Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 15 wrz 2006, 10:41

Nie rozumiem czemu chcą zawęzić Sobieskiego już od Idzikowskiego. Przecież tam jest dużo miejsca. Ciasno robi się przy Dolnej. Powinni zawęzić odcinek od Beethovena. Będzie przedłużona na Górny Mokotów więc ten odcinek między Idzikowskiego a Beethovena będzie najbardziej obciążony.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 15 wrz 2006, 10:47

TGM pisze:Nie rozumiem czemu chcą zawęzić Sobieskiego już od Idzikowskiego. Przecież tam jest dużo miejsca. Ciasno robi się przy Dolnej. Powinni zawęzić odcinek od Beethovena. Będzie przedłużona na Górny Mokotów więc ten odcinek między Idzikowskiego a Beethovena będzie najbardziej obciążony.
Ale za to autobusy pojadą po szynach. Chyba teraz jest tam pas wydzielony, nie?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 wrz 2006, 11:09

TGM pisze: Czy łączenie tych "45 wagonów" z samą trasą DZ <-> Wilanów oznacza, że będzie tylko jedna linia na tej trasie, a nie np. Wilanow - Żoliborz?

GW pisze:. Na razie przewiduje się uruchomienie dwóch linii - z Wilanowa na Marymont i z Wilanowa do Dworca Zachodniego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 15 wrz 2006, 11:33

No tak. Nie doczytałem :oops: . Szkoda. W ten sposób na pewno nie będzie można szybciej się dostać do ścisłego centrum [-( .

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 wrz 2006, 13:03

TGM pisze:No tak. Nie doczytałem :oops: . Szkoda. W ten sposób na pewno nie będzie można szybciej się dostać do ścisłego centrum [-( .
Dlaczego?
GW pisze:. Na razie przewiduje się uruchomienie dwóch linii - z Wilanowa na Marymont i z Wilanowa do Dworca Zachodniego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

michael112

Post autor: michael112 » 15 wrz 2006, 14:57

Obawiam się, że nie starczy im wozokilometrów na 2 nowe linie i pewnie zabiorą 36 z Puławskiej, na której zostaną już tylko 2 linie, w tym zaledwie jedna do centrum i to tylko na północ od Woronicza. Liczyłem się z tym od początku.

Dennis

Post autor: Dennis » 15 wrz 2006, 15:01

O ile nie zmieni się polityka tranportowa miasta na taką, jaką prowadzi się w cywilizowanych krajach. Ale nawet jeśli nie, to zanim to nastąpi zdążysz się dorobić i kupić sobie blachosmroda ;)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 wrz 2006, 15:06

Dennis pisze:zanim to nastąpi zdążysz się dorobić i kupić sobie blachosmroda
Zanim to nastąpi, to Warszawa będzie zakorkowana na amen. Założenie zakończenia budowy na 2012 rok jest w obecnych realiach niemożliwe. Błąd inwestycyjny gdzieś około 10 lat...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 wrz 2006, 15:16

Zacznijmy od tego, że na Puławskiej prognozy potoków powyżej 1200 pasażerów na godzinę w szczycie do Centrum nie szybują. Wystarczy więc jedna linia "do Centrum", zwłaszcza, że 18 prawdopodobnie zostanie przełożona na Most Krasińskiego i na Bródno, przy okazji wzmocniona. Południowymi końcówkami zamieni się wówczas z 19 (lub inną linią jadącą z Nowowiejskiej).

[ Dodano: 2006-09-15, 15:18 ]
Dennis pisze:O ile nie zmieni się polityka tranportowa miasta na taką, jaką prowadzi się w cywilizowanych krajach. Ale nawet jeśli nie, to zanim to nastąpi zdążysz się dorobić i kupić sobie blachosmroda ;)
Nie szarżuj tak z cywilizowanymi krajami, bo tam jedna linia tramwajowa co 10 minut w szczycie bywa nazywana metrem :p

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 wrz 2006, 15:50

michael112 pisze:
Obawiam się, że nie starczy im wozokilometrów na 2 nowe linie i pewnie zabiorą 36 z Puławskiej, na której zostaną już tylko 2 linie, w tym zaledwie jedna do centrum i to tylko na północ od Woronicza. Liczyłem się z tym od początku.
18 i 4 to dwie linie :P
A 19 też do centrum jedzie przecież.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dennis

Post autor: Dennis » 15 wrz 2006, 15:53

inż. Glonojad pisze:Zacznijmy od tego, że na Puławskiej prognozy potoków powyżej 1200 pasażerów na godzinę w szczycie do Centrum nie szybują. Wystarczy więc jedna linia "do Centrum", zwłaszcza, że 18 prawdopodobnie zostanie przełożona na Most Krasińskiego i na Bródno, przy okazji wzmocniona. Południowymi końcówkami zamieni się wówczas z 19 (lub inną linią jadącą z Nowowiejskiej).
A czy te potoki są szacowane przy uwzględnieniu tych, nie wiem, 40-50% użytkowników samochodów osobowych, których się docelowo powinno przesadzić do zbiorkomu? Pytam ogólnie, nie chodzi mi o ten konkretny przypadek.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 wrz 2006, 16:05

Dennis pisze:A czy te potoki są szacowane przy uwzględnieniu tych, nie wiem, 40-50% użytkowników samochodów osobowych, których się docelowo powinno przesadzić do zbiorkomu? Pytam ogólnie, nie chodzi mi o ten konkretny przypadek.
Z tego co wiem, są szacowane przy utrzymaniu obecnego podziału zadań przewozowych, co i tak byłoby wielkiem sukcesem...
EDIT: Chociaż nie, jakaś elastyczność tam jest, bo lepsze parametry trasy przyciągają więcej pasażerów.
Natomiast prawie na pewno tło jest przy mniej-więcej obecnym podziale zadań liczone.
EDIT2: Należy też wziąć pod uwagę, że zwiększenie atrakcyjnosci TZ i zmniejszenie udziału samochodów w danym korytarzu powoduje poprawę warunków ruchu, co dość szybko przekłada się na wessanie samochodów z sąsiednich korytarzy i dogenerowanie nowych podróży samochodowych.
EDIT3: Tak, widzę, że odpowiadam obok pytania, muszę się głębiej nad odpowiedzią zastanowić, czy potrafię to jakoś trafniej i treściwiej wyrazić.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 15 wrz 2006, 19:32

inż. Glonojad pisze:
TGM pisze:No tak. Nie doczytałem :oops: . Szkoda. W ten sposób na pewno nie będzie można szybciej się dostać do ścisłego centrum [-( .
Dlaczego?
#-o . Źle ze mną. Ślepnę chyba. Może to całodzienna walka z windowsem tak mnie zamuliła 8-[ . Najpierw nie widzę zdania, a później widzę słówko "nie", którego nie ma :oops: . Tak czy inaczej powinny być trzy linie: na Zachodni, na Żoliborz przez JPII i Nowowiejską, oraz przez Marszałkowską na Wolę lub Pragę (skręt przy Bankowym).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 wrz 2006, 10:09

Będą dwie, za to co 5 minut, a i tak przecież tak naprawdę nie chcesz tam tramwaju ;-) .

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 16 wrz 2006, 11:18

To się dopiero okaże w praktyce co lepsze, tram czy autobus.

ODPOWIEDZ