Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
Mnie te artykuły w Gazecie jakoś nie przekonały do tramwaju na KP/NŚ. Też myślę, że raczej bez sensu jest jego budowa chociaż z zupełnie innych powodów niż pan Domaradzki. A mianowicie: gdzie dojechałbym tym tramwajem jadąc na pułudnie? Na pl. Unii, Puławską? Jeździ tam 222 na solówkach co 15/20 min, więc nie jest to raczej aż tak uczęszczana relacja (jak kiedyś) żeby puszczać tam tramwaj. Bo chciałbym zwrócić uwagę, że zatłoczone, przegubowe linie, o których mowa w tekście (116, 180, 503, E-2) jadą w dół Belwederską, a tramwaj miałby skręcał w Bagatela czy Szucha. I nawet jeśli po przejeździe tramwaju przez Pl. Unii jechałby on na Wilanów trasą przez Spacerową to ja czegoś takiego nie kupuję. Nie kupuję takiej trasy naokoło albo kolejnych przesiadek (i to jeszcze na prostej trasie) bo tramwaj. Bo o ile w relacji na północ ten tramwaj jeszcze jakoś się broni (chodź wycięcie 180 z KP też średnio mi się podoba bo wg mnie połączenie Powązek z Traktem powinno być zachowane) to na południu w ogóle tego nie widzę i niech mi wytłumaczą jak to widzą zwolennicy tej trasy. Jazda tramwajem z KP na Wilanów na okrągło przez pl. Unii? A może przesiadki na pl. Trzech Krzyży albo na Rozdrożu? Bo te tłumy zapełniające przeguby to nie jeżdżą tylko w obrębie Traktu, ale skądś na ten trak dojeżdżają/ gdzieś z tego Traktu jadą.
Można by w końcu puścić tramwaje tą Belwederską, tak jak pisaliśmy tutaj viewtopic.php?f=36&t=9844&start=60#p889847
Wtedy łącznik w Al. Wyzwolenia byłby mało używany. Żeby połączyć TK z Marszałkowską można teżpuścić tramwaj Królewską (odcinek TK - Marszałkowska). Przydałyby się też skręty na rondzie de Gaulle'a
Wtedy łącznik w Al. Wyzwolenia byłby mało używany. Żeby połączyć TK z Marszałkowską można teżpuścić tramwaj Królewską (odcinek TK - Marszałkowska). Przydałyby się też skręty na rondzie de Gaulle'a
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oczywiste jest, że wraz z tramwajem na Trakcie musiałby powstać łącznik na Belwederskiej, to nie podlega dyskusji ale to jest detal. Zwłaszcza, że dr Domaradzki najchętniej by te Wasze ukochane autobusy tranzytowe także z Traktu wyciął.
Nie widzę natomiast związku między tym kawałkiem a Aleją Wyzwolenia, którą miałby jechać ramwaj z Ochoty.
Nie widzę natomiast związku między tym kawałkiem a Aleją Wyzwolenia, którą miałby jechać ramwaj z Ochoty.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Z tego co zrozumiałem to tramwaj w Alei Wyzwolenia rozpatrywano tylko w kontekście odcinka pomiędzy placami Zbawiciela i Na Rozdrożu. A jego rola jest powiązana z całą trasą do Placu Narutowicza. Oderwanie tego w opracowaniu daje błędne moim zdaniem przekonanie o braku opłacalności budowy tego odcinka.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tramwaj na Trakcie musi byc rozpatrywany wraz z odcinkami:
- na Belwederskiej, bo to Wilanow;
- w al. Wyzwolenia, bo to Ochota i nowe życie trasy na Nowowiejskiej,
- na Krasińskiego co najmniej do Broniewskiego,
- na Stawkach-Okopowej-Powazkowskiej lub na Krasinskiego do Powazek,
- na Modlinskiej.
Nieglupi efekt mogloby tez dac wprowadzenie skretu 'jak 111przy Palmie, gdyby powstał tramwaj na Gocław, choć może 111 powinno zostać ze względu na zachodnią część Saskiej Kępy... Jak widać przy tak strategicznej skali nie da się od konkretnych linii uciec.
