Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
- tarantula01
- Kontakt:
Ponieważ właściwy wątek z niewiadomo jakiego powodu został zamknięty, to
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... skarga.pdf
Przygotowuję też skargę do WSA na SKO za przewlekłe rozpatrywanie odwołań od decyzji środowiskowej.
PS. Niech admin przeklei co trzeba i gdzie trzeba.
Przygotowuję też skargę do WSA na SKO za przewlekłe rozpatrywanie odwołań od decyzji środowiskowej.
PS. Niech admin przeklei co trzeba i gdzie trzeba.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z powodu burdelu typu dyskusja o ogryzku centralnym M2, jak mniemamtarantula01 pisze:Ponieważ właściwy wątek z niewiadomo jakiego powodu został zamknięty,
Mam propozycję - zamknijmy wszystkie wątki, zostawmy jeden 'inbox' i niech moderator wrzuca posty wedle własnego uznania gdzie trzeba...PS. Niech admin przeklei co trzeba i gdzie trzeba.
Stary, ciesz się, że nie jestem tu (już od paru lat) modem, bo punkcik za arogancję to byś dostał.
Wygląda na to,że jednak się chwilę pospieszyłeś
http://autobusczerwony.blox.pl/2014/02/ ... minie.html
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- tarantula01
- Kontakt:
Dziś do Sądu Administracyjnego trafi skarga na SKO:
Chętnie zobaczyłbym znów informację, że się pośpieszyłem. Telenowela by się skończyła i można by zacząć budowę bez dalszych opóźnień.
Chętnie zobaczyłbym znów informację, że się pośpieszyłem. Telenowela by się skończyła i można by zacząć budowę bez dalszych opóźnień.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
-
nowak_marcin10
http://www.tw.waw.pl/node/4964Szanowni Państwo,
Spółka Tramwaje Warszawskie zaprosiła 10 Wykonawców do złożenia ofert w przetargu na budowę układu drogowego w ul. Powstańców Śląskich wraz z budową trasy tramwajowej. Termin otwarcia ofert zaplanowano na dzień 26 marca 2014 r.
Spółka wysłała zaproszenia do 10 Wykonawców, tj.:
1) Kromiss-Bis Sp. z o.o. (Polska);
2) Wykonawcy występujący wspólnie: Balzola Polska Sp. z o. o. (Polska) i Construcciones y Promociones Balzola S.A. (Hiszpania);
3) Wykonawcy występujący wspólnie: BUDIMEX S.A. (Polska) i FERROVIAL AGROMAN S.A. (Hiszpania);
4) NDI S.A. (Polska);
5) ZUE S.A. (Polska);
6) Wykonawcy występujący wspólnie: SKANSKA S.A.(Polska) i SKANSKA a.s. (Republika Czeska);
7) Mota-Engil Central Europa S.A. (Polska);
8) Trakcja PRKiI S.A. (Polska);
9) TORPOL S.A. (Polska);
10) Wykonawcy występujący wspólnie: TOR – KAR – SSON Sp. z o. o. Spółka Komandytowa (Polska) i Przedsiębiorstwo TOR – KAR – SSON Zbigniew Kargul (Polska) i Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A. ( Polska).
Zakres zamówienia obejmuje m.in.:
1. rozbudowę i przebudowę układu drogowego w ul. Powstańców Śląskich (odcinek od ul. Czumy do ul. Pirenejskiej), w tym przebudowę skrzyżowań z ulicami: Górczewską, Pełczyńskiego, Wrocławską/Hery i Radiową oraz rozbudowę ulicy na odcinku Wrocławska – Radiowa (po rozbudowie odcinek będzie miał po 2 dwupasmowe jezdnie w każdym kierunku) wraz z budową ciągów pieszo – rowerowych;
2. rozbudowę i przebudowę ul. Radiowej (odcinek od ul. Andyjskiej do ul. Uniejowskiej), w tym m.in. przebudowę jezdni i budowę ciągów pieszo – rowerowych.
3. budowę i przebudowę torowiska tramwajowego o konstrukcji bezpodsypkowej z zabudową: trawiastą i asfaltową (wzdłuż przystanków i na odcinkach wspólnych z jezdnią) oraz podsypkowej, z zabudową tłuczniową (na wiadukcie nad trasą S8) o łącznej długości około 5,20 kmtp (kilometr toru pojedynczego), w tym: 3,60 kmtp nowych torów oraz 1,60 kmtp torów koniecznych do przebudowy w węzłach rozjazdowych i na odcinkach dojazdowych do węzłów na skrzyżowaniach ul. Powstańców Śląskich z ul. Radiową i ul. Górczewską.
