Komunikacja miejska po M2C - plany, projekty
Moderator: Wiliam
Jak czytam ten cały hejt na "metro do którego zapędzają biednych pasażerów jak niewolników na barki w Egpicie" to zastanawiam się czy w ogóle zasługujemy na coś lepszego niż ryksze i veturile. Chociaż to też przeszkadza, bo dzwoni.

Metro jest nam jak najbardziej potrzebne! Jednak na tak krótkim odcinku przyda się jedynie do relacji lokalnych.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
To metro sprawia więcej problemów niż czegokolwiek dobrego. Powinni budowę zacząć od jednego z końców, nie od centralnego ogryzka.
504 dubluje szynę w tak małym stopniu że o czym my w ogóle mówimy...527 też się sprawdza znakomicie i zostanie skrócone w myśl chorej ideologii.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Czy moja podróż z Targówka na UW to relacja lokalna? Czy podróż mojej sąsiadki na Ochotę to relacja lokalna? Weź nie uogólniaj. Albo przynajmniej ankietę zrób, jak już ci ktoś sugerował.reserved pisze:Metro jest nam jak najbardziej potrzebne! Jednak na tak krótkim odcinku przyda się jedynie do relacji lokalnych.
Mój ojciec nagrał w czasach swej świetności artystycznej piosenkę pt. "Wyprowadź się, na pewno ze mną ci źle". Proponuję, aby wszystkie Inspiro i ściany zatorowe na stacjach okleić tym hasłem.Autobus Czerwon pisze:To metro sprawia więcej problemów niż czegokolwiek dobrego. Powinni budowę zacząć od jednego z końców, nie od centralnego ogryzka.
GUS mówi, że:Domas pisze:Chorą ideologią nazywasz oszczędzanie wozokilometrów? Według tej "chorej" ideologii, którą sam tworzysz Derby powinny zostać władowane w jedną linię na trasie z Jesiennych Liści przez Głębocką, Grodzisk i wjazdem kieszeniowym na Derby do Kondratowicza, bo jak to ująłeś pięknie.. komunikacja szynowa über alles.BJJ pisze:527 też się sprawdza znakomicie i zostanie skrócone w myśl chorej ideologii.
Moja korespondencja z ZTM wyglądała tak. Teraz już nie piszę. Nie chce mi się.
120 jest dobre, bo jedzie do Dw. Wileńskiego (szyny)
132 jest dobre, bo jedzie do Metra (szyny)
732 jest dobre, bo jedzie do Rembielińskiej (szyny)
527 jest dobre, bo jedzie (stoi) do Gdańskiego (metro) - w czasach kiedy do nich pisałem.
Stąd takie wnioski.Na Białołęce to sami Warszawiacy mieszkają...BJJ pisze:A na Ursynowie mieszkają słoje, co jest tak oczywiste, że aż szkoda o tym pisać.
Spośród nowo meldujących się na Białołęce napływ stanowi 58,84%, czyli ok. 40% meldujących się pochodzi z Warszawy.
Spośród nowo meldujących się na Ursynowie napływ stanowi 58,66%, czyli ok. 40% meldujących się pochodzi z Warszawy.
Zakładając, że na Ursynowie więcej osób wynajmuje mieszkanie niż na Białołęce, bo więcej osób (szczególnie nieprzywykłych do pokonywania takich odległości) woli mieszkać na linii metra, niż na Białołęce, a wynajmujących najczęściej właściciele mieszkań nie meldują, to można z dużą dozą prawdopodobieństwa, a wręcz pewności stwierdzić, że Ursynów stolicą słoików jest! A nie Białołęka.
http://wyborcza.pl/1,75248,13593950.html
i ja już skończyłem temat słoików, bo ZTM powinno interesować się raczej pasażerami, nie?
Można by spróbować może 500 i 527 połączyć w jedną linię i niech Skarbki jeżdzą do dw.gdańskiego na metro, bo wątpie żeby ZTM chciał mieć trzy linie autobusowe na moście Ś-D. No bo skoro zostawimy tam 527 to 160 powinno jeździć tylko do wileniaka, ale wtedy rozpocznie się krzyk, że targówek chce mieć bezpośrednią linię do centrum. To może niech będzie tak: zostawić na moście Ś-D z autobusów 190 i 527, 160 skrócić do wileniaka bez uruchamiania 260 a ci wszyscy co jęczą o autobus z targówka do centrum będą mieli socjalne 517. I co? Wilk syty i owca cała. Tylko tu widzę jeszcze jedno zagrożenia. Po odpaleniu ogrzyska ulegnie likwidacji pętla przy ratuszu więc 527 musiałby pewnie jeździć do Esperanto.
