Skreślenia ze stanu - kasacje, sprzedaż
A pomyśleć, że takie Ogórki czy Ikarusy wytrzymywały po 25 lat w służbie... okazuje się że rynek autobusów też dotknął "syndrom jednorazowej pralki"...
Doszliśmy w Polsce do stanu, że rozkład jazdy pociągów to jest coś,
co w istocie działania przypomina kalejdoskop, obracający się nie rzadziej niż cztery razy do roku,
w tym raz, w grudniu, z solidnym potrząśnięciem....
co w istocie działania przypomina kalejdoskop, obracający się nie rzadziej niż cztery razy do roku,
w tym raz, w grudniu, z solidnym potrząśnięciem....
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Ogórki wytrzymywały po 25 latach? Kasowano je po góra dziesięciu... Rekordziści, Berliety i SANy H100, niektóre kasowano po trzech latach. A Ikarusy, gdyby nie odbudowy, po 10 latach też by wylądowały na złomie.
A niektóre berliety kasowano po kilkunastu miesiącach. I co teras?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Generalnie zależy od sytuacji, czasów, potrzeb, ale chyba tyle lat służyby i przebiegów sporych, to chyba jednak wystarczy, więc raczej to słuszna decyzja, rozsądna w każdym razie. Po co trzymać coś na siłę, odbudowywać, dla jakiś setymentów.
-
robbo2k
Dzeki nowej stronie MSW mozna sprawdzic ptzebieg kazdego autobusu na ostatnim PT. Fajna rzecz wystarczy znac rejestrację.
Rejestracja to najmniejszy problem. Potrzebujesz jeszcze znać pełny numer nadwozia (czyli VIN) oraz datę pierwszej rejestracji. Ale to wszystko na O-B powinno być...robbo2k pisze:Dzeki nowej stronie MSW mozna sprawdzic ptzebieg kazdego autobusu na ostatnim PT. Fajna rzecz wystarczy znac rejestrację.
Mylisz się, wystarczy numer rejestracyjny.
https://www.bezpiecznyautobus.gov.pl/be ... tobus-web/
https://www.bezpiecznyautobus.gov.pl/be ... tobus-web/
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"
Dane nt VIN i pierwszej rejestracji są potrzebne, gdy się chce bardziej szczegółowy raport. Tu przykładowo dla wozu 4634:
- Załączniki
-
- 4634.pdf
- (117.15 KiB) Pobrany 218 razy
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Swoją droga filmik z tej kampanii jest kompletnie nietrafiony... szkoda mi się zrobiło autobusu, a nie mojego dziecka (i tak woli jeździć tramwajem).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Mam jednak wrażenie, że ta kampania właśnie dzięki temu zapisze w głowach bazę "bezpieczny autobus". Okrężną drogą, ale jednak. 
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
A jak dla mnie, to obaj macie po części rację. Mi się zrobiło szkoda tego autobusu, ale z drugiej strony właśnie dzięki temu paradoksalnemu zakończeniu wbiło mi się to w pamięć. 
Co z tego jak wpiszę jakiś wóz od ajenta to nie ma danych o ważnym przeglądzie? A może oni specjalnie nie dostarczają.robbo2k pisze:Dzeki nowej stronie MSW mozna sprawdzic ptzebieg kazdego autobusu na ostatnim PT. Fajna rzecz wystarczy znac rejestrację.
Kampania chyba dotyczy autobusów turystycznych, a nie miejskich...
Może nie potrafisz tego zrobić w sposób prawidłowy, bo mi wszystko pokazuje.MJ pisze:Co z tego jak wpiszę jakiś wóz od ajenta to nie ma danych o ważnym przeglądzie? A może oni specjalnie nie dostarczają.robbo2k pisze:Dzeki nowej stronie MSW mozna sprawdzic ptzebieg kazdego autobusu na ostatnim PT. Fajna rzecz wystarczy znac rejestrację.
Patrz, nawet swoją limuzynę znalazłem. Klik.