- na Belwederskiej, bo to Wilanow;
- w al. Wyzwolenia, bo to Ochota i nowe życie trasy na Nowowiejskiej,
- na Krasińskiego co najmniej do Broniewskiego,
- na Stawkach-Okopowej-Powazkowskiej lub na Krasinskiego do Powazek,
- na Modlinskiej.
Nieglupi efekt mogloby tez dac wprowadzenie skretu 'jak 111przy Palmie, gdyby powstał tramwaj na Gocław, choć może 111 powinno zostać ze względu na zachodnią część Saskiej Kępy... Jak widać przy tak strategicznej skali nie da się od konkretnych linii uciec.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Z mostem Krasińskiego?Glonojad pisze:- na Krasińskiego co najmniej do Broniewskiego,
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie, akurat z punktu widzenia Traktu Most Krasińskiego jest zbędny.
Tytułem uzupełnienia: obecnie Filtrowa/Nowowiejska żyje z Ochoty dojeżdżającej do metra i studentów na Politechnikę. Ten pierwszy potok przerzuci się na Rostafińskich, gdy tylko ta trasa powstanie (i nie będzie jakoś tragicznie zlamiona). A sami studenci trama do Politechniki praktycznie nie wyżywią, a najwyżej w DP. W DS miałoby nic tam nie jeździć?- w al. Wyzwolenia, bo to Ochota i nowe życie trasy na Nowowiejskiej,
Natomiast połączenie Ochoty z Traktem, o to ciekawe (choć ja bym co najmniej zastanowił się na poziomie studium, czy nie lepiej przez Rostafińskich-Rakowiecką, bo po drodze ciekawiej; a w ogóle to metro).
Ja dołożyłbym jeszcze Słowackiego. Zamiast puszczać tam (moim zdaniem zbędne) byle jakie 6, można puścić linię z Tarchodworów (za 518/510?). W każdym razie opłacalność nowej trasy (każdej trasy!) na sieci musi być rozpatrywana w kontekście całej sieci (por. Beeching axe).Tramwaj na Trakcie musi byc rozpatrywany wraz z odcinkami:
I z mostem Krasińskiego też bym to zestawił, bo interesujące jest pytanie, czy potok Bródno - pl. Wilsona (M1) załatwiać linią z Broniewskiego (za 114/dawne 2), czy dzielić to na pl. Wilsona na część wschodnią (np. 1) i zachodnią (linia z Marszałkowskiej jak dawne 520 lub właśnie z traktu).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Solaris U10
W analizie przyszłych tras tramwajowych tramwaj w kierunku Leszna nie wypadł korzystnie ani w wariancie przez Kocjana, ani przez Warszawską, a tymczasem gminy i powiaty na trasie do Sochaczewa (łącznie z Warszawą) zleciły analizę połączenia z
Chrzanów za pomocą BRT, LRT albo guided busa. Ciekawe, co tym razem wyjdzie 
źródło
źródło
Ooo, kiedyś się zastanawiałem nad odnogą metra do Leszna mniej więcej po tej trasie, ale uznałem to za zbyt fantastyczne.

A jeśli zamawiający wykaże niecelowość realizacjiOgłoszenie o zamówieniu pisze:Zamawiający oczekuje wykazania celowości realizacji Projektu
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Jeśli ZAMAWIAJĄCY wykaże niecelowość, to odwoła przetarg 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak się autorytarnie przyjęło Vmax 70 km/h a nie 80 czy nawet 100, jak na Zachodzie, to wyjść nie mogło.
Dammit, termin upłynął już. Ciekawe, kto się zgłosił...
Dammit, termin upłynął już. Ciekawe, kto się zgłosił...
No dobrze, ale czy wykonalne jest puszczenie tramwaju po Belwederskiej przy takim pochyleniu, z łukami na dodatek i po ulicy z normalnym ruchem, bez wydzielonego torowiska?
Jakieś zdjęcia ze świata gdzie takie coś funkcjonuje?
Jakieś zdjęcia ze świata gdzie takie coś funkcjonuje?
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Na Książęcej tramwaje były...
Ale chyba nie o takiej masie jak obecnie robione... 
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.