Istnieje już za równo przystanek CH Reduta, jak i CH Blue City.reserved pisze:To może przystanek Berestecka nazwiemy "BLUE"? W końcu wiele osób mówi, że jedzie do "Blue". Przecież to absurd. Dla warszawiaka nie ma absolutnie różnicy jak nazwiemy przystanek, bo on będzie i tak wiedział, gdzie wysiąść. A chodzi o to, żeby turysta potrafił się odnaleźć. Jemu może niewiele mówić nazwa Femina.
Nowe nazwy przystanków
Żeby tak doświadczonego użytkownika poprawiać.fik pisze:Sąd Okręgowy jest niezłym pomysłem, ale w wydaniu ZTM skończy się na AL.SOLIDARNOŚCI-SĄD i będzie dramat.
ZTM nie nadaje już nazw i nie odpowiada za nie.
Za to Komisja ds. Nazewnictwa Miejskiego już tak.
I co to ma do tematu?ashir pisze:Istnieje już za równo przystanek CH Reduta, jak i CH Blue City.reserved pisze:To może przystanek Berestecka nazwiemy "BLUE"? W końcu wiele osób mówi, że jedzie do "Blue". Przecież to absurd. Dla warszawiaka nie ma absolutnie różnicy jak nazwiemy przystanek, bo on będzie i tak wiedział, gdzie wysiąść. A chodzi o to, żeby turysta potrafił się odnaleźć. Jemu może niewiele mówić nazwa Femina.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
To że Kino Femina jest miejscem kultowym i rozpoznawalnym. CH Blue City jest wyłącznie obiektem komercyjnym, niezakorzenionym tak bardzo u mieszkańców (nie mam pojęcia gdzie to dokładnie jest, wiem tylko że gdzieś przy Jerozolimskich). Też właśnie mnie to trapiło że jak będzie sama "Femina" to będzie ni z gruchy, ni z pietruchy bo nazwa będzie tylko i wyłącznie uznaniowa a nie odzwierciedlająca stan faktyczny, jednakże ta nazwa wryła się w świadomość ludzi. Jestem albo za "Sądami" albo za "Feminą".
Nazwy mają pełnić przedewszystkim funkcję informacyjną, a nie historyczną. Dlatego tak jak byłem przeciwny zostawianiu nazwy DT Wola tak jestem przeciwny zostawianiu jakiejś Feminy. Dobrym patentem jest wspomniane niżej nazywanie przystanków na skrzyżowaniach nazwami obydwu ulic, ale niestety to się w Warszawie nie przyjęło.
Jestem przeciwny czytaniu głupot jakiegoś Monga .
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Sytuacja z czerwca rogu obecnego, zjazdowy kurs linii 20 na "Wolę". Nieopodal placu Wileńskiego:Nazwy mają pełnić przedewszystkim funkcję informacyjną, a nie historyczną. Dlatego tak jak byłem przeciwny zostawianiu nazwy DT Wola
-Pani, gdzie jedzie ten tramwaj?
-Na Rogalińską, czy jakoś tak.
-Gdzie to jest?
-No właśnie też nie wiem...
Teraz wtrącam się ja.
-Tramwaj za "pedetem" zjeżdża do zajezdni.
-Aaa, dziękuję bardzo.
Dokladnie. Do dzis nie spotkalem nikogo kto uzywa nazwy Radoslaw zamiast Babka.
Ale to zacznie prowadzić do jakiegoś absurdu. Zaczniemy nazywać miejsca tak jak zwyczajowo są nazywane i stworzymy jakąś siatkę miejsc historycznych, a nie informację dot. tych miejsc. Np. ja przez długi czas nie miałem pojęcia czym jest Kercelak. No kompletnie pojęcia nie miałem. Musiałem aż pewnego dnia sobie wygooglować, bo na żadnej mapie czegoś takiego nie ma. To skąd mają turyści to znać? Tak jak mówię, miejscowi sobie poradzą, a informacja jest przydatna dla turystów. Jak pani nie wie, gdzie jest Rogalińska, to pani sobie zajrzy na mapę i będzie wiedzieć. A jeśli ja nie wiem, gdzie jest np. DT Wola, to zajrzę na mapę i jak byłem głupi, tak pewnie będę dalej głupi.
Idąc tokiem waszego absurdu proponuję zamienić ZP CENTRUM na ZP PATELNIA. Przecież zwyczajowo tak się mówi... No absurd.
Moim zdaniem nie ma innego rozwiązania dobrego jak nazwanie tego zespołu po prostu AL. JANA PAWŁA II. Zresztą jest to mniej więcej połowa tej ulicy, więc każdy chcący się dostać do Al. Jana Pawła II będzie miał wszędzie tam blisko. Informacja pasażerska powinna być czytelna dla WSZYSTKICH, a nie tylko ludzi, którzy od lat mieszkają w danym miejscu. Kercelaki, patelnie, feminy i inne niech sobie będą na mapach gwary warszawskiej. Takie jest moje zdanie na ten temat.