Nowa trasa tramwajowa w ciągu ul. Powstańców Śląskich zostanie zbudowana w pasie dzielącym ul. Powstańców Śląskich na odcinku od węzła rozjazdowego na skrzyżowaniu ulic Radiowa/Powstańców Śląskich do węzła rozjazdowego na skrzyżowaniu ulic Górczewska/Powstańców Śląskich i będzie stanowiła połączenie istniejących tras tramwajowych.
W zakres zamówienia wchodzi również budowa i przebudowa układu zasilania oraz budowa oświetlenia i odwodnienia jezdni, torowisk oraz przystanków. Inwestycja obejmuje przebudowę i zabezpieczenie infrastruktury podziemnej (w tym m.in.: sieci wodociągowe, kanalizacyjne, elektroenergetyczne, teletechniczne, gazowe), będącej w kolizji z planowaną inwestycją. Perony przystankowe, które powstaną w ramach kontraktu zostaną wyposażone w wiaty i instalacje przystosowane do zamontowania tablic Systemu Informacji Pasażerskiej (SIP). Zadaniem wykonawcy będzie wykonanie i wdrożenie projektów organizacji ruchu na czas robót budowlanych oraz projektu docelowej organizacji ruchu wraz z sygnalizacją świetlną. Na koniec wykonawca będzie miał za zadanie zagospodarowanie terenu (m.in. zieleni).
Od czego zależy, jaki rodzaj przetargu się wybiera?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Od woli i potrzeb Zamawiającego. Teoretycznie pzp wskazuje przetarg nieograniczony jako podstawowy, ale dopuszcza wybór innej procedury konkurencyjnej jeśli są ku temu przesłanki.
Samo składanie ofert cenowych może mieć krótsze terminy, co jest wygodne, jeśli chcesz mieć krótką listę formalnie sprawdzonych wykonawców czekających pod parą na komplet materiałów przetargowych, np formalnych, które w klasycznym przetargu musisz mieć gotowe w chwili ogłaszania.
Dwustopniowy, czyli ograniczony, jest wygodny z kilku powodów. Bodaj najważniejszym z nich jest oddzielenie kwalifikacji formalnej (doświadczenie, ZUSy itd) od składania ofert cenowych: dzięki temu unikasz mieszania przepychanek między oferentami z powodów papierkowych z dyskusją o takiej a nie innej punktacji samych ofert. Mieszanki takie grożą wstydem typu "uwaliłeś kogoś formalnie, a tu sąd go przywrócił a oferty już oceniony, wykonawca już wybrany".
Jest to także tryb, w którym możesz docenić doświadczenie wykonawcy - przy dużym rynku można np. zaprosić kilku najlepszych graczy, przyznając im punkty za referencje.
Ma też wady - dwa razy mogą się ciągnąć odwołania, a jeśli się otworzy oferty cenowe przed zakończeniem odwołań do kwalifikacji to dopiero jest bieda: karty odkryte.
Samo składanie ofert cenowych może mieć krótsze terminy, co jest wygodne, jeśli chcesz mieć krótką listę formalnie sprawdzonych wykonawców czekających pod parą na komplet materiałów przetargowych, np formalnych, które w klasycznym przetargu musisz mieć gotowe w chwili ogłaszania.
Dwustopniowy, czyli ograniczony, jest wygodny z kilku powodów. Bodaj najważniejszym z nich jest oddzielenie kwalifikacji formalnej (doświadczenie, ZUSy itd) od składania ofert cenowych: dzięki temu unikasz mieszania przepychanek między oferentami z powodów papierkowych z dyskusją o takiej a nie innej punktacji samych ofert. Mieszanki takie grożą wstydem typu "uwaliłeś kogoś formalnie, a tu sąd go przywrócił a oferty już oceniony, wykonawca już wybrany".
Jest to także tryb, w którym możesz docenić doświadczenie wykonawcy - przy dużym rynku można np. zaprosić kilku najlepszych graczy, przyznając im punkty za referencje.
