Linie 189 i 401

Moderator: Wiliam

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 maja 2011, 9:43

A uzasadnienia? Czy jest na sali moderator? =;
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 22 maja 2011, 10:35

JacekM pisze:A uzasadnienia?
Proszę bardzo:
1) Według tego co mówicie (a także wedlug frekwencji na wschodnim brzegu Wisły) 401 wymaga podziału.
2) 389: utrzymanie najpopularniejszej relacji czyli Ursus - GM - metro i kraniec na Stegnach jako najbliższy możliwy.
3) 401: utrzymanie relacji obwodowej (jeśli faktycznie ma być utrzymana, bo jeśli nie to o czym my tutaj dyskutujemy?). Co do taktu - kwestia tego ile mamy brygad. Jak da się częściej nie widzę problemu.
4) 217 wschodnie: utrzymanie relacji Miasteczko Wilanów - metro oraz zastąpienie 117 w relacji Wilanowska - Służew - GM.
5) 217 zachodnie: obsłużenie Cybernetyki i 17 Stycznia do metra i GM.
Wielokrotnie było mówione, że wpychanie linii dowozowej w korki na Marynarskiej itp. itd. nie ma sensu, bo mieszkańcy Wilanowa mogą więcej stracić, niż zyskać.
Zakładam że będzie zrobiony wiadukt na Cybernetyki. Linia obsługująca cały ciąg Wilanów - metro - GM - Służewiec jest potrzebna (właśnie z powodu osób jadących do GM i biur), z tym się chyba zgodzą wszyscy. Nie upieram się żeby tą relację łączyć z 217, ale imho jest to opłacalne brygadowo.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

prażanin35
Zbanowany

Post autor: prażanin35 » 07 cze 2011, 19:05

Czy zmiana trasy 401 w kierunku Marysina przez Puławską, MW(z zajazdem na petle) i Wilanowską nie byłoby lepszym pomysłem? Ominęło by się największe korki na Wałbrzyskiej i Dolince no i koniec dublowania 189.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 07 cze 2011, 21:04

O korkach na Wilanowskiej naprawdę nigdy nie słyszałeś? Przy nich Walbrzyska jest płynna niczym autostrada.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 07 cze 2011, 22:15

chester pisze:O korkach na Wilanowskiej naprawdę nigdy nie słyszałeś? Przy nich Walbrzyska jest płynna niczym autostrada.
Hehehe dobre - pamiętaj że Wałbrzyska też potrafi dobrze stać...

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 07 cze 2011, 22:24

Lukasz436 pisze:
chester pisze:O korkach na Wilanowskiej naprawdę nigdy nie słyszałeś? Przy nich Walbrzyska jest płynna niczym autostrada.
Hehehe dobre - pamiętaj że Wałbrzyska też potrafi dobrze stać...
Kurcze, dla danej godziny X porównanie obu ulic wychodzi, według mnie, zawsze na niekorzyść Wilanowskiej. Tam ostatnio stoi się już od pętli do Sikorskiego. Wałbrzyska stoi na ogół od Noskowskiego (a nawet mniej, od przystanku). Krótki czas świateł i kiepski lewoskręt kierowcy autobusów rekompensują nielegalną jazdą prawym pasem (do jazdy prosto) jak 193, a potem kros przez ulicę. Na Dolinie sytuacja statyczna wygląda koszmarnie, ale okazuje się, że to się rusza i to wbrew pozorom nieźle.
Zgodziłbym się, że gdyby rano 401 jechało przez Wilanowską na Marysin, a wracało Wałbrzyską, a popołudniem odwrotnie, wtedy można by może coś zaoszczędzić. Ale chyba to zbyt awangardowe podejście do trasowania ;)
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

drapka

Post autor: drapka » 08 cze 2011, 8:46

A czy dokonująca się właśnie zmiana organizacji ruchu na Nowoursynowskiej oficjalnie nie zahacza o skrzyżowanie z Doliną, przez co nie będzie zmieniana tam sygnalizacja? Jakieś wykopki są tam robione w okolicach sygnalizatorów, więc może coś się dla Wałbrzyskiej zmieni? Co prawda obawiam się, że nie tyle się poprawi na Wałbrzyskiej, co popsuje na Dolince (ostantio w stronę Ursynowa podejrzanie luźnej), ale może nie mam racji?
Popatrz, jaka franca!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 08 cze 2011, 16:35

drapka pisze:A czy dokonująca się właśnie zmiana organizacji ruchu na Nowoursynowskiej oficjalnie nie zahacza o skrzyżowanie z Doliną, przez co nie będzie zmieniana tam sygnalizacja? Jakieś wykopki są tam robione w okolicach sygnalizatorów, więc może coś się dla Wałbrzyskiej zmieni? Co prawda obawiam się, że nie tyle się poprawi na Wałbrzyskiej, co popsuje na Dolince (ostantio w stronę Ursynowa podejrzanie luźnej), ale może nie mam racji?
Raczej się wszystko zmieni, bo tam jest ciagle "stara" sygnalizacja. Gorzej, że najgorzej jest właśnie z Ursynowa w stronę Nowoursynowskiej - a to się raczej nie poprawi...