- fik
- Naczelne Chamidło
Do szklanki wody wsypałem 10 łyżeczek soli i 10 łyżeczek cukru. 50% nowej zawartości szklanki to cukier.BJJ pisze: GUS mówi, że:
Spośród nowo meldujących się na Białołęce napływ stanowi 58,84%, czyli ok. 40% meldujących się pochodzi z Warszawy.
Spośród nowo meldujących się na Ursynowie napływ stanowi 58,66%, czyli ok. 40% meldujących się pochodzi z Warszawy.
Zakładając, że na Ursynowie więcej osób wynajmuje mieszkanie niż na Białołęce, bo więcej osób (szczególnie nieprzywykłych do pokonywania takich odległości) woli mieszkać na linii metra, niż na Białołęce, a wynajmujących najczęściej właściciele mieszkań nie meldują, to można z dużą dozą prawdopodobieństwa, a wręcz pewności stwierdzić, że Ursynów stolicą słoików jest! A nie Białołęka.
Do oceanu wody wsypałem łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. 50% nowej zawartości oceanu to cukier.
Można zatem z dużą dozą prawdopodobieństwa, a wręcz pewności stwierdzić, że ocean jest teraz tak samo słodki, jak szklanka.
Fuck logic.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
fik, skup się i jak ci się nudzi, poszukaj sobie danych o meldunkach z ostatnich 25 lat.
i przeczytaj to: http://zw.com.pl/artykul/2,656173_Jest- ... iecej.html
Na Białołęce jesz ZAMELDOWANYCH ok 100.000 ludzi. Mieszka pewnie ze 130.000. Gdzie reszta?
i przeczytaj to: http://zw.com.pl/artykul/2,656173_Jest- ... iecej.html
Na Białołęce jesz ZAMELDOWANYCH ok 100.000 ludzi. Mieszka pewnie ze 130.000. Gdzie reszta?
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”
http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com
„Białołęka Jest Jedna”
Znowu zabawa w "prawdziwych Warszawiaków", "słoików" i "meldunki".
Kwestia celów podróży... Mi 503 i 148 (w mniejszym stopniu 166) w zupełności wystarcza do dojazdu na ciągi, którymi jeżdżą linie dowożące mnie do moich celów podróży.Adam G. pisze:Czas się przekonać. Niejeżdżenie metrem nie ma żadnego uzasadnienia, szczególnie że optymistycznie zakładam pełne dostosowanie nowej linii do potrzeb osób ze wszelkiego rodzaju niepełnosprawnościami.
Rozumiem zatem, że ścięcie częstotliwości 527 do poziomu 12/20/30 odpowiada Ci? Bo mniej więcej przy takiej częstotliwości miasto nie poniesie kosztów względem skrócenia do Wileniaka...BJJ pisze:Wasz upór zadziwia, ponieważ puszczenie 527 na Bankowy to jest niewielki koszt (dla miasta) a duża korzyść (dla pasażerów). Rozumiem, gdyby ktoś się upierał, że chce 527 jechac na Kercelaka, ale tu chodzi tylko o przewiezienie przez most. Zadziwiające.
Wiesz co, pod blokiem to ja tego nie zauważam. Rejestracji "niewarszawskich" jakaś połowa.Autobus Czerwon pisze:Poza tym Ursynów nie jest uważane za osiedle zamieszkiwane przez słoików![]()
Niekoniecznie. Wystarczyło zrobić odcinek Targówek - Świętokrzyska, z możliwością zawracania składów zaraz za stacją, w miejscu połączenia z łącznikiem z I linią (w sumie, to i stacja ONZ by się łapała).Autobus Czerwon pisze:To metro sprawia więcej problemów niż czegokolwiek dobrego. Powinni budowę zacząć od jednego z końców, nie od centralnego ogryzka.
