Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 11 wrz 2006, 14:52

MZ pisze:Najlepszym rozwiązaniem są mimo wszystko sygnalizatory kierunkowe ze strzałkami nad każdym pasem ruchu.
Nie, bo powoduje to znacznie zmniejszenie przepustowości.
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 wrz 2006, 15:50

Poza tym, w obecnych przepisach nie można dać temu samemu kierunkowi części fazy bezkolizyjnej, a części kolizyjnej - a takie rozwiązanie umożliwia właśnie strzałka.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 15 wrz 2006, 18:37

W ostatnich dniach znów jakiś palant od sygnalizacji pokazał co potrafi- wydłuzyli cykl na Zawiszy do ponad 2 minut. Oczywiście sajgon tramwajowy, momentami stanie od Srebrnej, skręt od Centralnego na 3 cykle. Zresztą samochody też stoją. Niezłych idiotów muszą mieć w tym wydziale sygnalizacji, oni chyba naprawdę nie potrafią przewidzieć co moga zrobić ich zmiany.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 15 wrz 2006, 20:38

piotram pisze:do ponad 2 minut
Nie uwierzę, jeśli nie zobaczę. W Warszawie nie stosuje się cykli dłuższych niż 120 sekund.
xxx

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 15 wrz 2006, 22:41

Może i ma 120, nie miałem za bardzo jak zmierzyć. Na pewno dla Jerozolimskich zielone świeci się ok. 65 sekund. Chociaż w przeszłości chwilami były dłuższe cykle niż 2 minuty.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 18 wrz 2006, 14:19

Dziś poświęciłem parę chwil i zmierzyłem czasy. Dla kierunku Towarowa zielone światło świeci się przez około 50 sekund, a czerwone 80 sekund.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 wrz 2006, 15:53

Akurat dłuższy cykl, chociaż oznacza dłuższe jednostkowe straty czasu, summa summarum oznacza większą przepustowosć (na wprost w każdym razie).
Chociaż przy skrzyżowaniach z wyspą centralną sprawa się komplikuje - spada łączna pojemność lewoskrętów...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 18 wrz 2006, 16:03

inż. Glonojad pisze:Akurat dłuższy cykl, chociaż oznacza dłuższe jednostkowe straty czasu, summa summarum oznacza większą przepustowosć (na wprost w każdym razie).
Chociaż przy skrzyżowaniach z wyspą centralną sprawa się komplikuje - spada łączna pojemność lewoskrętów...
Oj spada i to znacznie. Właśnie to zaobserwowałem stojąc tam zaledwie parę minut. Poza relacją Raszyńska - Jerozolimskie wszystkie kierunki lewoskrętne cały czas się korkowały.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 18 wrz 2006, 18:07

inż. Glonojad pisze:Akurat dłuższy cykl, chociaż oznacza dłuższe jednostkowe straty czasu
Wg badań Webstera można wyznaczyć optymalną długość cyklu minimalizującą globalne straty czasu.
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 wrz 2006, 19:05

Tak, ale potem uwzględniasz pieszych i z cyklu Webstera jest kaszanka.
Generalnie im dłuższy cykl, tym większa przepustowość (prócz patrz wyżej). A jeśli
z optymalizacji Webstera dostajesz co najmniej jeden z wlotów blski przepustowości praktycznej, wydłużasz jedną fazę przez pieszych, nawet o 4 sekundy i już z X=0.84 zrobiło się X=0.89 i śmieszna rezerwa przepyustowości praktycznej.
No i dochodzą te nieszczęsne lewoskręty - pal sześć straty czasu, jak przepustowość masz na poziomie 50% natężenia w relacji...
Skrzyżowanie z wyspą odważyłbym się liczyć chyba tylko w mikrosymulacji.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 18 wrz 2006, 20:39

Zaraz, rozdział efektywnego sygnału zielonego przeprowadza się proporcjonalnie do obciążeń wlotów. Rzeczywiście metoda ta nie uwzględnia punktów charakterystycznych na przejściach dla pieszych oraz czasów przejścia przez pieszych. Co do lewoskrętów: czy nie wystarczyłoby wyznaczenie czasu zapełnienia powierzchni akumulacyjnej przez pojazdy i uwzględnienie tego w czasie trwania fazy?
xxx

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 18 wrz 2006, 22:00

ZDM pisze:Zarząd Dróg Miejskich ogłosił przetarg na projekt i budowę sygnalizacji świetlnej na rondzie Zgrupowania Armii Krajowej "Radosław". Światła powstaną na wszystkich ciągach dla samochodów oraz na wszystkich przejściach dla pieszych. Dzięki budowie sygnaliacji znacząco poprawi się bezpieczeństwo pieszych, drogowcy liczą też na upłynnienie ruchu samochodów na ciągach alei Jana Pawła II i Słomińskiego-Okopowa. Do 16 października ZDM czeka na oferty wykonawców. W najbliższym czasie ukaże się również przetarg na budowę systemu sygnalizacji obejmującej cały plac Wilsona.
To teraz się zacznie. ](*,)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 wrz 2006, 22:05

Proporcjonalnie, ale przy dość niskiej PSR (inna sprawa, że tak należy projektować) - przy ręcznym mieszaniu potem w fazie, oddalasz się od optimum. Niby metoda dopuszcza 0,75 do 1,5, ale jednak.

Co do skrzyżowania z wyspą - zależy od ilości lewoskrętów, zapewne okaże się jednak, że nie możesz skrócić fazy ze względu na pieszych (i straty czasu na międzyzielonych, ale on na wyspie centralnej mogą być nieduże, jak się robi 'falę zieleni' wokół wyspy).

