Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Ta historia moim zdaniem jest kompletnie zmyślona. Żaden pociąg w przypadku awarii WC nie zatrzymałby się w polu. To wbrew jakimkolwiek przepisom
Nie postój w polu tylko przedłużenie postoju na stacji (nazwy nie podano), ku uciesze kierowców czekających na otwarcie przejazdu 
WC zapewne zostało zamknięte automatycznie po zapełnieniu zbiornika (ewentualnie po zapchaniu - nie wiem jakie funkcje to zamykają). To akurat częste, jak w Siedlcach nie ma gdzie opróżnić, a w Warszawie kilkanaście minut na obrót.
Nowy zmodernizowany sklad KM na linie Otwocka :
https://www.facebook.com/RynekKolejowy/ ... =1&theater

https://www.facebook.com/RynekKolejowy/ ... =1&theater
I jak tam wygląda włączanie EN57AL do eksploatacji, bo już 2 składy miały od początku września jeździć ?
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Wczoraj trafiłem takiego AKM z ostatniej dostawy z Mińska, gdzie przy WC nie można było wytrzymać. Nie od zapachu, ten był....ładny. Od hałasu - skrzypienia sufitu... Na sam koniec zapomniałem spisać numer... Ech, co za złom.
Lepsze to niż EN57, które to same są ostatnio na KM7.przewoz pisze:Wczoraj trafiłem takiego AKM z ostatniej dostawy z Mińska, gdzie przy WC nie można było wytrzymać. Nie od zapachu, ten był....ładny. Od hałasu - skrzypienia sufitu... Na sam koniec zapomniałem spisać numer... Ech, co za złom.
Ojtam, są ładniejsze i brzydsze AKM-y, to zawsze loteria - nawet w najnowszych składach zawsze obok może usiąść jakiś kloszard, rozmowny moczymorda albo kibol z e-papierosem - niby nic, a zakłócenie spokoju podróżowania jest. Mi kiedyś w podróży FLIRT-em przeszkadzało dyszenie z połączeń członów, bo pół drogi zastanawiałem się co to za dźwięk i gdzie tam się skrywa Lord Vader
Po prostu żyjemy w aglomeracji, gdzie gęstość zaludnienia jest zdecydowanie niezdrowa i znerwicowani jesteśmy, tak sobie myślę...
zxcvbnm, sorry, ale coraz bardziej utwierdzam się w podejrzeniach, że albo nie mieszkasz przy KM7, albo w ogóle nie wychodzisz z domu
zxcvbnm, sorry, ale coraz bardziej utwierdzam się w podejrzeniach, że albo nie mieszkasz przy KM7, albo w ogóle nie wychodzisz z domu
Coz ja na KM7 widze wszystkie typy , w tym najnowsze modernizacje.zxcvbnm pisze:Lepsze to niż EN57, które to same są ostatnio na KM7.przewoz pisze:Wczoraj trafiłem takiego AKM z ostatniej dostawy z Mińska, gdzie przy WC nie można było wytrzymać. Nie od zapachu, ten był....ładny. Od hałasu - skrzypienia sufitu... Na sam koniec zapomniałem spisać numer... Ech, co za złom.
Często ostatnio jeżdżę KM tylko w moich godzinach od 1.IX zawsze trafiam na EN57. Parę AKM widuje jednak to łączone z obiegami sochaczewskimi.Jacek Z. pisze: zxcvbnm, sorry, ale coraz bardziej utwierdzam się w podejrzeniach, że albo nie mieszkasz przy KM7, albo w ogóle nie wychodzisz z domu
Połowa AKMmów siedzi w Sochaczewie właśnie, więc nie dziwne, że na tych obiegach jeżdżą (póki jeżdżą).

To dyszenie pochodzi z układu pantografu. Wysokość sieci jest zmienna, układ reaguje syczeniem i dyszeniem podczas jazdyMi kiedyś w podróży FLIRT-em przeszkadzało dyszenie z połączeń członów,
Jakbyś stał koło tego miejsca, bez większej szansy na ruch, to nie wiem, czy to takie super. Potem zostały tam miejsca siedzące. Słuchawki na uszy i jakoś się jechało, ale tak być nie powinno. Jak to skrzypiało badziewne mocowanie, to może odpaść. Dzięki.Lepsze to niż EN57, które to same są ostatnio na KM7.
Dziś rano na KM7 trafiła mi się jednostka EN57-1780, aż zapraszała do wsiadania - w środku pachnąco, czyściutko, prawidłowo działające wyświetlacze i zapowiedzi głosowe, automatyczne drzwi pomiędzy członami. Tak, to nie pomyłka 
Świeżo po rewizji z małą modernizacją? Jeszcze wszystko działa... W 1920 też kiedyś wszystko działało.
To wszystko prawda. Warto dodać, że po kilku dniach jazdy miała wymieniane silniki.Jacek Z. pisze:Dziś rano na KM7 trafiła mi się jednostka EN57-1780, aż zapraszała do wsiadania - w środku pachnąco, czyściutko, prawidłowo działające wyświetlacze i zapowiedzi głosowe, automatyczne drzwi pomiędzy członami. Tak, to nie pomyłka
Jakość Sepsy zawitała do Mińska.