Zważ na to, że napływowi się na ogół nie meldują (ja też nie meldowałem się w obecnym miejscu zamieszkania, bo czynności okołomeldunkowe kosztują za dużo), szczególnie, że brak meldunku jest zdepenalizowany.BJJ pisze:Spośród nowo meldujących się na Białołęce napływ stanowi 58,84%, czyli ok. 40% meldujących się pochodzi z Warszawy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
ej, sorry, nie ja zacząłem.Wolfchen pisze:Znowu zabawa w "prawdziwych Warszawiaków", "słoików" i "meldunki".
I to nie jest słoikowo???Wolfchen pisze:Wiesz co, pod blokiem to ja tego nie zauważam. Rejestracji "niewarszawskich" jakaś połowa.![]()
O tym właśnie pisałem. Najczęściej nie meldują się ci, którzy wynajmują mieszkanie. Po pierwsze nie muszą, po drugie nie chce im się, po trzecie nie jest w interesie właściciela meldowanie osób trzecich. I tak jest właśnie w okolicy metra. Na Białołęce większość jednak KUPIŁA mieszkanie, a to oznacza, że mogła i często zależało jej, żeby się zameldować (szkoła, przedszkole itp.). Jedno jest pewne, skoro w Warszawie MIESZKA 250 tys ludzi więcej niż jest zameldowanych, to znaczy, że gdzieś oni są. Na Białołęce masz niezameldowanych ok 30 tys. Gdzie jest pozostałe 220 tys. Obstawiam okolice metra, Ursus, Bemowo, Pragę Płd. I mówimy tu o osobach jednak spoza Warszawy, bo migracja wewnętrzna między dzielnicami oznacza jednak pozostawienie meldunku na starym adresie.Wolfchen pisze:Zważ na to, że napływowi się na ogół nie meldują (ja też nie meldowałem się w obecnym miejscu zamieszkania, bo czynności okołomeldunkowe kosztują za dużo), szczególnie, że brak meldunku jest zdepenalizowany.
A wracając do meritum. Skoro nie można zostawić 527 na starej, dobrej trasie, to panowie z planowania tras powinni jednak trochę bardziej pogłówkować i wymyślić, jak zrobić, żeby autobusy jadące w kierunku Targówek, Zacisze, Z. Białołęka jechały z jednego przystanka. Np poprzez przeniesienie mareckich linii na Targową i Wileńską, skoro nie mogą być wszystkie razem.
„Białołęka Jest Jedna”
„Białołęka Jest Jedna”
Ależ przecież cały sens w przenoszeniu tylko 527 na Wileńską tkwi w tym by Targowek Zacisze czy Marki nie zajmowały Derbom miejsc w linii dedykowanej dla nich tylko dlatego że ta jest szybsza na Radzymińskiej. A do tego dochodzi kwestia krańca i postojów które na Derbach zorganizować może być ciężko.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
ok, ma to jakiś sens, choć może w takiej sytuacji warto przełożyć tam i 120?
„Białołęka Jest Jedna”
„Białołęka Jest Jedna”
- Bastian
- Sułtan Maroka
A z tym się akurat zgodzę. Wnioskuj!BJJ pisze:ok, ma to jakiś sens, choć może w takiej sytuacji warto przełożyć tam i 120?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Zacisze może nie być zadowolone. Pytanie więc brzmi czy 120 ruszające z Wileńskiego zapełniają bardziej Derby czy Zacisze. Aczkolwiek zupełnie wspólnego przystanku na Wileńskiej bym nie oczekiwał jak zbawienia bo bliżej Targowej musiałaby się zmieścić pętla 527 więc ten wspólny przystanek od Targowej oddalony by był o co najmniej 100 metrów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Jakoś wątpię, by była w tym jakaś filozofia - po prostu brakuje miejsca na Jagiellońskiej...pawcio pisze:Ależ przecież cały sens w przenoszeniu tylko 527 na Wileńską tkwi w tym by Targowek Zacisze czy Marki nie zajmowały Derbom miejsc w linii dedykowanej dla nich tylko dlatego że ta jest szybsza na Radzymińskiej. A do tego dochodzi kwestia krańca i postojów które na Derbach zorganizować może być ciężko.