I choćby sławny przykład ulicy Lipowczanej...osa pisze:Niestety, rzadko kiedy te nazwiska mówią cokolwiek szerszej publiczności. Patrz patroni rond na Okęciu - zupełnie anonimowi, przez co nazwy są nieużywane.
O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!
- Solaris U10
Szkoda po prostu, że dla ulic bądź bo bądź osiedlowych odrzuca się propozycje bliskie lokalnym społecznościom.
-
Stary Pingwin
Narkiewicz był konstruktorem silników lotniczych. Miejscowa legenda głosi, że fabryczka na Krasnowoli(przy czerwoniaku) była jego. Podczas wojny w fabryczce Niemcy produkowali broń? elementy silników lotniczych?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
-
Stary Pingwin
A o pucharze Gordona Bennetta to mój dwuletni wnuczek słyszał, ale on nie umie czytać i jego wiedza nie opiera się na Wiki.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
A kto to był Roland Garros wiecie?

(Ja kiedyś maniacko zbierałem znaczki pocztowe, to się człowiek mnóstwa nazwisk nauczył, ale większość pozapominałem.)
(Ja kiedyś maniacko zbierałem znaczki pocztowe, to się człowiek mnóstwa nazwisk nauczył, ale większość pozapominałem.)
Czekaj, jak wejdę na Wiki, to będę wiedziałMichalJ pisze:A kto to był Roland Garros wiecie?
![]()
Tak bywa - osoba staje się znana, bo nazwano jej imieniem ulicę, a nie na odwrót. Nie oceniam, stwierdzam fakt. Podobnie jest z miejscowościami. Kto by kiedykolwiek słyszał o czymś takim jak Nowe Marzy czy Czerniewice albo Kowal. Jak żyję, nie słyszałem też o Konotopie, chociaż to rzut beretem, dopóki nie zaczął tam powstawać węzeł.
Podobnie jest z patronami ulic. Część ma tak, że wiadomo, kto to był z "wiedzy ogólnej" (Piłsudski, JP2, Starzyński), co do części - wiadomo z grubsza, kto to był, bo znana ulica się tak nazywa (tu bym zaliczył Chałubińskiego, pewnie coraz bardziej Żwirkę i Wigurę, J.P. Woronicza), z częścią jest tak, ze nie wiadomo, kto to był i wyskakuje jak diabeł z pudełka w jakimś miejscu (taki np. Sedlaczek, zresztą nazewnictwo rond to osbny rozdział ), a czasem nawet znana nazwa ulicy nie sprawia, że wiemy, kim był patron (klasyczny przypadek-niejaki Ciszewski czy Rosół na Ursynowie). No i najnowszy trend: znani patroni wielkich ulic, które i tak nazywamy inaczej (Beck, Obrońcy Grodna, Maria-Kuria, spory wokół nazwy POW)
Podobnie jest z patronami ulic. Część ma tak, że wiadomo, kto to był z "wiedzy ogólnej" (Piłsudski, JP2, Starzyński), co do części - wiadomo z grubsza, kto to był, bo znana ulica się tak nazywa (tu bym zaliczył Chałubińskiego, pewnie coraz bardziej Żwirkę i Wigurę, J.P. Woronicza), z częścią jest tak, ze nie wiadomo, kto to był i wyskakuje jak diabeł z pudełka w jakimś miejscu (taki np. Sedlaczek, zresztą nazewnictwo rond to osbny rozdział ), a czasem nawet znana nazwa ulicy nie sprawia, że wiemy, kim był patron (klasyczny przypadek-niejaki Ciszewski czy Rosół na Ursynowie). No i najnowszy trend: znani patroni wielkich ulic, które i tak nazywamy inaczej (Beck, Obrońcy Grodna, Maria-Kuria, spory wokół nazwy POW)
Popatrz, jaka franca!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zięciem Narkiewicza był rzeźbiarz Władysław Hasior 
A w Kowalu nie byle kto się urodził...
A w Kowalu nie byle kto się urodził...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
-
Stary Pingwin
Każdy wie, kim był Zamkow, Mostow czy Skalnicow 
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Ulicę Ciszewskiego zawsze odnoszę do komentatora sportowego sportowym o tym nazwisku (choć wiem, że to nie on jest patronem)drapka pisze: czasem nawet znana nazwa ulicy nie sprawia, że wiemy, kim był patron (klasyczny przypadek-niejaki Ciszewski czy Rosół na Ursynowie).
- tak zwana ulica Nowolazurowa od Alej Jerozolimskich do ulicy Chrościckiego to teraz aleja 4 Czerwca 1989 roku;
- trasa mostu Skłodowskiej-Curie od tegoż mostu do ulicy Modlińskiej to teraz ulica Pułkownika Ryszarda Kuklińskiego.
ZTM prędzej czy później również będzie musiał uwzględniać te oficjalne nazwy, między innymi w rozkładach jazdy.
ulica Kuklińskiego oczywiście być może, ale ta z datą jest strasznie długa 
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja się zastanawiam, czemu mogą być ulice 1 Sierpnia, 11 Listopada i 17 Stycznia, a nie może być al. 4 Czerwca?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Do Bitwy Warszawskiej 1920 roku jakoś się ludzie przyzwyczaili, to i do tego się przyzwyczają. Chociaż nie twierdzę, żeby to był najlepszy pomysł.