Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
O stronach ZTM MZA i TW
Wcześniej nie było możliwości rozpisania trasówki linii zastępczej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Z innej beczki - od kilku miesięcy, gdy na komórce sprawdzam na stronie ZTM-u, czy są jakieś utrudnienia w ruchu, kursor nie zmienia się w "łapkę", by wejść do środka informacji. I widzę tylko, że coś się dzieje, ale nie wiadomo, co gdzie, jak są prowadzone objazdy itp. Być może to coś u mnie, ale żadna aktualizacja oprogramowania nie poprawiła tej ułomności (a kiedyś "łapka" działała). A tych informacji "z ostatniej chwili" nie ma też w wersji mobilnej serwisu i to jest ból, bo właśnie jak czekasz na przystanku i masz tylko urządzenie mobilne to najbardziej potrzebny oprócz rozkładu jest dział "z ostatniej chwili".
4bis Stalowa - Woronicza
Przeczyść ciasteczka.Półtorak pisze:Z innej beczki - od kilku miesięcy, gdy na komórce sprawdzam na stronie ZTM-u, czy są jakieś utrudnienia w ruchu, kursor nie zmienia się w "łapkę", by wejść do środka informacji. I widzę tylko, że coś się dzieje, ale nie wiadomo, co gdzie, jak są prowadzone objazdy itp. Być może to coś u mnie, ale żadna aktualizacja oprogramowania nie poprawiła tej ułomności (a kiedyś "łapka" działała). A tych informacji "z ostatniej chwili" nie ma też w wersji mobilnej serwisu i to jest ból, bo właśnie jak czekasz na przystanku i masz tylko urządzenie mobilne to najbardziej potrzebny oprócz rozkładu jest dział "z ostatniej chwili".
A co do strony mobilnej pojawiają się pod logo.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
No dobra, po wielu testach, czyszczenie ciasteczek nie pomogło i w standardowym serwisie łapka się nie pojawiła, ale przynajmniej w wersji mobilnej zaczęły się pojawiać komunikaty - tak, jak piszesz - pod logo. Dzięki za podpowiedź.
4bis Stalowa - Woronicza
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Fejsbukiem Organizatora zajmuje się ten sam gość, który pisze te pocieszne, nadziewane błędami komunikaty o utrudnieniach na stronie Organizatora? ZTM przeprasza za kursowanie linii?
Oj, czepiasz się. W takim zdaniu 'które' może się odnosić do 'opóźnienia'. Można to było napisać zgrabniej, ale potrafią spłodzić prawdziwe perełki, do których powyższe się nie umywa.
Co nie zmienia faktu, że przeprosiny powinny znajdować się za opóźnieniami. 
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
W żadnym innym dzisiejszym komunikacie na fanpejdżu ZTM nie przeprasza za utrudnienia czy opóźnienia. Ewidentnie w przytoczonym przeze mnie Organizator przepraszał za kursowanie, bo skoro nie ma w zwyczaju przepraszać za opóźnienia czy utrudnienia, to tę opcję odrzuciłem.MichalJ pisze:Oj, czepiasz się. W takim zdaniu 'które' może się odnosić do 'opóźnienia'. Można to było napisać zgrabniej, ale potrafią spłodzić prawdziwe perełki, do których powyższe się nie umywa.
Po drugie: można się czepiać wyłącznie kwestii merytorycznych? Poprawności językowej już nie można? Mam za duże wymagania? Ja tylko chciałbym, żeby komunikaty pisał ktoś, kto wie o czym pisze (to zmniejszyłoby liczbę błędów merytorycznych) i umiejący się poprawnie posługiwać słowem pisanym. To drugie jest równie istotne.
Nie rozumiem problemu. Które = kursowaniu? Za kursowaniu uprzejmie przepraszamy?

- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
"W kursowaniu za które uprzejmie przepraszamy". Jeśli nie rozumiesz, to znaczy, że możesz składać CV do ZTM na stanowisko obsługującego fanpejdża i stronę. Będziesz pasował do zespołu.
"Za opóźnienia w kursowaniu za które uprzejmie przepraszamy". Mi to się wydaje logiczne. Tylko trzeba czytać całe zdanie a nie tylko jego fragment, który akurat będzie pasował do z góry postawionej tezy.
Przesadzasz chyba. Jak mieli inaczej napisać? "Mogą występować opóźnienia, za które uprzejmie przepraszamy, w kursowaniu"?Szeregowy_Równoległy pisze:Fejsbukiem Organizatora zajmuje się ten sam gość, który pisze te pocieszne, nadziewane błędami komunikaty o utrudnieniach na stronie Organizatora? ZTM przeprasza za kursowanie linii?
Natomiast niewątpliwie brakuje przecinka przed "za które"
Wyciągasz z kontekstu, tak że to sformułowanie bez słowa opóźnienia nie ma sensu. Przeprosiny są za "które", a "które" jednoznacznie pasuje tylko do "opóźnienia" (dodatkowo określone że "w kursowaniu"). Przeprosisz za "kursowaniu" czy "w kursowaniu"?

"Mogą wystąpić opóźnienia w kursowaniu, za które (opóźnienia) uprzejmie przepraszamy" 
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Przeproszę za kursowanie. W zdaniu, które pojawiło się w komunikacie na fanpejdżu, nie jest w żaden sposób określone, za co Organizator przeprasza. Oczywiście wiadomo, co Organizator chciał przekazać, niemniej nie jest to przekazane poprawnie. I tego się czepiam. A przeprosiny za kursowanie niektórych linii wcale nie byłyby bez sensu.Wiliam pisze:Wyciągasz z kontekstu, tak że to sformułowanie bez słowa opóźnienia nie ma sensu. Przeprosiny są za "które", a "które" jednoznacznie pasuje tylko do "opóźnienia" (dodatkowo określone że "w kursowaniu"). Przeprosisz za "kursowaniu" czy "w kursowaniu"?