Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Władze Warszawy - wybory, kandydaci itp.

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Aligator

Post autor: Aligator » 14 kwie 2014, 1:44

Partnerstwo publiczno-prywatne to imo bardzo korupcjogenna forma inwestycji, nie wiem, czy dorośliśmy do niej.
Nie to, że się czepiam, ale nie masz systemu niekorupcjogennego, natomiast bardzo bym powiątpiewał, by któryś był bardziej albo mniej.
Pytanie zawsze brzmi "do kogo pójść".
Populista bogaczy? A to tylko oni płacą wysokie podatki?
To jest dobre pytanie, bo jeśli wziąć pod uwagę wszelkiej maści ulgi, dopłaty, wsparcia itd. itp. to często okazuje się że bogaty płaci mniej dochodowego, niż klasa średnia.
Generalnie, najwięcej podatków płacą "średniaki", bo są zbyt bogaci, by liczyć na sporą grupę powszechnie znanych ulg i zbyt biedni jednocześnie, by zapłacić za optymalizację podatków.
"Spóźniony pociąg przyspieszony relacji xyz, przyjedzie z opóźnieniem ok. 25 minut. Opóźnienie może ulec powiększe... zmianie"

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 kwie 2014, 8:43

KwZ pisze:Partnerstwo publiczno-prywatne to imo bardzo korupcjogenna forma inwestycji, nie wiem, czy dorośliśmy do niej.
W warunkach polskiej dziczy tak. W warunkach krajów cywilizowanych ten problem wyeliminowały odpowiednie przepisy.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Aligator

Post autor: Aligator » 14 kwie 2014, 16:45

W warunkach polskiej dziczy tak. W warunkach krajów cywilizowanych ten problem wyeliminowały odpowiednie przepisy.
Cywilizowanych, czyli jakich?
Jeśli myślisz o Niemczech, Francji, Holandii czy Danii, to możesz się nieźle naciąć.
Większość tamtejszych dużych firm (zwłaszcza branża energetyczna), ma procesy w sądach między innymi, za działania korupcyjne.
Z resztą, co tu mówić o firmach prywatnych, wystarczy powiedzieć, że szef niemieckiego MSZ, swojego czasu pomagał Irańczykom obejść embargo na ropę, a do Afryki regularnie trafiają dostawy broni z H&K, czy radioaktywne odpady z Francji.
"Spóźniony pociąg przyspieszony relacji xyz, przyjedzie z opóźnieniem ok. 25 minut. Opóźnienie może ulec powiększe... zmianie"

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 kwie 2014, 8:02

Aligator pisze:Jeśli myślisz o Niemczech, Francji, Holandii czy Danii, to możesz się nieźle naciąć.
Tyle, że tam przy projektach PPP mniejszego kalibru (takich jakie miasto potrzebuje - np. zakup wiat przystankowych), nie opłaca się odwalać lewizn, bo firma złapana na tym dostaje status non grata na kilka lat. W Polsce nawet projekt zakupu papieru toaletowego do kibli w urzędzie powiatowym kończy się prezentami, a jak coś wylezie to wszyscy wzruszają ramionami. Tylko zmiana przepisów i karanie jeden strony (biorącej) może zmniejszyć ta patologię.
Aligator pisze:Z resztą, co tu mówić o firmach prywatnych, wystarczy powiedzieć, że szef niemieckiego MSZ, swojego czasu pomagał Irańczykom obejść embargo na ropę, a do Afryki regularnie trafiają dostawy broni z H&K, czy radioaktywne odpady z Francji.
A to już biznes międzynarodowy :P
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Aligator

Post autor: Aligator » 16 kwie 2014, 21:58

Tyle, że tam przy projektach PPP mniejszego kalibru (takich jakie miasto potrzebuje - np. zakup wiat przystankowych), nie opłaca się odwalać lewizn, bo firma złapana na tym dostaje status non grata na kilka lat.
Mhm. A może po prostu u nas się o tym nie mówi i temat wydaje się nie istnieć?

