A po co mają jeździć do Galerii Mokotów, skoro pod nosem mają Promenadę?kalapix pisze:Przy takiej ilosci pasazerow, jakos ciezko mi sobie wyobrazic przesiadki na Dolince.
Zmiana na 5xx nie jest głupim pomysłem, Goclaw i Plowiecka mialyby dobry dojazd do Galerii Mokotow w DS.
Linie 189 i 401
Moderator: Wiliam
Z drugiej strony może rzeczywiście zwyklak byłby lepszy. Dlaczego? Ano dlatego, że ludzie do GalMoku często jadą wysiadając na Instytucie Fizyki, bo tam bliżej. Może po prostu jakieś kursy skrócone 189? Sadyba - słynne WKD Raków? 
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Zamiast kombinować jakieś dziwolągi, należy stanąć twarzą w twarz ze smutną prawdą, że są ciągi, na których częstotliwość dziesięciominutowa w weekendy nie wystarcza. Toteż niektóre linie zwyczajnie powinny jeździć w taktach 8-7-8-7. Problem w tym, że pieniędzy na to nie ma, bo trzeba łożyć na liczne widmowozy... 
A gdyby tak puścić króciutką linię obsługującą ten konkretny ciąg? Wiele osób tam podjeżdża kawałek np. do metra, do GalMoku, do Bełdan, na bazarek przy Puławskiej... Ile by tam trzeba przegubów na to wygospodarować? Pewnie z parę... ale poprawiłoby to znacząco komunikację. Kto podjeżdża tylko kawałek, wsiadałby w cokolwiek, dzięki czemu ludzie jadący dalej mieliby więcej miejsca dla siebie w 189/401.
Coś w stylu RZYMOWSKIEGO - Al. Wilanowska - Al. Lotników - Wałbrzyska - Dolina Służewiecka - STEGNY
(bez postoju przy Rzymowskiego, z objazdem ulicznym jako PT przez Postępu, za to dłuższy postój na Stegnach, gdzie jest sporo miejsca)
Takie 289.
Coś w stylu RZYMOWSKIEGO - Al. Wilanowska - Al. Lotników - Wałbrzyska - Dolina Służewiecka - STEGNY
(bez postoju przy Rzymowskiego, z objazdem ulicznym jako PT przez Postępu, za to dłuższy postój na Stegnach, gdzie jest sporo miejsca)
Takie 289.
Mit. Jest dalej o 60m.no dlatego, że ludzie do GalMoku często jadą wysiadając na Instytucie Fizyki, bo tam bliżej.
Prawda: jest bliżej w czasie ale tylko w kierunku wsch-Zach. Odwrotnie to wszystko i tak na Rzymowskiego wysiada. Gdyby ZP Rzymowskiego nie był tak wybrakowany...

A Marysin z Ursusem luksusy nie z tej ziemi. Pomysł jakkolwiek nie był słuszny śmierdzi na kilometr otwarciem sporej puszki Pandory.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Chodzi mi o kierunek zachodni. Jadąc na wschód naturalnie, że ludzie wolą wsiadać przy Rzymowskiego. Nie wiem, czy jest dalej. Wiem, że ludziom nie chce się wracać z Rzymowskiego, jak mogą wysiąść przy Instytucie Fizyki i podejść kawałek do przodu.Teokryt pisze:Mit. Jest dalej o 60m.no dlatego, że ludzie do GalMoku często jadą wysiadając na Instytucie Fizyki, bo tam bliżej.
Prawda: jest bliżej w czasie ale tylko w kierunku wsch-Zach. Odwrotnie to wszystko i tak na Rzymowskiego wysiada. Gdyby ZP Rzymowskiego nie był tak wybrakowany...
Ale nie w DS. Nie wiem, jak w tygodniu, ale w DS na Wałbrzyskiej obsługa jest zbyt słaba.
W DŚ moim zdaniem są dwa problemy:
- zbyt słaba koordynacja autobusów - przez co często 10 min nie ma nic, a potem przyjeżdżają dwa naraz (189 i 193), a ludzie nie mogą się wepchać
- godziny szczytu Dominikanów na Służewie (przystanki Wałbrzyska-Cmentarz i Noskowskiego). To jest realny problem w niedzielę przed i po mszach, kiedy tłum ludzi zmierza do autobusu i często te biedne 189 odjeżdżają niezabieralne. Nie wiem jak rozwiązać to, bo ciężko układać rozkład pod godziny mszy (choć mam wrażenie, że tam przez cały dzień się przewija tłum ludzi do tego kościoła), ale generalnie wzrost częstotliwości by się przydał.
Oczywiście Galeria Mokotów też generuje spory potok, ale przytoczyłem kościół, bo GalMok w przeciwieństwie do kościoła nie generuje tłoku w konkretnych godzinach, tylko ludzie się jakoś "rozkładają".
- zbyt słaba koordynacja autobusów - przez co często 10 min nie ma nic, a potem przyjeżdżają dwa naraz (189 i 193), a ludzie nie mogą się wepchać
- godziny szczytu Dominikanów na Służewie (przystanki Wałbrzyska-Cmentarz i Noskowskiego). To jest realny problem w niedzielę przed i po mszach, kiedy tłum ludzi zmierza do autobusu i często te biedne 189 odjeżdżają niezabieralne. Nie wiem jak rozwiązać to, bo ciężko układać rozkład pod godziny mszy (choć mam wrażenie, że tam przez cały dzień się przewija tłum ludzi do tego kościoła), ale generalnie wzrost częstotliwości by się przydał.
Oczywiście Galeria Mokotów też generuje spory potok, ale przytoczyłem kościół, bo GalMok w przeciwieństwie do kościoła nie generuje tłoku w konkretnych godzinach, tylko ludzie się jakoś "rozkładają".
To może pora go zmienić na 2xx, skoro jest potrzebne?bepe pisze:Ale nie w DS. Nie wiem, jak w tygodniu, ale w DS na Wałbrzyskiej obsługa jest zbyt słaba.
ŁK
Nie wiem czy to dobry pomysł… Na Cybernetyki i 17 Stycznia nie jest potrzebne nic stałego i w DŚ cokolwiek tam będzie jeździć puste.Łukasz pisze:To może pora go zmienić na 2xx, skoro jest potrzebne?
Owszem, będzie jeździć puste, nawet wieczorne kursy tego 317 sa muchowozami, ostania osoba wysiada na ŻiW a potem to już niemal bez zatrzymania jedzie na pralkę.

Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się być propozycja Emyla, czyli zwiększenie częstotliwości 189 w DS do 7-8 minut. Ewentualnie rozważałbym też ucałotygodniowienie 401, ale na pewno nie na obecnej trasie (w sensie najdalej na Stegny, a nie na Marysin). Ale znając zwyczaje ZTM jak ucałotygodniowią 401, to dadzą marną częstotliwość 20 minut i w niczym to nie rozładuje tłoku na Wałbrzyskiej. Więc już lepsze jest częstsze 189. Nie mam natomiast pojęcia jakie jest wykorzystanie w DS 193 i czy opłacalne byłoby je podbić. To już niech się wypowiedzą lepiej znający tą linię.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Jak chcesz skoordynować linię jadącą co 10 minut, i drugą jadącą co 15?reserved pisze: zbyt słaba koordynacja autobusów - przez co często 10 min nie ma nic, a potem przyjeżdżają dwa naraz (189 i 193), a ludzie nie mogą się wepchać