Wiaty przystankowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 27 paź 2014, 16:48

Muszę przyznać, że nowe wiaty przystankowe AMS prezentują się rewelacyjnie. Wprawdzie póki co jedyna taka stoi przy Rondzie Daszyńskiego, ale ma ich być więcej. I co ciekawe, wszelkie napisy jak nazwa przystanku bądź numery linii wyklejone są według zupełnie nowego wzoru, który bardzo ładnie się prezentuje. Numery linii autobusowych dziennych są fioletowe, nazwa przystanku chyba też ;)
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/51,3 ... 9.html?i=0
Obrazek
Obrazek
Fot. pochodzą ze strony ztm.waw.pl
Obrazek

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 27 paź 2014, 17:17

Te tradycyjne naklejki są moim zdaniem ładniejsze.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 27 paź 2014, 17:29

Ja tylko retorycznie spytam, dlaczego przy logotypie "Zarząd Transportu Miejskiego" znajduje się syrenka zamiast czerwonego kwadratu [ztm] ? :/

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 27 paź 2014, 18:01

Dalszego eliminowania logo ZTMu z przestrzeni publicznej nie chce mi się już nawet komentować, ale chwała Bogu, że chociaż jest herb miasta, a nie ta ohydna "syrenka" znana m. in. z biletów.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 27 paź 2014, 20:55

Przyzwyczajajcie się. takie oznakowanie będzie pojawiać się teraz już częściej.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 27 paź 2014, 21:17

Zwracam jeszcze uwagę na to, jak beznadziejnie nieczytelne są numery linii - zlewają się niemalże w jeden ciąg. Mimo że ogółem wiata wydaje się spoko, informacja pasażerska jest tragiczna i psuje efekt. Ni to designerska, ni to funkcjonalna, o spójności brandingowej już nie wspomnę.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 27 paź 2014, 21:39

I ta lawka na 30 % dlugosci. Zmieszcza sie tam max 3 osoby i to scisku. Nonsens.

osa

Post autor: osa » 27 paź 2014, 22:15

Zgadzam się, że wprowadzanie nowej czcionki w numeracji linii i nazwach przystanków to błąd, który potęguje i tak już duży bałagan w przestrzeni miasta. Ławka za krótka, a wiata za płytka, dokuczliwy może być brak osłony przed wiatrem i deszczem zacinającym od przodu. Ogólnie jednak obawiałem się, że będzie to wyglądało gorzej, niż jest.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 27 paź 2014, 22:17

rhemek pisze:I ta lawka na 30 % dlugosci. Zmieszcza sie tam max 3 osoby i to scisku. Nonsens.
Czas oczekiwania na cokolwiek na przystanku Rondo Daszyńskiego nie jest na tyle długi, żeby nie można było go spędzić stojąc. No i podczas złych warunków pogodowych, czyli wtedy, kiedy ta wiata powinna być najbardziej potrzebna, więcej osób się schowa jak nie ma długiej ławki.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 27 paź 2014, 22:23

Szeregowy_Równoległy pisze:Czas oczekiwania na cokolwiek na przystanku Rondo Daszyńskiego nie jest na tyle długi, żeby nie można było go spędzić stojąc.
Ale wiesz, że to nie jest jedyna lokalizacja, w której taka wiata ma się znajdować...? :>
osa pisze:Zgadzam się, że wprowadzanie nowej czcionki w numeracji linii i nazwach przystanków to błąd, który potęguje i tak już duży bałagan w przestrzeni miasta.
Bzdura, to żaden błąd. Błędem jest nieopracowanie jednolitego systemu informacji pasażerskiej w oparciu o Frutigera, który miałby zastosowanie zarówno na tablicach liniowych, wyświetlaczach elektrodechowych, ulotkach, rozkładach jazdy, stronie internetowej, słupkach, wiatach i w kampaniach informacyjnych oraz, co najważniejsze, obejmowałby wszystkie środki transportu od autobusów po pociągi KM i WKD.

osa

Post autor: osa » 27 paź 2014, 22:30

A jednak będę się upierał, że jednolity system oznakowania przystanków to wcale nie bzdura tylko coś normalnego w normalnym mieście. U nas jakimś koszmarem jest mnożenie tych tabliczek w nieskończoność, podobnie zresztą, jak to się dzieje w metrze - w jednej linii jeden system, a w drugiej - inny. Był sprawdzony jeszcze w PRL-u system tarczek z czerwonym obramowaniem i czarną czcionką dla linii zwykłych, a czerwoną dla przyspieszonych. Wcześniej jeszcze mieliśmy żółtawe tło, które przeszło na białe, i dobrze. A tu jakieś fioletowe pałki poniżej numerów linii, które rzeczywiście zlewają się człowiekowi w całość 105109159178. Tak się niby troszczą o niedowidzących, tyle tego żółtego nawkładane, gdzie tylko się da, a tu taka wpadka.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 27 paź 2014, 22:32

Toć przecież napisałem, że jednolity system jest niezbędny.
Tylko nie zgadzam się, że błędem jest wprowadzenie tej czcionki, bo praktyka z całego świata pokazuje, że w warunkach transportu publicznego sprawdza się ona najlepiej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 27 paź 2014, 23:15

Emyl pisze:Zwracam jeszcze uwagę na to, jak beznadziejnie nieczytelne są numery linii - zlewają się niemalże w jeden ciąg. Mimo że ogółem wiata wydaje się spoko, informacja pasażerska jest tragiczna i psuje efekt. Ni to designerska, ni to funkcjonalna, o spójności brandingowej już nie wspomnę.
:arrow: Zgadza się. Dorabianie paska na dole "na wszelki wypadek" (gdyby trzeba było umieścić tam napis NA ŻĄDANIE) jest jakimś nieporozumieniem, bo dotychczas to właśnie taki pasek pozwalał odróżnić numer na przystanku warunkowym od numeru na przystanku zwykłym. Jakakolwiek obwódka jest konieczna! Emyl, Ty zawsze w takich przypadkach miałeś dobre pomysły - zaproponuj coś komu trzeba, póki jeszcze nie jest za późno ;). Poza tym - czy od teraz brygady przystankowe będą jeździły z podwójnymi zestawami naklejek? Bo coś czuję, że przy pierwszym lepszym objeździe dowalą obok nowych naklejek stary wzór numeru linii i wtedy będzie to wyglądało tragikomicznie. Jeśli chodzi o nazwę przystanku, to podoba mi się pisanie jej w taki sposób, a nie wyłącznie wielkimi literami. Przed tą nazwą powinno być jednak standardowe kwadratowe logo ZTM i nic więcej. Napis "bus" lub "tram" powinny być natomiast umieszczone przed naklejkami z numerami linii (zwłaszcza na wspólnych przystankach byłoby to dobrym rozwiązaniem).

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 27 paź 2014, 23:24

A ja jestem ciekawy na ile oznaczenie tej wiaty to zapowiedź nowego systemu oznaczeń, a na ile ona jest po prostu częścią stacji metra i jej oznaczeń. Po prostu wydaje mi się że to prowizorka, czy rozwiązanie jednostkowe, a nie nie docelowe.
Obrazek

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 27 paź 2014, 23:31

MZ pisze: :arrow: Zgadza się. Dorabianie paska na dole "na wszelki wypadek" (gdyby trzeba było umieścić tam napis NA ŻĄDANIE) jest jakimś nieporozumieniem, bo dotychczas to właśnie taki pasek pozwalał odróżnić numer na przystanku warunkowym od numeru na przystanku zwykłym. Jakakolwiek obwódka jest konieczna! Emyl, Ty zawsze w takich przypadkach miałeś dobre pomysły - zaproponuj coś komu trzeba, póki jeszcze nie jest za późno ;). Poza tym - czy od teraz brygady przystankowe będą jeździły z podwójnymi zestawami naklejek? Bo coś czuję, że przy pierwszym lepszym objeździe dowalą obok nowych naklejek stary wzór numeru linii i wtedy będzie to wyglądało tragikomicznie. Jeśli chodzi o nazwę przystanku, to podoba mi się pisanie jej w taki sposób, a nie wyłącznie wielkimi literami. Przed tą nazwą powinno być jednak standardowe kwadratowe logo ZTM i nic więcej. Napis "bus" lub "tram" powinny być natomiast umieszczone przed naklejkami z numerami linii (zwłaszcza na wspólnych przystankach byłoby to dobrym rozwiązaniem).
No trzeba by coś pomyśleć w tej sprawie... Ale szczerze powiem, że działanie na zasadzie zaprojektowania wyłącznie takiej, nazwijmy to "winiety" przystankowej, byłoby wbrew idei, którą opisałem w poprzednich postach. Tu trzeba zrobić ogromny wielopłaszczyznowy projekt uwzględniając mnóstwo danych, a ja nie mam na to ani czasu, ani (co gorsza, obawiam się) kompetencji.
Wiliam pisze:A ja jestem ciekawy na ile oznaczenie tej wiaty to zapowiedź nowego systemu oznaczeń, a na ile ona jest po prostu częścią stacji metra i jej oznaczeń. Po prostu wydaje mi się że to prowizorka, czy rozwiązanie jednostkowe, a nie nie docelowe.
Tak, czy inaczej, zgroza...

ODPOWIEDZ