Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 05 mar 2014, 14:09

I nie chodzi bynajmniej tylko o garaż dla 1,5 tys. samochodów, ale sensownie urządzoną pętlę autobusową, na którą jest miejsce przy hipotetycznej stacji Grodzisk, a nie ma go na Bródnie
Nie, nie ma pętli Bródno Podgrodzie. Osa, litości!

Nie ma miejsca na hipotetyczną pętlę autobusową, póki mi tego miejsca nie pokażesz palcem. Na zdjęciu satelitarnym, a najlepiej w MPZP. Przecież ty nie wiesz nawet, gdzie ta stacja wypadnie!

Przy dotychczasowym planie, z przebiegiem pod Kondratowicza (dla ustalenia uwagi - wg mapki Siskomu):
--> dowozówka z Derbów robi kółko po Derbach, Głębocką, :mewa: Kondratowicza, Bródno Podgrodzie. I nie mamy pustych kilometrów, bo ew. samo Podgrodzie podwieziemy do metra...
--> 7xx z Marek jadą Trasą Toruńską i dalej jw.
--> ew. coś może jechać jak dzisiejsze 114 do Żerania FSO.
Wszystko proste i czytelne. A tramy na Bródnie zachodnim nadal mogą wozić na most Gdański, na Towarową albo JP II.
A P+R może się znaleźć na terenie ogródków działkowych Malborska - i kierowcy by dojeżdżali przystanek czy dwa do metra.
ale i wszystkie linie z pasma marecko-radzymińskiego, które mogłyby zostać wycofane ze sporego odcinka.
I zamiast skręcić w lewo na skrzyżowaniu TT z Głębocką w lewo skręcą w prawo, i przejadą tyle samo, tylko w od miasta. Osa...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 mar 2014, 15:36

Przy Urzędzie Dzielnicy jest śliczna działka na.które.pętla i na 20 autobusów by weszła. Miejska, sprawdziłem.

Co do korków - największe są i będą przed Trasą Toruńską, II jezdnia Wincentego skoncentruje istniejące na tej trasie kłopoty do rejonu Żaby - bródnowski odcinek będzie jechał przyzwoicie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

esm

Post autor: esm » 06 mar 2014, 11:34

osa pisze:Ratusz nie powinien też dopuścić do zabudowywania tych pól w Chrzanowie, skoro są jeszcze tereny wolne od zabudowy bliżej centrum, a jeśli już ma być co budowane, to nie blokowiska tylko niezbyt intensywna mieszkaniówka - wtedy wystarczyłaby lokalna linia autobusowa dowożąca do najbliższej stacji metra. Do tego jednak potrzeba aktywniejszej polityki w planowaniu miasta, a nie puszczania wszystkiego na żywioł pod dyktando deweloperów.
Skąd w ogóle pewność, że te pola zostaną zabudowane? Mam na myśli dzietność Polek czy emigrację.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 06 mar 2014, 13:34

Są też migracje wewnętrzne, Warszawa się jeszcze przez parę lat będzie rozwijać dzięki napływowi osób z mniejszych miejscowości.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

esm

Post autor: esm » 06 mar 2014, 14:15

JacekM pisze:Są też migracje wewnętrzne, Warszawa się jeszcze przez parę lat będzie rozwijać dzięki napływowi osób z mniejszych miejscowości.
Nie wiem czy są to wartości istotne. Pustki już widać na uczelniach. Poza tym z "naturalnych" względów będzie więcej lokali w dzielnicach typu Śródmieście czy Mokotów.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 06 mar 2014, 14:36

Na oko są to wartości większe, niż migracja zewnętrzna. Po pierwsze skok majątkowy jest mniejszy, po drugie bariery są mniejsze (np. językowa), po trzecie jest bliżej ("słoiki"). Przykładowo z mojej klasy licealnej (Kielce) chciało emigrować do Krakowa lub Warszawy ok. 2/3 klasy; choć faktem jest, że było to nieprzeciętnie dobre liceum, więc i chętnych do migracji na studia więcej.

Pustawe I lata mogą być skutkiem niżu demograficznego. Ale studia to pikuś, za parę lat nie będzie kto miał myśleć nad tworzeniem miejsc pracy.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 mar 2014, 15:44

esm pisze:Nie wiem czy są to wartości istotne. Pustki już widać na uczelniach. Poza tym z "naturalnych" względów będzie więcej lokali w dzielnicach typu Śródmieście czy Mokotów.
1. Studenci nie zasiedlają mieszkań. Albo wynajmują mieszkanie w kilka osób (przeważnie w blokach z wielkiej płyty) albo akademik.
2. Z mojej klasy maturalnej około 70% ludzi wyjechało z Radomia na stałe (część najpierw na studia a potem została, a część od razu pod kątem pracy).
3. Warszawie nie grozi spadek liczby ludności w najbliższym czasie... Osoby zamożne budują sobie domy jednorodzinne na przedmieściach i pod miastem, ale na ich miejsce ściąga "na dorobku" 3-4 razy więcej ludzi. Warszawa drenuje kadry w kraju - głównie tych, którzy rozważają wyjazd za pracą zarobkową, ale z różnych względów nie decydują się na wyjazd do innego kraju.
4. Efekt kuli śniegowej. Osoby mieszkające katem u kogoś poznają się w Warszawie na studiach/w pracy, wiążą się i wynajmują mieszkanie wspólnie, zamiast dojeżdżać (we dwoje wychodzi taniej).

Tak po krótce opisałem z własnej perspektywy, jako przedstawiciela ludności napływowej z zamiarem stałego zamieszkania :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 mar 2014, 10:49

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 15583.html

Dziadek Fangor wolał się dogadać zamiast iść na udry....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 cze 2014, 19:52

Decyzja podjęta, metro na Bródno. I jak tak, panie Wojciechu R.? Może jednak przypomnieć sobie swoje obietnice wyborcze i powalczyć chociaż o tramwaj?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 23 cze 2014, 20:10

To było do przewidzenia... a w to, że ktokolwiek powalczy o tramwaj wątpię, nie w tej rzeczywistości.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 23 cze 2014, 20:43

Prędzej, niż o tramwaj, Derbom rozewrze się paszcza w sprawie BRT :term:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 cze 2014, 20:59

Ale czemu w zasadzie?

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 23 cze 2014, 22:16

Bo autobus może mieć czerwony numerek kończący się na 27, a tramwaj nie.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 24 cze 2014, 14:05

W sumie przedłużenie 27 z Potockiej przez Most Krasińskiego na Derby i nadanie jej czerwonego numerka nie było by takie złe :-k

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 24 cze 2014, 14:06

Autobus Czerwon pisze:W sumie przedłużenie 27 z Potockiej przez Most Krasińskiego na Derby i nadanie jej czerwonego numerka nie było by takie złe :-k
Wraz z przekierowaniem przez pl. Bankowy :p

ODPOWIEDZ