Ma też wady - dwa razy mogą się ciągnąć odwołania, a jeśli się otworzy oferty cenowe przed zakończeniem odwołań do kwalifikacji to dopiero jest bieda: karty odkryte.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No właśnie - obie formy mają swoje zady i walety, a raz się robi tak, a raz tak. Nie umiem wyczuć, kiedy które...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie przypominam sobie ostatnio w TW przetargu na duze zamowienie w procedurze jednostopniowej...
Czy też będzie licytacja elektroniczna?
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
-
nowak_marcin10
Tak, zgodnie z ogłoszeniem o zamówieniu, str. 9:esbek pisze:Czy też będzie licytacja elektroniczna?
IV.2.2) Informacje na temat aukcji elektronicznej
Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: tak
Proszę podać dodatkowe informacje na temat aukcji elektronicznej: 1. Zamawiający zamierza dokonać wyboru najkorzystniejszej oferty z zastosowaniem aukcji elektronicznej.
2. Po dokonaniu oceny złożonych ofert, w celu wyboru najkorzystniejszej oferty, przeprowadzona zostanie aukcja elektroniczna, jeżeli zostaną złożone co najmniej trzy oferty niepodlegające odrzuceniu.
Jeżeli nie zostaną złożone co najmniej trzy oferty niepodlegające odrzuceniu Zamawiający dokona wyboru najkorzystniejszej oferty na podstawie złożonych ofert pisemnych.
3. W toku aukcji stosowane będzie kryterium ceny. Sposób oceny ofert w toku aukcji będzie obejmował przeliczanie postąpień na punktową ocenę oferty, z uwzględnieniem punktacji otrzymanej przed otwarciem aukcji.
4. Adres strony internetowej na której będzie prowadzona aukcja elektroniczna: http://aukcje.uzp.gov.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
http://www.rynek-kolejowy.pl/50957/wars ... rzaka.html
(...)
W koncepcji, którą przygotuje BPBK zawarte zostaną wszystkie materiały niezbędne do uzyskania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia (tzw. Decyzji Środowiskowej), analizy układu zasilania trakcji tramwajowej oraz projekt stałej organizacji ruchu obejmujący priorytety dla tramwajów w ruchu. Spośród wymienionych pięciu wariantów wybrane zostaną co najmniej 2, które w następnej kolejności zostaną poddane szczegółowej analizy w ramach raportu o oddziaływaniu inwestycji na środowisko.
(...)
- Bastian
- Sułtan Maroka
Red. Osowski pyta, co tak wolno:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... ecze_.html
I od razu przytaczam jeden z komentarzy. Ja bym je zamienił miejscami. Szkoda, że to, co się o stołecznej komunikacji pisze w prasie, jest tak powierzchowne...
I od razu przytaczam jeden z komentarzy. Ja bym je zamienił miejscami. Szkoda, że to, co się o stołecznej komunikacji pisze w prasie, jest tak powierzchowne...
Przede wszystkim należy zacząć od tego, że miasto rzuciło się na budowę metra. Budowniczowie metra mają białą kartę na wyrabianie czego chcą, odwalanie zamknięć jakie chcą nie uzgadniając tego z nikim (koordynator remontów nie ma nic do powiedzenia w tych sprawach - nawet nikt go nie pyta) tylko blokuje się miasto i tyle. Inwestycje tramwajowe spychane są na drugi, trzeci plan. Do tego pomimo deklaracji brak jest jakiekolwiek pomocy Urzędu Miasta przy problemach na jakie napotykają TW (spółka miejska!) próbując realizować swoje inwestycje. Przykłady? - opluwane Powstańców Śląskich, gdzie są brednie w PZP, a pan Dąbrowski, ówczesny burmistrz nakazał ich ślepo przestrzegać; Tarchomin, gdzie za błędy w poprzedniej dokumentacji do decyzji środowiskowej nikomu z ZTM włos z głowy nie spadł, a winę 'zrzucono' na protestujących. Da się zrealizować dużą inwestycję tramwajową w 4 lata - tylko musi komuś w Urzędzie Miasta na tym zacząć zależeć oprócz deklaracji i pustego uśmiechania się do kamer.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Odpowiedzią na to jest artykuł:Bastian pisze:Red. Osowski pyta, co tak wolno:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... agli_.html
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie jest to stricte odpowiedź, poza tym wrzuciłem ten link przecież do wątku o Gocławiu 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Jest w zakresie logiki postępowania. O to przecież chodzi, nie o konkretny przypadek.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem