Mądry Polak po szkole?
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Trudna matura z matematyki?
Ja swoją zdawałem prawie 40 lat temu i nie pracując w księgowości lub innej dziedzinie związanej z obliczeniami, nie miałbym problemów z jej dzisiejszym zaliczeniem. Większą część zadań z tegorocznej matury rozwiązałem bez problemu.
Ja swoją zdawałem prawie 40 lat temu i nie pracując w księgowości lub innej dziedzinie związanej z obliczeniami, nie miałbym problemów z jej dzisiejszym zaliczeniem. Większą część zadań z tegorocznej matury rozwiązałem bez problemu.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie. Osoby, które jęczą, jaka ta matematyka na obecnym poziomie maturalnym jest trudna, są ponadprzeciętnie tępeGeorg pisze:Osoby, które na forum piszą, jaka ta matematyka łatwa, są chyba ponadprzeciętnie zdolne.
Czerwona książeczka, na samym środku pierwszej strony.Nie pamiętam nawet co oznaczał minus przy potędze.
Pamietajac o tym ze kiedyś w podstawówce już była trygonometria (co oznacza oczywiscie że była też na egzaminach do liceum i to bez żadnych tablic z których mozna sie dowiedziec ktory bok trzeba podzielic przez który) to myśle ze uczeń konczący podstawówke 20 lat temu nie miałby wiekszych problemów z zaliczeniem dzisiejszej matury na 30%.
Co sie w takim razie stało że teraz nagle niedasie? O ile jeszcze nalezałoby uproscic to wszystko aby obecni uczniowie byli usatysfakcjonowani? Samo dodawanie odejmowanie bo mnozenia już się trudno nauczyć>
Co sie w takim razie stało że teraz nagle niedasie? O ile jeszcze nalezałoby uproscic to wszystko aby obecni uczniowie byli usatysfakcjonowani? Samo dodawanie odejmowanie bo mnozenia już się trudno nauczyć>
Jaka czerwona książeczka?px33 pisze:Czerwona książeczka, na samym środku pierwszej strony.Nie pamiętam nawet co oznaczał minus przy potędze.
- Matrix2441
Chyba karta wzorów.
BP, NMSP

a tak na serio to wzory teraz w jakichś czerwonych książeczkach są? O_O

a tak na serio to wzory teraz w jakichś czerwonych książeczkach są? O_O

- Matrix2441
Na mojej ostatniej maturze próbnej były.
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Czerwona książecka - dla wszystkich, którzy uważają, że matura z matmy jest za trudna.
A ja coraz bardziej obstaję przy stanowisku, że do programu (rozszerzonego) powinny trafić podstawy rachunku różniczkowego - oszczędziłoby się cenne godziny na studiach politechnicznych (aktualnie cierpię na to, czego mógłbym się nauczyć, gdybym nie musiał babrać w przedmiotach nie-specjalizacyjnych).
A ja coraz bardziej obstaję przy stanowisku, że do programu (rozszerzonego) powinny trafić podstawy rachunku różniczkowego - oszczędziłoby się cenne godziny na studiach politechnicznych (aktualnie cierpię na to, czego mógłbym się nauczyć, gdybym nie musiał babrać w przedmiotach nie-specjalizacyjnych).
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Nie wiedziałem, że teraz są takie luksusy. Coś jakby podręcznik w pigułce. Ja na sprawdzianach nie miałem takich możliwości. Faktycznie, przy czymś takim zdanie matury nie jest trudne. Chociaż, gdyby chcieli uczniom pomóc, to mogliby do tych tablic dołożyć jeszcze kalkulator. Ale pewnie to już zbyt wygórowane żądania.
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Jest, cztero- albo pięciodziałaniowy (z pierwiastkiem), nie pamiętam.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
FCBARCA.COM
FCBARCA.COM
Miej litość nad biednymi maturzystami. Jak ktoś nie zdał podstawy, to będzie miał pojęcie o rachunku różniczkowym.Daniel_FCB pisze:Czerwona książecka - dla wszystkich, którzy uważają, że matura z matmy jest za trudna.
Wystarczyło spojrzeć w program, żeby wiedzieć, że to w zasadzie tylko roczniki od reformy do 2012 były upośledzone różniczkowo. Są granice i pochodne funkcji wielomianowych i wymiernych.Daniel_FCB pisze:A ja coraz bardziej obstaję przy stanowisku, że do programu (rozszerzonego) powinny trafić podstawy rachunku różniczkowego - oszczędziłoby się cenne godziny na studiach politechnicznych (aktualnie cierpię na to, czego mógłbym się nauczyć, gdybym nie musiał babrać w przedmiotach nie-specjalizacyjnych).
A te czerwone książeczki to tak serio? Bo jeśli tak, to w założonym czasie mógłby tę maturę zdać rozwinięty umysłowo absolwent podstawówki... Za moich czasów to wszystko było ściśnięte na jednej karce A4 i bez rysunków.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
A teraz jest wszystko czyli wzory, zależności, delty, objetosci, pola więc nawet uczen który nie zna wzoru na pole trójkata, czy nie wie że sin to jest ten bok do tamtego moze spokojnie napisac mature jeśli tylko umie podstawiać liczby do podanych mu na tacy wzorów i korzystać z rysunków oraz objaśnien które są w 18 stronicowych tablicach.
Jeśli tego nie potrafi zrobić TO NIE POWINIEN ZAKOŃCZYĆ MATURY Z WYNIKIEM POZYTYWNYM
Jeśli tego nie potrafi zrobić TO NIE POWINIEN ZAKOŃCZYĆ MATURY Z WYNIKIEM POZYTYWNYM
Po wywaleniu z matury pochodnych ręce załamywali nawet studenci, jak się ich pytałem. Ja rozumiem, że się obniża poziom matury podstawowej, żeby wszystkich przepchnąć (że niby 70% to źle). Ale rozszerzonej??
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!