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 08235.html
A to już biznes międzynarodowy :P
Jak to mówią, przykład idzie z góry... a fakt, że Niemcy przymykają oko na działania "lokalnych" firm produkujących broń, wystarczająco mocno świadczy o wzajemnych powiązaniach biznesu z polityką w tych krajach.
Ps. Jeśli wałki międzynarodowe robi się niemal na świetle dziennym, to sądzisz, że w skali lokalnej tego nie ma?
W koncernie masz wystarczająco wielu, chętnych na premię managerów by podjąć próbę kupna lokalnych polityków.

Nie twierdzę, że korupcja jest tam na poziomie Europy Środkowo-Wschodniej, wiadomo, że tam gdzie władza jest słaba i w dużej mierze ma charakter kolonialny, nadużycia i korupcja są lepiej zorganizowane.
Mnie mniej naiwnością jest łudzić się, że na zachodzie problem jest marginalny.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 kwie 2014, 7:39

Aligator pisze:fakt, że Niemcy przymykają oko na działania "lokalnych" firm produkujących broń, wystarczająco mocno świadczy o wzajemnych powiązaniach biznesu z polityką w tych krajach.
Niemcy dopiero w latach 90-tych znieśli przepis pozwalający na księgowanie łapówek jako w pełni legalnych kosztów obniżających dochody.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 kwie 2014, 10:32

Wiceprezydent Jarosław Dąbrowski podał się do dymisji. Za duży smród z Bemowa się za nim ciągnie...

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 12 maja 2014, 21:17

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 12 maja 2014, 21:49

Ciężko grzmieć o zestawie pobożnych życzeń i nierealnych marzeń, na dodatek będących jedynie zbiorem tego, co przewija się od dawna w różnego rodzaju koncepcjach, spisanym przez językowego paralityka (jak można pisać o powstawaniu nowych ulic w centrum, gdy chodzi o wyłączenie z ruchu kołowego? :-D), który cierpi na kompleks mniejszości, sądząc po nadmiarze dużych liter.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 12 maja 2014, 21:54

Najciekawsze według mnie :D
Siatka linii i rozkłady jazdy komunikacji publicznej będą niezmienne na przestrzeni lat, podobnie
jak w innych metropoliach świata;
Np. Moskwa, Pekin, Wołgograd, Sankt-Petersburg, Dnietropietrowsk...
Miejska kolej
aglomeracyjna obejmie zmodernizowane linie kolejowe, istniejące wewnątrz miasta, oraz nową linię
kolejową, będącą przedłużeniem linii radomskiej wzdłuż ul. Woronicza, Trasy Siekierkowskiej, ul. gen.
Fieldorfa i Zamienieckiej do linii kolejowej prowadzącej do Dworca Wschodniego i węzła Żaba. Ta lina
skomunikowana będzie z metrem na stacji przesiadkowej Wierzbno.
Życzę mu powodzenia.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 maja 2014, 10:21

Autobus Czerwon pisze:Nikt tu o tym nie grzmi?
http://wws.org.pl/przeczytaj-przemysl-wypowiedz-sie/
tylu bredni w jednym miejscu dawno nie czytałem.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 13 maja 2014, 12:14

Ten pajac od swoich wyskokow o kobiecie , ktora sama sie zgwalcila jest u mnie skonczony.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 04 sie 2014, 23:08

Może mi ktoś wytłumaczyć, co takiego jest złego w miejskich maratonach że kandydatka Erbel jest im przeciwna? Bo typowego populizmu „bo blokujo miasto i nie mam jak przejechać moim 15-letnim Golfem” raczej bym się po niej nie spodziewał…

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 04 sie 2014, 23:13

Widzę że lubisz totalny paraliż miasta i nieplanowane objazdy ;)
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

reserved

Post autor: reserved » 04 sie 2014, 23:14

"Erbel jest cyklistką, praktycznie zawsze porusza się na rowerze. I chce, by miasto utrzymywało przejezdność ścieżek rowerowych przez cały rok."

Może zatem po prostu nie biega w maratonach?

ODPOWIEDZ