razem nie udało): gdyby 41 nie zmieniało numeru na rondzie Babka, to dojeżdżałoby tylko do Woronicza, czyli zatłoczona 17 do Służewca kursowałaby rzadziej niż co 3-4 minuty. W tekście zamieściłem też bowiem informację, że wcześniej te trzy tramwaje przeniesione na 41 z Bródna jeździły jako 17 z Żoliborza.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sty 2014, 6:36

Przebranie następuje na przystanku Rondo Radosława, samoczynnie. Do tego miejsca wyśwuetlq Rondo Radosława, bez Kursu Skróconego. Słusznie zresztą, bo dla pasażera to nie jest przecież żaden kurs skrócony - tym bardziej, że informacja przystankowa obiecuje jazdę DALEJ i to jako 17.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