[ZTM] Jest decyzja środowiskowa dla tramwaju na Tarchomin
Moderator: Wiliam
Kto? Technicznie i formalnie nie ma żadnego problemu, na 1 linii ćwiczone wielokrotnie, w tym w wersji ze znacznie bardziej absurdalnym wahadłem. Politycznie - nie wiem. Szklanka w połowie pełna... Nie wydaje mi się to aż tak jednoznacznie negatywne.
Ja widzę problem z systemami sterowania ruchem, systemami bezpieczeństwa - to z technicznych. A do tego problem logiczny: kto wsiądzie do metra na cztery stacje, de facto cztery przystanki autobusowe? Już nie wspominajac o tym, że pod takie coś nawet ZTM nic by nie mógł w autobusach ruszyć, bo i co? Ale to nie ten temat 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Solaris U10
Trasy podróży z wykorzystaniem metra często wymykają się logice.
A tu dochodzi jeszcze efekt nowości.
Ale jakie systemy, jakie bezpieczeństwo??? Metro musi być i jest przygotowane do okazjonalnego prowadzenia ruchu wahadłowego, systemy mają to w małym palcu.
I przypominam, że tego typu rozwiązania (ruch lewym torem, zawracanie nie na torze odstawczym) były wielokrotnie stosowane w czasie budowy 1. linii, więc widać, że przepisy dopuszczają a metro umie to zrobić.
Co nie znaczy, że będę teraz słać do ZTM wnioski o puszczenie takiej połóweczki.
A w ogóle to nie ten wątek. Może by ktoś przeniósł...
I przypominam, że tego typu rozwiązania (ruch lewym torem, zawracanie nie na torze odstawczym) były wielokrotnie stosowane w czasie budowy 1. linii, więc widać, że przepisy dopuszczają a metro umie to zrobić.
Co nie znaczy, że będę teraz słać do ZTM wnioski o puszczenie takiej połóweczki.
A w ogóle to nie ten wątek. Może by ktoś przeniósł...
Myślę że ewentualna decyzja o uruchomieniu takiego wahadełka zapadnie nieco wyżej niż w MW i ZTM...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- MeWa
- Cukiereczek
HGW zapowiedziałą publicznie, że centralny odcinek jedynie w całości. Nie sądzę, żeby teraz zmieniła deklarację. Jeżeli już to na zasadzie dnia otwartego (a nie normalnych przewozów)JacekM pisze:Myślę że ewentualna decyzja o uruchomieniu takiego wahadełka zapadnie nieco wyżej niż w MW i ZTM...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Zapowiadała też publicznie metro przed Euro 2012, więc może zmienić zdanie, co akurat w tym wypadku byłoby totalną bzdurą, ale kto wie co komu przyjdzie do głowy przed wyborami 
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Tory odstawce mogą problem załatwić. Nie wierzę, że nigdzie ich nie zaplanowano. Raczej spodziewałbym się organizowania masowych wycieczek do zbudowanych stacji pokazujących jak będzie zarąbiście... w przyszłości.osa pisze:Jeden pociąg jednym torem, a drugi drugim raz na kwadrans? Na taki blamaż chyba jednak ratusz się nie zdecyduje.
Przykład Wilsona-Marymont pokazał, że systemowo dobrze przygotowane nie jest i nadal nic się z tym nie robi.MichalJ pisze:Ale jakie systemy, jakie bezpieczeństwo??? Metro musi być i jest przygotowane do okazjonalnego prowadzenia ruchu wahadłowego, systemy mają to w małym palcu.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale chlew robicie... Gdzie moderator? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.