Przy czterech pasach na wlocie, minium dla pieszego -przechodzącego na raty! - to 8 + 4 + 10 = 22 sekundy, co nie jest może wartością koszmarną, ale jednak sporą w porównaniu z prędkością zapełniania akumulacji (9 - 12 pojazdów, o ile nie ma tramwajki).

Tym niemniej, należy wyjaśnić, że z zasady WC robi się przy lewoskrętach znaczących, ale jednak umiarkowanych (i do tego wahliwych) - przy dużych się one nie bardzo sprawdzają, eufemistycznie rzecz ujmując, i wychodzą takie dziwadła jak Rondo Zesłańców, które ani nie jest wyspą centralną, ani skrzyżowaniem ze sterowaniem wlotami... (ba obronę skądinad niemającego najlepszej opini biura projektów powiem, że podopry wiaduktu "zachęcają" do rozwiązań w stylu wyspa centralna ;) ).

[Chyba trochę przynudzamy słuchaczy ;) ]

[ Dodano: 2006-09-18, 22:06 ]
Plesim pisze: To teraz się zacznie. ](*,)
Dlaczego? Mikrosymulacja dała obiecujące efekty, a rondo wielopasowe bez sygnalizacji jest bardzo stłuczkogenne.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 18 wrz 2006, 22:32

inż. Glonojad pisze:Proporcjonalnie, ale przy dość niskiej PSR (inna sprawa, że tak należy projektować) - przy ręcznym mieszaniu potem w fazie, oddalasz się od optimum. Niby metoda dopuszcza 0,75 do 1,5, ale jednak.
Zgadza się. Jednak straty czasu zwiększają się wtedy chyba tylko o 15 czy 20%
inż. Glonojad pisze:Dlaczego? Mikrosymulacja dała obiecujące efekty, a rondo wielopasowe bez sygnalizacji jest bardzo stłuczkogenne.
Jaka symulacja? Przez kogo wykonana? Na podstawie jakich badań? A stłuczki wynikają głównie z umiejętności kierowców.
xxx

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 wrz 2006, 0:15

Plesim pisze:To teraz się zacznie.
:arrow: Zacznie się, zacznie ;). Polecam lekturze zwłaszcza ostatni akapit:
ŻW pisze:Na rondzie przy Arkadii zapalą się światła

autor: Maciej Czerski, kb, Ostatnia aktualizacja: 2006-09-18

Od przyszłego roku ruch na rondzie Radosława będzie sterowany sygnalizacją świetlną. Kierowcy się boją, a eksperci uspokajają – korki powinny się nieznacznie zmniejszyć.

Zarząd Dróg Miejskich ogłosił właśnie przetarg na zaprojektowanie i wykonanie sygnalizacji świetlnej na rondzie Radosława. Aktualnie w godzinach szczytu na rondzie panuje chaos. – Od kiedy jest tu ten supersklep (Centrum Handlowe Arkadia – przyp. red.), po pasach przechodzą tłumy pieszych, którzy blokują ruch samochodowy. Omijam ten rejon szerokim łukiem – mówi Szymon, pracownik firmy kurierskiej. – Tu powinna być estakada, a nie światła, które tylko dodatkowo zakorkują rondo.

Światła są tańsze

– Znam analizy ruchu w tym rejonie i zapewniam, że światła pozytywnie wpłyną na zmniejszenie korków – mówi prof. Wojciech Suchorzewski z Politechniki Warszawskiej. – Niewykluczone, że docelowo będzie w tym miejscu estakada łącząca ul. Słonimskiego i Okopową. Jednak na razie nie jest ona konieczna, a koszt budowy sygnalizacji świetlnej jest dużo tańszy. Nawet jeśli jest to tylko rozwiązanie pośrednie.

Niebezpieczne rondo

­To klasyczne rondo, a stołeczni kierowcy nie do końca radzą sobie z takimi skrzyżowaniami, jeśli mają one więcej niż jeden pas. Często dochodzi do niebezpiecznych sytuacji, kiedy jakiś uczestnik ruchu próbuje z wewnętrznego pasa zjechać z ronda ­ mówi Adam Czugajewicz, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich.

Na fatalny przejazd przez rondo narzekają również rowerzyści. – Ścieżka rowerowa na Radosławie jest fatalnie oznaczona, przez co zarówno wjeżdżający na rondo samochód, jak i przejeżdżający jezdnię rowerzyści myślą, że mają pierwszeństwo – mówi Marcin Jackowski ze stowarzyszenia Zielone Mazowsze.

– Aktualnie w tym rejonie jeździ się ciężko z kilku powodów. Do pieszych dochodzi jeszcze duży ruch tramwajowy, w czterech miejscach przecinający rondo, oraz niefrasobliwość wielu kierowców, którzy nie umieją dobrze wykorzystać wszystkich pasów ronda. Światła udrożnią ruch, ale w dalszej perspektywie konieczne będzie wybudowanie bezkolizyjnego skrzyżowania tak, aby ruch z ulicy Słonimskiego płynnie wchodził w ul. Okopową – uważa Wojciech Tumasz ze Stowarzyszenia Integracji Stołecznej Komunikacji.

Będą też na pl. Wilsona

Światła staną przy wszystkich czterech dochodzących do ronda ulicach. Firmy mają czas na złożenie ofert do 16 października. Sygnalizatory będą instalowane w przyszłym roku. ZDM zapowiada, że niebawem ogłosi również przetarg na zaprojektowanie i wybudowanie sygnalizacji świetlnej na pl. Wilsona.

ODPOWIEDZ