Linie nocne po reformie
Moderator: Wiliam
Ale tak z drugiej strony, czy naprawdę każdy zakątek musi mieć komunikację nocną? Nie lubię tego argumentu, ale kiedyś tylu nocnych nie było i ludzie jakoś żyli. A odcinek ze Szczęśliwic do Dickensa np. nie jest duży. Owszem, dla starszych ludzi jest, ale oni raczej w nocy śpią.
W grudniu jeździłem przed 5:00 z Ochoty na Służew i jak początkowo trafiało mi się z Beresteckiej 127 do centrum i metro, tak szybko mi się to znudziło. Zmieniłem trasę na N35 do Zajezdni Kleszczowa i 189. Sugerujesz, że miałem wielki luksus i szczęście, że akurat MZA mi się trafiło?ashir pisze: to jakiś dogmat, przecież jest tylko 67% prawdopodobieństwa, że przyjedzie pojazd od PKS Grodzisk Mazowiecki. Trzeba być optymistą, że trafi się 1 z 2 pojazdów z MZA (i to w razie co z 2 różnych zakładów) na co mamy aż 33% szansy.
Ale chyba nie mówisz o N01? Bo dobrobyt z Nowodworów na Ursynów Płn. odjeżdża jedynie o 0:56 i 1:56. Później jako zjazdy o 3:41 i 4:35. Niemniej to niewłaściwy temat do takich rozmów, więc jak coś to zapraszam piętro niżej i z chęcią pomogę.reserved pisze:W grudniu jeździłem przed 5:00 z Ochoty na Służew i jak początkowo trafiało mi się z Beresteckiej 127 do centrum i metro, tak szybko mi się to znudziło. Zmieniłem trasę na N35 do Zajezdni Kleszczowa i 189. Sugerujesz, że miałem wielki luksus i szczęście, że akurat MZA mi się trafiło?Pamiętam, że na PKP WKD podjeżdżał co do minuty.
Kurde... tak to jest, jak człowiek ma stan podgorączkowy i jeszcze się nie wyspał.
Przepraszam za roztargnienie.
- fik
- Naczelne Chamidło
No bo generalnie nie jest.ashir pisze:Nie rozpędzaj się tak, bo zaraz wyjdzie, że komunikacja nocna na Olesinie jest w ogóle niepotrzebnaDomas pisze:(...) po drugie na Olesin tyle osób nie jeździ, nocny może tam zaglądać co 2 godziny nawet (...)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
A ja z innej beczki jeszcze. Zauważyłem, że teraz na ul. Panny Wodnej, Zasadową i Przewodową N22 wjeżdża tylko jednym kursem, i w dodatku w jedną stronę. Od dawna tak jest? Czy zmniejszenie liczby kursów tam było spowodowane czymś konkretnym? Czy po prostu uznano, że nie ma sensu, żeby tam tyle nocnych wjeżdżało? Czy ktoś wie, jak wygląda frekwencja w tym jednym kursie na tamtym odcinku?
Hmm, co ciekawe jeszcze jakiś czas temu kurs o 23:45 też jechał przez Panny Wodnej, Zasadową i Przewodową. Co się stało, że już nie jedzie? 
-
Krzysiek_S
23:37 jest ostatnie 142 na Tawułkowej w kierunku Aleksandrowa.
23:12 213 jest ostatnie na Mozaikowej.
Szczególnie z powodu tego pierwszego pewnie wycofano kurs o 23:45 z Dworca Centralnego.
23:12 213 jest ostatnie na Mozaikowej.
Szczególnie z powodu tego pierwszego pewnie wycofano kurs o 23:45 z Dworca Centralnego.
Tylko, że N22 było tam 50 minut później i jechało z Dw. Centralnego, więc jeśli ludzie korzystali z przystanków na Panny Wodnej, Zasadowej i Przewodowej to ta zmiana jest bez sensu. A jak nie korzystają to i wątpię, żeby w przypadku tego kursu o 0:45 nagle masowo zaczęli korzystać. Chyba się ostał tylko dlatego, żeby nie było, że nie kursuje tamtymi ulicami komunikacja nocna. Nagle się obudzono z oszczędnościami, a jak tak jeździło N22 wszystkimi kursami (wyjazdowe/zjazdowe pomijam) to było jakoś dobrze. 
Ale wydaje mi się, że tam nie miałby kogo ten autobus wozić. Zbójna Góra nie ma komunikacji nocnej i jakoś żyje. A zawsze można wyjść akurat na ten jeden nocny, który jest akurat po środku między wieczornymi i rannymi kursami. Moim zdaniem nie jest źle, bo w ten sposób komunikacja w nocy zapewniona jest co dwie-trzy godziny. Ostatni dzienny autobus jedzie przed północą, pierwszy po 4:00. A pomiędzy nimi mniej więcej w połowie nocny. Nie jest źle moim zdaniem. Jak na tak mało zaludniony rejon to jest luksus i tak.
Luksus? Że jest tylko jeden kurs i to tylko w jedną stronę? Do końca maja były 4 kursy i to w obydwie strony. Żaden luksus...
Jak tam w dzień mało kto korzysta z komunikacji, a co dopiero w nocy.
Stosowna ilość do rodzaju zabudowania. 
Myślisz, że tam jest popyt na linię w dzień statystycznie co 7,5 minuty (w obu kierunkach)? 
Jechałem kilkukrotnie N14 w różne dni i zdecydowanie zapełnienie nie jest na cogodzinne kursy do Olesina, szczególnie, że postoje tam pozostawiają wiele do życzenia.ashir pisze:Nie rozpędzaj się tak, bo zaraz wyjdzie, że komunikacja nocna na Olesinie jest w ogóle niepotrzebna i N14 jak dawniej będzie dojeżdżało tylko do Brzezin.![]()