O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
Zabiorom Pendolino?
To jest coś niesamowitego. Alstom wyprodukował tysiące pociągów jeżdżących w dziesiątkach krajów, a tu prezes PIC twierdzi, że tenże Alstom nagle nie jest w stanie wykonać prostego kontraktu na dostawę kilkunastu pociągów dla Polaków i robi co może, żeby przerzucić winę na biedne Intercity. Jak to jest, że międzynarodowe koncerny potrafią pracować na całym świecie, a tylko w Polsce są "niezdolne" do wybudowania drogi, dostarczenia pociągów itd.?
To jest coś niesamowitego. Alstom wyprodukował tysiące pociągów jeżdżących w dziesiątkach krajów, a tu prezes PIC twierdzi, że tenże Alstom nagle nie jest w stanie wykonać prostego kontraktu na dostawę kilkunastu pociągów dla Polaków i robi co może, żeby przerzucić winę na biedne Intercity. Jak to jest, że międzynarodowe koncerny potrafią pracować na całym świecie, a tylko w Polsce są "niezdolne" do wybudowania drogi, dostarczenia pociągów itd.?
-
Stary Pingwin
PKP ma taki sam problem jak TW- infrastrukturę nie gotową na nowoczesny tabor.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Możesz wyjaśnić tą analogię?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Albo tę?pawcio pisze:Możesz wyjaśnić tą analogię?
-
Stary Pingwin
Nasze torowiska nie są przygotowane na wozy z PESY. Łuki, w które stozłomka wpisuje się bez problemu, pod swingiem się niszczą. To samo z wyboczeniami torowiska, częstymi przy dużej temperaturze- stopiątka przejeżdża spokojnie, swing ma chęć wypaść z torowiska. Niedawno wymieniane łuki na Budowlanej już są zerżnięte. Ale ja się nie znam, ja prosty robol jestem.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Urok sztywnych wózków.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Torowisko jest nieprzystosowane, czy tabor ma wady?Stary Pingwin pisze:Nasze torowiska nie są przygotowane na wozy z PESY. Łuki, w które stozłomka wpisuje się bez problemu, pod swingiem się niszczą.
-
Stary Pingwin
Kupujący nie wiedział o sztywnych wózkach i oddziaływaniu na podłoże? Wozy są dobre, ale na WKD. Zobacz liczbę ograniczeń do 10 na mieście i spytaj, skąd się wzięły?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Smarowanie obrzeży nie pomaga, czy jest zepsute? Teraz, jak mleko już się rozlało, pewnie pora pomyśleć o przebudowaniu niektórych łuków. W czasach planów poszerzenia prostej do 3(!) pasów ewentualne mówienie o braku miejsca na infrastrukturę jakoś mnie nie przekonuje. A może akurat na tych łukach mogliby walnąć szyny z twardszej stali? Tak tylko pytam.Stary Pingwin pisze:Kupujący nie wiedział o sztywnych wózkach i oddziaływaniu na podłoże? Wozy są dobre, ale na WKD. Zobacz liczbę ograniczeń do 10 na mieście i spytaj, skąd się wzięły?
-
Stary Pingwin
Jak dasz lepszą stal na łuki(koszty), to szybciej zedrzesz ranty kół(koszty).
Dobrze, że nie trzeba skrzynek sygnalizacji odsuwać od toru i jeździć z podniesioną osłoną sprzęgu,
co podobno ma miejsce w wahadełku(które się nie waha).
Dobrze, że nie trzeba skrzynek sygnalizacji odsuwać od toru i jeździć z podniesioną osłoną sprzęgu,
co podobno ma miejsce w wahadełku(które się nie waha).
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Nie wiem gdzie to napisać i liczę, że temat pasuje gdyż mowa będzie o lokomotywie należącej chyba jeszcze do PKP IC. We wtorek jadąc ze Wschodniego w stronę Otwocka zauważyłem, że lokomotywa EP05 stoi na terenie złomowiska który jest po prawej stronie zaraz za Wschodnim w kierunku Otwocka.
Jakoś nie miałem okazji jej tam wcześniej dojrzeć 
Ktoś wie, czy PKP IC zamierza kultywować lub rozszerzać pomysł zestawiania pociągów EIC (w klasie 2) wyłącznie z wagonów bezprzedziałowych? Od jakiegoś czasu tak jeździ Panorama - mam wrażenie, że ten pomysł skutecznie zniechęca do podróżowania tym pociągiem.
I drugie pytanie - czemu służą pociągi z Warszawy do Wrocławia przez Katowice? Jechałem ostatnio Górnikiem (w piątek wieczorem, czyli w szczycie - co zresztą było widać mniej więcej do Sosnowca) - pasażerów, którzy dojechali do Wrocławia można było zmieścić w 3 przedziałach, a nie w 8 wagonach. Już w Sosnowcu zrobiło się pustawo, a od Katowic co trzeci przedział siedziała jedna osoba. Skoro w piątek wieczorem było pusto, to pewnie w inne dni lepiej nie jest.
I drugie pytanie - czemu służą pociągi z Warszawy do Wrocławia przez Katowice? Jechałem ostatnio Górnikiem (w piątek wieczorem, czyli w szczycie - co zresztą było widać mniej więcej do Sosnowca) - pasażerów, którzy dojechali do Wrocławia można było zmieścić w 3 przedziałach, a nie w 8 wagonach. Już w Sosnowcu zrobiło się pustawo, a od Katowic co trzeci przedział siedziała jedna osoba. Skoro w piątek wieczorem było pusto, to pewnie w inne dni lepiej nie jest.
Temu samemu, czemu służą pociągi do Wrocławia p. Poznań. Również za Poznaniem robi się pustawo. Tak samo do Katowic, Gliwic jeszcze jakoś, ale potem tylko pojedyncze osoby.bepe pisze: I drugie pytanie - czemu służą pociągi z Warszawy do Wrocławia przez Katowice?