Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
To prawda, w tamtych czasach puściliby 2 pasy do wąskiego gardła pod wiaduktem kolejowym, a nie było jeszcze al. Prymasa Tysiąclecia do Obozowej.
I poszerzonej Górczewskiej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Jak to właściwie jest z jeżdżeniem po zwrotnicach/rozjazdach tramwajowych pod prąd? Można? Widać można, skoro się jeździ...
A można przełożyć taki rozjazd 'od tyłu'?
Przekłada się iglice i jedzie gdzie trzeba. Wszystkie zwrotnice mają blokady sprężynowe.MichalJ pisze:Jak to właściwie jest z jeżdżeniem po zwrotnicach/rozjazdach tramwajowych pod prąd? Można? Widać można, skoro się jeździ...A można przełożyć taki rozjazd 'od tyłu'?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zależy, są zwrotnice ustawione na stałe na konkretną relację (na 20 wszystkiego z 6 sztuk na przykład) - je da się "rozpruć" jadąc z ostrza (i robi tak każdy tramwaj zjeżdżający z mijanki), natomiast jadąc na ostrze, żeby pojechać w inną stronę, to trzeba AFAIK co nieco pogrzebać i wajchą się tego nie zrobi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
gfedorynski
Tymczasem na Bemowie szyny wszędzie leżą i trakcja wisi, zostało trochę betonu do wylania w okolicach skrzyżowania Powstańców Śląskich i Radiowej. Nie wiem, ile taki beton musi wiązać przed puszczeniem ruchu, ale chyba na cokolwiek w tym roku nie ma co liczyć.
Zależy od betonu - 3 dni albo 3 tygodnie...
Mam takie pytanie - czy rozważana była możliwość usunięcia po oddaniu wiaduktu nad torami od Chrościckiego do Połczyńskiej ruchu kołowego z Dźwigowej i poprowadzenie tam tramwaju na odcinku od stacji kolejowej do Połczyńskiej? Czy to za duży s-f?
Jeśli chodzi o tramwaj na Dźwigowej (i dalej - Kleszczową, Łopuszańską, Hynka i Sasanki), jest to rozważane.
Szkoda tylko że np. w raporcie firmy CH2M HILL nie rekomendowano tej trasy.
Szkoda tylko że np. w raporcie firmy CH2M HILL nie rekomendowano tej trasy.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A nie rekomendowano, bo wymagałaby istotnych nakładów infrastrukturalnych (co wskazuje na największą słabość tego opracowania). Nie zmienia to faktu, że analizy wykorzystania wskazują, że zwróciłaby się z nawiązką...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Trasa na Trakcie Królewskim nie wymaga nakładów infrastrukturalnych? W opracowaniu była mowa o dość sporym odcinkuBastian pisze:A nie rekomendowano, bo wymagałaby istotnych nakładów infrastrukturalnych.
Gdyby dobrze wykorzystać te rozdęte inwestycje drogowe na zachód od Dźwigowej (Nowolazurowa, Gierdziejewskiego), to okazałoby się, że stary tunel z powodzeniem przyjąłby torowisko tramwajowe w jezdni. Oczywiście wraca pytanie o względy techniczne, czy jest on zabezpieczony przed podmywaniem docelowo, czy tylko na słowo honoru. Bo nasi dzielni kulejarze nie potrafili u siebie zlokalizować źródła przecieków ścianach tunelu.Bastian pisze:A nie rekomendowano, bo wymagałaby istotnych nakładów infrastrukturalnych (co wskazuje na największą słabość tego opracowania). Nie zmienia to faktu, że analizy wykorzystania wskazują, że zwróciłaby się z nawiązką...
Tunel miał być już zabezpieczony docelowo... Inna sprawa, że tramwaj w dawnym tunelu drogowym to raczej nie w tej rzeczywistości. Ponadto, pomimo że stosunek do raportu CH2MILL mam jaki mam, uważam, że jest szereg ważniejszych inwestycji - Wilanów, Gocław, węzeł Płowiecka, Trakt czy nawet Derby (przez budowlaną).
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
-
gfedorynski
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... asach.html
Fajnie, że wreszcie pożegnamy Zetki, ale...
"Za to tramwaje od Górczewskiej do Radiowej pojadą prawdopodobnie 1 lutego po feriach zimowych."
Bo?
Fajnie, że wreszcie pożegnamy Zetki, ale...
"Za to tramwaje od Górczewskiej do Radiowej pojadą prawdopodobnie 1 lutego po feriach zimowych."
Bo?
Bo pozwolenie na użytkowanie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan