Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2006, 23:33

Jest to jakiś pomysł. Tylko czy TW zdecydowałyby się na takie działania?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2006, 23:34

Tm pisze:Trawa na Powstańców to krok w dobrą stronę, ale trzeba dużo więcej.
dobry krok, ale co z tego, jak tramwaj ma takie krótkie fazy na Conrada, przy Ogrodach Działkowych Bemowo... Potem pl. Grunwaldzki i kompleks Park Olszyna - Duracza z wjazdem na środek jezdni. Do tego średnia koordynacja 2 i 35... Tu nie ma woli, żeby tramwaj miał pierwszeństwo względem komunikacji samochodowej.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Tm

Post autor: Tm » 21 wrz 2006, 23:36

Nie ma woli uprzywilejowania tramwaju, więc trzeba ją stworzyć.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2006, 23:40

Bastian pisze:z rozsypującym się taborem
akurat tego tak nie widać, 13N w żadnym razie nei jest przyjazne dla pasażera, ale się rozpędza. Poza tym tabor generalnie w porównaniu np. z Gdańskiem jest dobrze utrzymany... Stan infrastruktury też nienajgorszy.
Tm pisze:Nie ma woli uprzywilejowania tramwaju, więc trzeba ją stworzyć.
ale to nie jest łatwe - zachowując status quo przynajmniej nie denerwujesz kierowców osobówek... Poza tym ja mam wrażenie, że władze miasta po prostu nie dostrzegają problemów nieuprzywilejowania komunikacji miejskiej zza szyb swoich samochodów. W ZDM-ie nie patrzą przychylnie na komunikację...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2006, 23:40

MeWa pisze:13N w żadnym razie nei jest przyjazne dla pasażera, ale się rozpędza.
Zgoda, alejuż jazda nim w zimie to hardcore. Aż mi się w tej chwili zimno zrobiło, jak sobie przypomniałem podróż pewnym 36 tej zimy :/

A w ogóle to ja nawiązywałem do tego zdania:
Rosa pisze:ja ktory przez kilkanascie lat mieszkalem przy Solidarności nie moge sobie wyobrazić czegoś co może bardziej przeszkadzać mieszkańcom
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2006, 23:43

Bastian pisze:
MeWa pisze:13N w żadnym razie nei jest przyjazne dla pasażera, ale się rozpędza.
Zgoda, alejuż jazda nim w zimie to hardcore. Aż mi się w tej chwili zimno zrobiło, jak sobie przypomniałem podróż pewnym 36 tej zimy :/

A w ogóle to ja nawiązywałem do tego zdania:
Rosa pisze:ja ktory przez kilkanascie lat mieszkalem przy Solidarności nie moge sobie wyobrazić czegoś co może bardziej przeszkadzać mieszkańcom
no ale tego nie urkryjesz przecież... A inne zabiegi okazują się nieskuteczne - trawa posiana na Powstańców uschła... Na wycofanie z ruchu 13N TW sobie nie mogą pozwolić.

Tm

Post autor: Tm » 21 wrz 2006, 23:43

MeWa pisze:Poza tym ja mam wrażenie, że władze miasta po prostu nie dostrzegają problemów nieuprzywilejowania komunikacji miejskiej zza szyb swoich samochodów.
za to kilka lat dostrzegają wolę ludu
MeWa pisze:ale to nie jest łatwe - zachowując status quo przynajmniej nie denerwujesz kierowców osobówek...
to wola ma sprawić zmiany, nie na odwrót

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2006, 23:44

MeWa pisze:W ZDM-ie nie patrzą przychylnie na komunikację...
O, widzisz. Akurat ostatnio to komuś mówiłem. Przede wszystkim to trzeba skończyć z quasi-podległością ZTM wobec ZDM. Teraz ZTM nie może wymóc zgody na skręt na Bankowym, nie może się doprosić zbudowania przystanków na Abrahama itp. itd.
W rezultacie nie tylko ZTM kształtuje KM, ale i ZDM, który w tym nie ma żadnego interesu. A powinno być tak, że ZTM pisze do ZDM: "chcemy puścić linię tu_i_tu", a zadaniem ZDM jest tego umożliwienie jak najszybciej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2006, 23:47

Tm pisze:
MeWa pisze:Poza tym ja mam wrażenie, że władze miasta po prostu nie dostrzegają problemów nieuprzywilejowania komunikacji miejskiej zza szyb swoich samochodów.
za to kilka lat dostrzegają wolę ludu
MeWa pisze:ale to nie jest łatwe - zachowując status quo przynajmniej nie denerwujesz kierowców osobówek...
to wola ma sprawić zmiany, nie na odwrót
i co - ludzie mają stworzyć ruch ludowy? Kto wyciągnie pasażerów komunikacji z chocholego tańca? Żeby potem ZDM "z wielkim trudem" wyznaczał kolejne pasy autobusowe, które i tak są blokowane przez osobówki? I co zrobisz z silnym lobby samochodowym?

Tm

Post autor: Tm » 21 wrz 2006, 23:52

MeWa pisze:i co - ludzie mają stworzyć ruch ludowy? Kto wyciągnie pasażerów komunikacji z chocholego tańca?
nie rozumiesz, jaki chocholi taniec?, wymień merytoryczne cechy metra, a potem odejmij je od wizerunku metra, to co zostanie potrzeba właśnie tramwajom

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 wrz 2006, 23:57

Tm pisze:wymień merytoryczne cechy metra, a potem odejmij je od wizerunku metra, to co zostanie potrzeba właśnie tramwajom
Proporcje. Obawiam się, że metru po tym odjęciu nie za wiele zostanie. A tramwaje potrzebują więcej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 wrz 2006, 23:58

Tm pisze:
MeWa pisze:i co - ludzie mają stworzyć ruch ludowy? Kto wyciągnie pasażerów komunikacji z chocholego tańca?
nie rozumiesz, jaki chocholi taniec?
kto uświadomi pasażerom, którzy byli przez lata przywyczajeni do tego, że tramwaj nie może szybciej jechać i zawsze ma gorzej ustawioną sygnalizację, którzy być może uważają już, że skoro tyle to funkcjonuje, to tak musi być, do tego, by domagali się radykalnych zmian polegających na wdrożeniu priorytetu dla tramwaju?
Tm pisze:wymień merytoryczne cechy metra, a potem odejmij je od wizerunku metra, to co zostanie potrzeba właśnie tramwajom
wizerunek metra jest niemerytoryczny? Uważam, że te cechy i wizerunek to w tym przypadku nierozłączne są, no ale teraz to ja po prostu nie rozumiem Cię ;)

Tm

Post autor: Tm » 22 wrz 2006, 0:00

Bastian pisze:Obawiam się, że metru po tym odjęciu nie za wiele zostanie.
zostanie i to całkiem sporo, przede wszystkim Nowoczesność i Prestiż

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 wrz 2006, 0:02

Czystośc, Bezpieczeństwo, Niezawodność :D

Tm

Post autor: Tm » 22 wrz 2006, 0:03

MeWa pisze:wizerunek metra jest niemerytoryczny?
tego nie napisałem

ODPOWIEDZ