Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No cóż, doceniam i taki postęp w stanowisku Kolegi
.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jakby nie liczyli, dopóki racjonalne - a więc uwzględniające konieczność ograniczenia ruchu samochodów na ulicach Warszawy = zwiększenia udziału TZ w ogóle przejazdów - założenia polityki transportowej nie obejmą całego miasta, to nie będzie dobrze. Bo tak, jak mówisz: zrobienie tego dla jednego konkretnego korytarza nic nie da, gdyż samochody z innych tam przeskoczą i klops. To tak, jakby przy stałym dopływie cieczy do naczyń połaczonych, starać się zmnieszyć jej poziom, wybierając starannie ciecz z jednego z nichinż. Glonojad pisze:Z tego co wiem, są szacowane przy utrzymaniu obecnego podziału zadań przewozowych, co i tak byłoby wielkiem sukcesem...Dennis pisze:A czy te potoki są szacowane przy uwzględnieniu tych, nie wiem, 40-50% użytkowników samochodów osobowych, których się docelowo powinno przesadzić do zbiorkomu? Pytam ogólnie, nie chodzi mi o ten konkretny przypadek.
EDIT: Chociaż nie, jakaś elastyczność tam jest, bo lepsze parametry trasy przyciągają więcej pasażerów.
Natomiast prawie na pewno tło jest przy mniej-więcej obecnym podziale zadań liczone.
EDIT2: Należy też wziąć pod uwagę, że zwiększenie atrakcyjnosci TZ i zmniejszenie udziału samochodów w danym korytarzu powoduje poprawę warunków ruchu, co dość szybko przekłada się na wessanie samochodów z sąsiednich korytarzy i dogenerowanie nowych podróży samochodowych.
EDIT3: Tak, widzę, że odpowiadam obok pytania, muszę się głębiej nad odpowiedzią zastanowić, czy potrafię to jakoś trafniej i treściwiej wyrazić.
Niestety patrząc przez pryzmat pasażerów opinie sa uzasadnione. Elbląg podobnie jak Warszawa, coś tam buduje, wymienia i modernizuje ale ewidentnie nie ma pomysłu, jak polepszyć ten transport tramwajowy. Ludzi od autobusów odejmuje się "na siłę", bo tak naprawdę nie chcą wlec się przez całe miasto stojąc na światłach i długo stac na przystanku czekając na najrzadziej w Polsce kursujący tramwaj. Podobno opinia tramwajów przed ta całą reorganizacją znacznie sie pogorszyła.MeWa pisze:ciekawe są opinie przy tym artykule... większość negatywnych nt. sensowności tak drogiego zakupu.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No to raczej wręcz przeciwnie, niż Warszawa.piotram pisze: Elbląg podobnie jak Warszawa, coś tam buduje, wymienia i modernizuje ale ewidentnie nie ma pomysłu, jak polepszyć ten transport tramwajowy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Chodzi ci o to, że Warszawa ma pomysł, ale niczego nie buduje, nie wymienia i nie modernizuje? No, co do tego pierwszego, to mam poważne wątpliwości... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A może po prostu nie masz wiedzy. 
- Bastian
- Sułtan Maroka
Może. To by świadczyło o braku pomysłu na PR. Czyż nie? 
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak. Ale nie o braku pomysłu na modernizację.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No dobra, to mamy wspólny punkt. Tylko jest jeszcze jedno - tam w Poznaniu najwyraźniej mają nie tylko pomysł, ale i wolę. U nas może i niektórzy mają pomysły, ale muszą je trzymać w szufladach... 
Niestety jednak tak. Parę pomysłów typu modernizacja Gocławek-Banacha czy parking P+R prawie w centrum nie wystarczy. Tu musi być kompleksowe rozwiązanie na całe miasto, bo tak to zawsze będą korki, tramwaje będą stały, a nikt nie zdecyduje się uprzywilejować KM i przesadzić na nią kierowców, bo tak naprawdę nie ma na co i tak wkoło macieju.inż. Glonojad pisze:Tak. Ale nie o braku pomysłu na modernizację.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No więc po raz kolejnwy wskazuję, że różnica miedzy "nie ma" a "nie wiem o" jest znacząca.
