Przetargi na obsługę linii - 2010-2021
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Przetarg na obsługę L24 i L25 - http://www.ztm.waw.pl/zamowieniapublicz ... &i=490&l=1
Trochę późno ogłosili przetarg, jak na start od 6 października. Patrząc na SIWZ to L24 jak nic będzie obsługiwane jakimś busikiem, a na L25 to gdyby wygrał Sekar-Trans (a Piaseczno to właśnie ich rejon działania) to wystawi z pewnością Mercedesa Vario (znane z L-1), bo one akurat mieszczą w teorii 40 osób (w tym 20 na miejscach siedzących).
A tak na marginesie to już 7 linii lokalnych będzie krańcowało pod Urzędem Miasta w Piasecznie - ładny wynik, a jakby się postarano to mogłyby do nich jeszcze dołączyć L-1 i L-3. Coraz więcej osób wsiada już na samej pętli. 
Polonus wygrał przetarg na dowóz do lotnika w Modlinie: Nowy Dwór Maz: Polonus zawiezie na lotnisko.
Być może pojawią się VDL Citea.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
A czemu niby nie Scanie?ashir pisze:A jakie cuda techniki PKS wystawi to ja nie wiem, ale z pewnością nie Scanie.
Mogą się gdzieś nie zmieścić. A poza tym to nie ma wolnych 2 Scanii do codziennej obsługi L20 i L22. Może jedynie czasem jako dziwadło, tak jak to już było na L-6, L-7 czy też L13.alojz pisze:A czemu niby nie Scanie?
Tak się składa, że "wracają" dwie Scanie z modlińskiej KKA.ashir pisze:A poza tym to nie ma wolnych 2 Scanii do codziennej obsługi L20 i L22
To dobrze, że wracają, bo z rezerwą jest krucho. 
W poniedziałek wypytam, co tam z tej Holandii ściągamyBernard pisze:Polonus wygrał przetarg na dowóz do lotnika w Modlinie: Nowy Dwór Maz: Polonus zawiezie na lotnisko.
link1, link2henio_wpz pisze:W poniedziałek wypytam, co tam z tej Holandii ściągamyBernard pisze:Polonus wygrał przetarg na dowóz do lotnika w Modlinie: Nowy Dwór Maz: Polonus zawiezie na lotnisko.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Czy te konkretnie to nie wiem, ale tak, będą to VDL Citea
Wygrał Sekar-Trans - http://www.ztm.waw.pl/download.php?z=5920&i=490&l=1&m=5alojz pisze:Przetarg na obsługę L24 i L25 - http://www.ztm.waw.pl/zamowieniapublicz ... &i=490&l=1
To już niemal monopolista linii lokalnych w tym regionie. A mało brakowało, aby obsługiwał wszystkie linie lokalne w Piasecznie i okolicy. 
Mam nadzieje, ze do Konstancina nie zawita za szybko z takim taborem:)
ZTM znów postawił na cenę dumpingową i niską jakość taboru i obsługi. Po tylu prośbach, sygnałach i protestach mieszkańców i pasażerów na różnych forach powiatu piaseczyńskiego szczególnie dotyczących linii L-1 i L-3 ztm powinien ostatecznie zrezygnować z Sekar-transu.
Mam nadzieję że będzie jakiś protest do KIO i sprawa weźmie inny obrót. A poza tym czy tak powinno wyglądać zachęcanie ludzi do przesiadania się z własnych aut do zbiorkomu, jeżeli jeździ słaby tabor i rzadko kursuje a wozy są ciasne i przepełnione jak choćby ostatnio na L19.
Przy planowaniu przetargów powinno się przewidywać zwiększenie pojemności pojazdów w trakcie trwania umowy, gdyż zawsze występuje wzrost liczby pasażerów gdy ludzie się dowiedzą, że puścili jakiś autobus.
Mam nadzieję że będzie jakiś protest do KIO i sprawa weźmie inny obrót. A poza tym czy tak powinno wyglądać zachęcanie ludzi do przesiadania się z własnych aut do zbiorkomu, jeżeli jeździ słaby tabor i rzadko kursuje a wozy są ciasne i przepełnione jak choćby ostatnio na L19.
Przy planowaniu przetargów powinno się przewidywać zwiększenie pojemności pojazdów w trakcie trwania umowy, gdyż zawsze występuje wzrost liczby pasażerów gdy ludzie się dowiedzą, że puścili jakiś autobus.
Oczywiście, dlatego na L-3 jakiś czas temu uruchomiono poranny dodatek jeżdżący na trasie: PKP Piaseczno - Kaczeńców, a na L19 w czasie trwania objazdu są bisowane wybrane kursy w szczycie.