Obiegi i obsługa połączeń KM
Moderator: JacekM
Dziś rano przed ósmą na Wschodnią wpadł dwuflirt ze Skierniewic (KM101).
Jak teraz wygląda sytuacja z EW60, znowu tylko stoi ?
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Dalej stoją w Mińsku
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Zapewne na okres letni i kursowania słonecznika, obieg osobówek siedleckich na piętrusach przekształcił się na EZT (chyba Flirty).
Znając ostatnio lekką rękę KM do puszczania ER75 tu i ówdzie (podobno Flirt zdarzył się nawet na Nasielsku!), coś te siedleckie obiegi niektóre na pojedynczych EZT widzę (ewentualnie 2 x EN57AKM)...przewoz pisze:Zapewne na okres letni i kursowania słonecznika, obieg osobówek siedleckich na piętrusach przekształcił się na EZT (chyba Flirty).
W środku dnia chyba wszystkie obiegi jadą na pojedynczych EZT do Siedlec. A w takie niedziele, od godziny 14 powroty z Siedlec są takie, że jest ciasno. Z resztą rano w dniu roboczym około 9 też wraca z Siedlec jedna jednostka i też miło nie jest wcale.
Może w wakacje to tak, ale poza wakacjami to ja jednak trafiłem w międzyszczycie na 2xER75.przewoz pisze:W środku dnia chyba wszystkie obiegi jadą na pojedynczych EZT do Siedlec.
Poza wakacjami na pewno pociągi 91850, 91852 i chyba dwa następne flirtowe jadą na jednej EZT. A te pociągi które wypisałem są dość oblegane. Następne mniej, ale też zawsze się stoi. Jeden obieg w środku dnia kiedyś trafiłem na 2 EZT.
Myślę, że wydłużenie Flirtów o jeden człon tylko złagodzi sytuację, ale nie rozwiąże do końca.
Myślę, że wydłużenie Flirtów o jeden człon tylko złagodzi sytuację, ale nie rozwiąże do końca.
Czy wczorajsze przejście kierownika pociągu na WZS z 91610 na 15305 (i opóźnienie tego drugiego o 10 minut) to jakaś sytuacja ad-hoc, czy taki jest grafik? Rozkładowo różnica między przyjazdem 91610 a odjazdem 15305 wynosi 7 minut. Nie ma szans, żeby 91610 był o czasie, dobrze jest jak ma tylko +2 w plecy.
Swoją drogą drużyna pociągowa mogłaby pasażerów o takim czymś poinformować, nie każdy jeździ ze skanerem.
Jeszcze jedno informacyjnie - mamy na KM9 push-pulla jadącego na zwykłych kursach, obsługuje np odjeżdżający z WZS o 13:55 pociąg 15317.
Swoją drogą drużyna pociągowa mogłaby pasażerów o takim czymś poinformować, nie każdy jeździ ze skanerem.
Jeszcze jedno informacyjnie - mamy na KM9 push-pulla jadącego na zwykłych kursach, obsługuje np odjeżdżający z WZS o 13:55 pociąg 15317.
15312 to też push-pull, pewnie ten sam 
Jak już słuchasz, to słuchaj uważniej. To nie kierownik przechodzi, tylko maszynista. Poza tym, od dzisiaj zmienił się znowu plan i problem tego przejścia zniknął. Gdyby nie padła blokada między Legionowem a WPT, to 91610 przyjechał by planowo. Zazwyczaj wszystko odbywa się planowo i 15305 wyjeżdża punktualnie. Poza tym, w Działdowie był o planie i tylko to się liczy. A ha wymiana drużyny, odbywa się w peronach, a nie na WZS-ie w tym przypadku.Czy wczorajsze przejście kierownika pociągu na WZS z 91610 na 15305 (i opóźnienie tego drugiego o 10 minut) to jakaś sytuacja ad-hoc, czy taki jest grafik? Rozkładowo różnica między przyjazdem 91610 a odjazdem 15305 wynosi 7 minut. Nie ma szans, żeby 91610 był o czasie, dobrze jest jak ma tylko +2 w plecy.
Dzięki za wyklarowanie sprawy. Włączyłem się dopiero jak miał +5
, bo w nim siedziałem, z szybkości jak ta zmiana została zrobiona, błędnie wnioskowałem, że to kierownik.
Pani dyżurna na WZS się mocno niecierpliwiła zresztą...
Niemniej jednak krótki komunikat "czekamy na maszynistę, który przyjedzie za...minut" na pewno uspokoiłby ludzi i powstrzymał od spekulacji typu "a może 98719 będzie szybciej, bo ten ma usterkę".
15305 jeżdżę tylko we wtorki i rzeczywiście jest zawsze o czasie.
Pani dyżurna na WZS się mocno niecierpliwiła zresztą...
Niemniej jednak krótki komunikat "czekamy na maszynistę, który przyjedzie za...minut" na pewno uspokoiłby ludzi i powstrzymał od spekulacji typu "a może 98719 będzie szybciej, bo ten ma usterkę".
15305 jeżdżę tylko we wtorki i rzeczywiście jest zawsze o czasie.
Gdyby ktoś był zainteresowany, 12600 do Warki nie jeździ już na 2xER75. Ostatnio 2xEN57AKM.
Także na AKM-ach widuję ostatnio 21841 do Siedlec (dawniej 2xEN57), co daje poprawę komfortu jazdy, zwłaszcza, że w przypadku opóźnień w ten kurs przejmuje część pasażerów czekających na jadącego nieco później dwu-Flirta.
Także na AKM-ach widuję ostatnio 21841 do Siedlec (dawniej 2xEN57), co daje poprawę komfortu jazdy, zwłaszcza, że w przypadku opóźnień w ten kurs przejmuje część pasażerów czekających na jadącego nieco później dwu-Flirta.