Kompleksowe rozwiązana owszem były opracowane, że wspomnę jedynie o "Studium Przygotowawczym do modernizacji tras tramwajowych", obejmującym cztery podstawowe ciagi tramwajowe, oraz Zintegrowany System Zarządzania Ruchem, obejmujący priorytety wzdłuż wszystkich tras tramwajowych istniejących i planowanych.
Rozumiem, że Kolega zna te opracowania i uznaje je za niewystarczające?
Tego typu pomysły znalazły też odzwierciedlenie w dokumentach politycznych czy planistycznych, ale... ani złotówki z kasy miejskiej na ten cel nie skapnęło.
Kompleksowe rozwiązana owszem były opracowane, że wspomnę jedynie o "Studium Przygotowawczym do modernizacji tras tramwajowych", obejmującym cztery podstawowe ciagi tramwajowe, oraz Zintegrowany System Zarządzania Ruchem, obejmujący priorytety wzdłuż wszystkich tras tramwajowych istniejących i planowanych.
Rozumiem, że Kolega zna te opracowania i uznaje je za niewystarczające?
Tego typu pomysły znalazły też odzwierciedlenie w dokumentach politycznych czy planistycznych, ale... ani złotówki z kasy miejskiej na ten cel nie skapnęło.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No i tu jest pies pogrzebany, tu widać różnicę między Warszawą a Poznaniem. Ja nie zamierzam formułować zarzutów wobec TW, mi chodziło o politykę miasta.
[ Dodano: 2006-09-21, 20:44 ]
Co zresztą napisałem już powyżej:
[ Dodano: 2006-09-21, 20:44 ]
Co zresztą napisałem już powyżej:
Co z tego, że TW wymyślają projekty, studia itp., skoro mogą je potem w piwnicy składować?Bastian pisze:U nas może i niektórzy mają pomysły, ale muszą je trzymać w szufladach...
Opracowania dot. głównych ciągów tramwajowych znam i z całą stanowczością stwierdzam że są niewystarczające, bo tramwaje jeźdżą też gdzie indziej i tam utkną. Jeśli chodzi o system sterowania sygnalizacją, to niestety znam tylko z gazet, które twierdziły że nie obejmie całej Warszawy tylko niektóre dzielnice. Jeśli masz wiarygodne źródło, że całą, to OK. Pozostaje jeszcze problem, czy pozostałe plany, jak budowa nowych linii i sieci P+R są tylko przelotne, czy władze traktują je poważnie i wpisali gdzieś w jakąś "strategię".
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dokładnie w tym rzecz. Bo projekt rozbudowy całej sieci to i ja mogę zrobić.piotram pisze:czy władze traktują je poważnie i wpisali gdzieś w jakąś "strategię".
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie utkną, problemy z blokowaniem, związanym z zatkaniem skrzyżowań, występują przede wszystkim w śródmieściu. Tam też są problemy z głośnością torowisk, wąskimi platformami bez wiat itp. Poprawa niezawodności w śródmieściu wystarczy, o ile zostanie przeprowadzona, by poprawić sytuację także na reszcie sieci.piotram pisze:Opracowania dot. głównych ciągów tramwajowych znam i z całą stanowczością stwierdzam że są niewystarczające, bo tramwaje jeźdżą też gdzie indziej i tam utkną.
Na ciągach wybiegowych głównie trzeba priorytetów, a to zapewnią włąśnie system obszarowego sterowania.
Z tych wszystkich powodów, a także ze względu na ilość pasażerów, od modernizacji ciągów centralnych trzeba zacząć, bo mają największą wartość ekonomiczną tam.
Gdy, oględnie mówiąc, koszt czasu Warszawiaka wzrośnie, będzie można powrócić do ewentualnych poparawek na ciągach wybiegowych, które obecnie skuteczność ekonomiczną mają średnią ze względu na mniej do zyskania dla mniejszej liczby pasażerów.