Korek na Dolince dalej jest już taki, że jedna faza przy Wilanowskiej potrafi spowodować opustoszenie połowy ulicy, czasem nawet nie opłaca się Fosą jechać.

Poza tym są jakieś tablice o zamknięciu Nowoursynowskiej - ale to w kierunku Metra Służew. A tam co z kolei?
ŁK

reserved

Post autor: reserved » 21 paź 2014, 14:09

Moim zdaniem Wałbrzyska i Al. Lotników mają zbyt słabą ofertę w DŚ. Owszem, są często jeżdżące 189 i 193, ale to nie wystarcza. Szczególnie w godzinach mszy w kościele Dominikanów przy przystanku Wałbrzyska-Cmentarz i Noskowskiego. Autobusy jeżdżą wtedy niezabieralne i nie jest to często wina zwykłego tłumu, ale tego, że nieraz trzeba 10 min czekać na autobus, a ten się przez swoją niezabieralność opóźnia.

Moim zdaniem rozwiązaniem problemu będzie zmiana 401 w 5xx, dzięki czemu ciąg Wałbrzyska-Al. Lotników zyska dodatkowe kursy (niech to będzie nawet co 15 min, ale zawsze to będzie wspomożenie). No i pominie przystanki takie jak Wróbla, które akurat nie muszą mieć tak często autobusu (często np. taki niezabieralny 189 się tam zatrzymuje, połowa autobusu wychodzi z pojazdu, żeby jedna osoba mogła wysiąść). Oczywiście proponowane 5xx nie musi mieć dotychczasowej trasy 401, ale do tego potrzebne jest rozsądne przemyślenie trasy, ale do tego już się nie czuję na siłach, żeby proponować konkretny wariant trasy. Moja propozycja to zmiana 401 w 5xx na Wałbrzyskiej.

PS
No chyba, że np. 189 damy częściej. Ale nie wiem, czy to coś pomoże, stworzą się tylko większe stada.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 21 paź 2014, 17:08

Akurat nie wiem czy tam nie przydałby się jakiś dubel 189, zwykły rzecz jasna. Faktycznie w DŚ jest mocno ciasnawo, ludzie jeżdżą głównie ze Służewa do GalMoku, z rok temu jechałem 189 od Stegien do Bełdanu i tak mniej więcej od Metra Służew w kierunku Włoch na wszystkich przystankach drzwi się nie mogły domknąć.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 paź 2014, 17:14

Dziś w jednym drzwi wyłamali. :)

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 21 paź 2014, 17:18

Służew blokowy generuje ogromne potoki pasażerskie.

mb112

Post autor: mb112 » 21 paź 2014, 18:21

A może pewnym rozwiązaniem byłby podział 401 na dwie części: Ursus - Stegny i Ursynów Płn. - Marysin ? Wtedy w razie potrzeby można wzmacniać lub 'ucałotygodniowić' odcinek ursuski. Wygodna przesiadka pomiędzy obydwoma liniami byłaby przy Dolinie Służewieckiej.
Dodam, że wątku na temat Ursusa poddałem też pomysł jak można by nieco rozładować tłok w 189, z wykorzystaniem nowego odcinka Nowolazurowej, po jego otwarciu do Połczyńskiej. Mam na myśli linię na trasie Okęcie - Al. Krakowska - Szyszkowa - Środkowa - Ryżowa - Nowolazurowa - Lazurowa - Górczewska. Trasa 'wchłonęłaby' część obecnej trasy 177, chociaż wymagałaby oczywiście zaangażowania większej liczby taboru (i pewnie większego niż obecne 177).

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 21 paź 2014, 18:26

Strata 117 i 141 powoduje te świąteczne pustki, zmiana 401 na 5xx umożliwiła by połączenie z Marsa w dni świąteczne a nie przez Politechnikę.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

kalapix

Post autor: kalapix » 21 paź 2014, 21:57

Przy takiej ilosci pasazerow, jakos ciezko mi sobie wyobrazic przesiadki na Dolince.

Zmiana na 5xx nie jest głupim pomysłem, Goclaw i Plowiecka mialyby dobry dojazd do Galerii Mokotow w DS.

ODPOWIEDZ