Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 25 lut 2014, 21:34

Tu pewnie jest to prawdą, aczkolwiek na sam przebieg procedury przetargowej po ogłoszeniu wyników ma to już znaczenie marginalne, jeżeli nie żadne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 26 lut 2014, 5:06

BJ pisze:
pawcio pisze:Przy dobrze prowadzonym przetargu takich problemów nie ma. Mam też wrażenie że procedura dwustopniowa poprawiona aukcją internetową redukuje znacząco ryzyko odwołań po ogłoszeniu wyników.
Jasne, wybory na jesieni nie mają najmniejszego znaczenia :D
Po ogłoszeniu wyników przetargu byłem przekonany, że będzie protest (aczkolwiek może jeszcze wpłynąć drogą pocztową i to wysłany z innego kraju ;) ). Jednak po analizie konstrukcji licytacji, doszedłem do wniosku, że np. Hiszpanie, którzy przegrali o 1 zł nie będą się odwoływać udowadniając, że wygrany zaniża cenę, a pozostałe firmy w odwołaniu powinny udowodnić, że 2 konkurentów zaniża ceny, co już nie jest prosto wykazać (trzeba by było udowodnić zmowę cenową tych 2 firm, np. poprzez powiązanie kapitałowe). Udowodnienie, że 1 firma zaniża cenę jest łatwiejsze.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

nowak_marcin10

Post autor: nowak_marcin10 » 27 lut 2014, 17:37

Tramwaj na Tarchomin coraz bliżej – podpisanie umowy na budowę trasy tramwajowej

Mieszkańcy Tarchomina wkrótce uzyskają dogodne, szybkie połączenie tramwajowe z metrem. W piątek, 28 lutego 2014 r. o godz. 13:30, na terenie planowanej pętli tramwajowej „Mehoffera”(skrzyżowanieMehoffera/Światowida, przy przystanku autobusowym Mehoffera 02) zostanie podpisana umowa na budowę trasy tramwajowej na Tarchomin.

W spotkaniu uczestniczyć będą: Hanna Gronkiewicz-Waltz – Prezydent m.st. Warszawy, Jacek Wojciechowicz – zastępca Prezydenta m.st. Warszawy, Wiesław Witek – dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego, Krzysztof Karos – prezes spółki Tramwaje Warszawskie oraz Marcin Wiśniewski – wiceprezes wykonawcy, firmy ZUE S.A.

Trasa tramwajowa na Tarchomin, od trasy mostu Marii Skłodowskiej-Curie do pętli przy ul. Mehoffera, powstanie w ciągu 10 miesięcy od daty podpisania umowy.

Budowa kolejnego odcinka połączenia tramwajowego w północnej części prawobrzeżnej Warszawy znacznie usprawni komunikację w tym rejonie Białołęki. Połączenie zapewni mieszkańcom łatwy i wygodny dojazd do węzła komunikacyjnego Metro Młociny. Na Młocinach będzie się można przesiąść do metra, by kontynuować podróż do centrum miasta.
http://www.tw.waw.pl/node/4968 Czyli jednak wyrobili się, żeby podpisać umowę z wykonawcą do końca lutego 2014r. ;)

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 28 lut 2014, 16:01

Podpisali, nic ciekawego nie powiedzieli, HGW powiedziała że z odbiorami budowa potrwa 10 miesięcy, tyle. Karos zapytany o tory wzdłuż Modlińskiej odpowiedział mi "po 2020".
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

nowak_marcin10

Post autor: nowak_marcin10 » 28 lut 2014, 17:07

Za rok tramwajem do Mehoffera. Tarchomin wreszcie doczeka się torów

Wreszcie zaczyna się budowa torów tramwajowych w głąb Tarchomina. Pierwsi pasażerowie mają tędy pojechać na początku przyszłego roku.

Budowa tej trasy ma trzy lata opóźnienia. Według pierwotnych planów ratusza tory do skrzyżowania ul. Światowida i Mehoffera, miały być oddane równocześnie z mostem Północnym, czyli na początku 2012 roku. Teraz ratusz liczy, że pierwsi pasażerowie pojadą tramwajem na początku 2015 roku. W piątek Tramwaje Warszawskie podpisały umowę z wykonawcą, firmą ZUE z Krakowa. Inwestycja ma kosztować 64 mln zł. - Prace zaczynamy w marcu. Oprócz nowych torów musimy przebudować skrzyżowania i różne instalacje podziemne. Musimy jednak zmieścić się w wyznaczonym terminie i wszystkie prace zakończyć po 10 miesiącach - stwierdził wiceprezes firmy ZUE Marcin Wiśniewski.

Nowa trasa będzie przedłużeniem torów, które teraz urywają się blisko kilometr za mostem Północnym, przy ul. Myśliborskiej. Razem z nowym, ponaddwukilometrowym odcinkiem nowej linii wzdłuż ul. Światowida powstaną trzy przystanki - przy Myśliborskiej, przy Ćmielowskiej i przy Mehoffera. Torowisko na całej długości ma być obsiane trawą. Przejazd od pętli u zbiegu Światowida do Mehoffera do stacji metra Młociny ma zająć 14 minut. - To porównywalnie do autobusów. Tramwaj jest jednak pewniejszym środkiem transportu i oferuje wyższy komfort podróży - mówi Wiesław Witek, dyrektor Zarząd Transportu Miejskiego. Dodał, że oprócz tramwajów jadących na Młociny, powstanie też linia, które za mostem Północnym będzie skręcać w Marymoncką, w stronę centrum. Przy okazji budowy torów na Światowida ZTM w tym roku chce także budować drugą jezdnię tej ulicy. Po przebudowie ma mieć po trzy pasy w każdym kierunku. Proponowana szerokość ulicy była jednak mocno krytykowana, np. przez stowarzyszenie Zielone Mazowsze.

Prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz zapowiedziała wczoraj kolejne odcinki trasy tramwajowej - do pętli Winnica, na północnych krańcach Białołęki. W marcu ma być złożony wniosek o pozwolenie na jej budowę. Według wiceprezydent Jacka Wojciechowicza może ona powstać w 2015 roku.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... szcie.html

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 28 lut 2014, 22:02

Tymczasem w sprawie skargi na przewlekłość rozpatrywania odwołań przez SKO:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... sa-sko.jpg
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 01 mar 2014, 10:20

Nawet jeśli decyzja środowiskowa będzie podważona, to inwestycja powstanie na podstawie ZRID. Inwestycja jest wyjęta spod dofinansowania z UE, więc z decyzją środowiskową można bujać się dalej.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 01 mar 2014, 19:36

A tymczasem ciekawe jak będzie z objazdami autobusów (bo chyba będą, przecież jakoś te skrzyżowania trzeba zrobić).
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

Awatar użytkownika
Matej
(mateuszsolaris)

Post autor: Matej » 01 mar 2014, 22:23

Ja myślę, że tutaj nie należy oczekiwać żadnych rewelacji. Przy Światowida zapewne zostanie wybudowana tymczasowa jezdnia, albo prace będą prowadzone w nocy, w przypadku ul. Ćmielowskiej zapewne puszczą na tą drugą, równoległą uliczkę, a przy Mehoffera puszczą w zależności od linii. Wracając do Świadowida, to sam nie wiem, ale raczej nie zrobią nam takiego świństwa i nie zamkną tego :D
Moje zdjęcia: Phototrans - WGKM

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 02 mar 2014, 21:59

MisiekK pisze:Inwestycja jest wyjęta spod dofinansowania z UE, więc z decyzją środowiskową można bujać się dalej.
Tory i druty tak, ale czy 30 tramwajów do obsługi tej linii również?
Matej pisze:Ja myślę, że tutaj nie należy oczekiwać żadnych rewelacji. Przy Światowida zapewne zostanie wybudowana tymczasowa jezdnia, albo prace będą prowadzone w nocy, w przypadku ul. Ćmielowskiej zapewne puszczą na tą drugą, równoległą uliczkę, a przy Mehoffera puszczą w zależności od linii. Wracając do Świadowida, to sam nie wiem, ale raczej nie zrobią nam takiego świństwa i nie zamkną tego :D
W nocy nie można, bo decyzja środowiskowa n to nie zezwala. Spokojnie, wszystko będzie budowane obok obecnej jezdni, a tory przez przecznice Światowida można budować na upartego w weekendy. Zresztą nawet jak zostanie zamknięta Mehoffera, czy Myśliborska, to z objechaniem tych miejsc nie będzie problemu.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 mar 2014, 7:13

tarantula01 pisze:
MisiekK pisze:Inwestycja jest wyjęta spod dofinansowania z UE, więc z decyzją środowiskową można bujać się dalej.
Tory i druty tak, ale czy 30 tramwajów do obsługi tej linii również?
Że niby które 30 wagonów?
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 03 mar 2014, 7:43

Chodzi o 31 sztuk z przetargu na 186 swingów?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 mar 2014, 8:05

No i? Dalej nie widzę związku pomiędzy Swingami i decyzją środowiskową na Tarchomin.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 mar 2014, 11:45

tarantula01 pisze:Tory i druty tak, ale czy 30 tramwajów do obsługi tej linii również?
Budujemy tylko tory i druty w tym postępowaniu. Wagony to zupełnie inne, zamknięte już postępowanie (ten projekt nazywał się: "Obsługa północnych obszarów Warszawy komunikacją tramwajową w związku z rozbudową sieci metra oraz zakupem taboru", więc to ogólniejsze niż tylko Tarchomin).....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 05 mar 2014, 21:00

tarantula01 pisze:Spokojnie, wszystko będzie budowane obok obecnej jezdni, a tory przez przecznice Światowida można budować na upartego w weekendy.
Błagam. Tramwajowa fantastyka to temat obok.
Ile schnie betonowa płyta pod torowisko?
Polityka złym doradcą w pracy!

ODPOWIEDZ