Idąc tokiem waszego absurdu proponuję zamienić ZP CENTRUM na ZP PATELNIA. Przecież zwyczajowo tak się mówi... No absurd.
Moim zdaniem nie ma innego rozwiązania dobrego jak nazwanie tego zespołu po prostu AL. JANA PAWŁA II. Zresztą jest to mniej więcej połowa tej ulicy, więc każdy chcący się dostać do Al. Jana Pawła II będzie miał wszędzie tam blisko. Informacja pasażerska powinna być czytelna dla WSZYSTKICH, a nie tylko ludzi, którzy od lat mieszkają w danym miejscu. Kercelaki, patelnie, feminy i inne niech sobie będą na mapach gwary warszawskiej. Takie jest moje zdanie na ten temat.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Słabo.Np. ja przez długi czas nie miałem pojęcia czym jest Kercelak.
Lepiej nazywać jednak przystanki od miejsc orientacyjnych niż od ulic. Aleja Solidarności jest długa, skąd mam wiedzieć gdzie znajduje się przystanek o tej nazwie? No zgoda, tam nie ma specjalnie jak tego nazwać. Ale to też w ten deseń.
To może jeszcze zaczniemy przemianowywać ulice. Przy Okopowej okopów Lubomirskiego nie ma już dawno, przy Towarowej nie ma już stacji Warszawa Gł. Towarowa, na Marszałkowskiej nie mieszka żaden marszałek, i co gorsza, aleje Jerozolimskie nie prowadzą do Jerozolimy!
Wybacz za ponumerowane cytowanie, ale niestety nie ma tu już świetnej opcji umieszczenia tylko kawałka postu w cytacie...Autobus Czerwon pisze: 1. Słabo.
2. Lepiej nazywać jednak przystanki od miejsc orientacyjnych niż od ulic. Aleja Solidarności jest długa, skąd mam wiedzieć gdzie znajduje się przystanek o tej nazwie? No zgoda, tam nie ma specjalnie jak tego nazwać. Ale to też w ten deseń.
3. To może jeszcze zaczniemy przemianowywać ulice. Przy Okopowej okopów Lubomirskiego nie ma już dawno, przy Towarowej nie ma już stacji Warszawa Gł. Towarowa, na Marszałkowskiej nie mieszka żaden marszałek, i co gorsza, aleje Jerozolimskie nie prowadzą do Jerozolimy!
1. Nic na to nie poradzę. Nikt mi o takim miejscu nie powiedział, jedyne miejsce, gdzie to słowo się przewijało to w dyskusjach tutaj na forum. Po którymś razie postanowiłem więc sprawdzić.
2. No właśnie, skoro nie ma specjalnie jak tego nazwać... lepszy rydz niż nic. Al. Jana Pawła II jest dłuższa, ale Trasa Łazienkowska też, Marszałkowska też, i mnóstwo innych ulic, a jednak takie przystanki są i jakąś informację one dają. Zresztą nawet sporą. To jest środek miasta, nawet jak ktoś nie trafi tam, gdzie by chciał, to sobie podjedzie czymkolwiek. Moim zdaniem to już robienie na siłę problemu.
3. Ale to chyba nie jest poważna propozycja, więc chyba się do niej nie odniosę. Dodam tylko, że ZTM nie jest od nazywania wszystkiego w Warszawie, tylko do ustalania nazw przystanków w ten sposób, żeby informowały o danym miejscu.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
3. No ale te nazwy nie sieją fermentu? Przyjedzie jakiś turysta z Sosnowca, pomyśli że Jerozolimskie to wylotówka na Izrael, a tam tyłek, tylko Grodzisk.
Ręcznie możesz to zrobić.reserved pisze:Wybacz za ponumerowane cytowanie, ale niestety nie ma tu już świetnej opcji umieszczenia tylko kawałka postu w cytacie...
Być może i sieją, ale tym nie zajmuje się ZTM. Zatem to nie jest od tego temat.Autobus Czerwon pisze:3. No ale te nazwy nie sieją fermentu? Przyjedzie jakiś turysta z Sosnowca, pomyśli że Jerozolimskie to wylotówka na Izrael, a tam tyłek, tylko Grodzisk.
Wiem, ale bardzo tego nie lubię. Stąd czasem wolę takie numerowanie.ashir pisze:Ręcznie możesz to zrobić.reserved pisze:Wybacz za ponumerowane cytowanie, ale niestety nie ma tu już świetnej opcji umieszczenia tylko kawałka postu w cytacie...
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Nazwami przystanków też nie zajmuje się ZTM.