R-9 Chełmska pisze:Jasne, jakby budowali autostradę centralnie przez Twój dom bez problemu byś się dał wymamić. Od kiedy MOJA własność jest właśnością PAŃSTWA?
Trasa Siekierkowska
Moderator: Wiliam
Zgroza..
Tym bliżej października, tym gorzej..
Korki przy węźle Płowiecka, którego nie da się w żaden sposób ominąć, bo nikt nie pomyślał kiedyś o alternatywnej drodze do Centrum (nie licząc dojazdu koleją) sięgają jakiegoś apogeum..
514, którym wracałem do domu, złapało 45 minut spóźnienia wyłącznie na odcinku Zamieniecka - Okularowa.
Ostrobramska od Zamienieckiej stoi w korku, Trasa Siekierkowska jak wzrokiem sięgnąć w korku, Płowiecka w obie strony w korku, Grochowska w korku już od Pl. Szembeka, Marsa - wiadukt tradycyjnie w korku... koszmar..
Mieszkańcy Rembertowa, Wawra i Wesołej powinni dostać, jak Ursus, wspólny bilet, z powodu budowy Trasy Siekierkowskiej i związanych z tym utrudnień.
Tym bliżej października, tym gorzej..
Korki przy węźle Płowiecka, którego nie da się w żaden sposób ominąć, bo nikt nie pomyślał kiedyś o alternatywnej drodze do Centrum (nie licząc dojazdu koleją) sięgają jakiegoś apogeum..
514, którym wracałem do domu, złapało 45 minut spóźnienia wyłącznie na odcinku Zamieniecka - Okularowa.
Ostrobramska od Zamienieckiej stoi w korku, Trasa Siekierkowska jak wzrokiem sięgnąć w korku, Płowiecka w obie strony w korku, Grochowska w korku już od Pl. Szembeka, Marsa - wiadukt tradycyjnie w korku... koszmar..
Mieszkańcy Rembertowa, Wawra i Wesołej powinni dostać, jak Ursus, wspólny bilet, z powodu budowy Trasy Siekierkowskiej i związanych z tym utrudnień.
R1+R2
R3+R7
R8+R9
R3+R7
R8+R9
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Rembertów i na upartego Wesoła (dojazd 514) mają SKMAndrzej pisze: Mieszkańcy Rembertowa, Wawra i Wesołej powinni dostać, jak Ursus, wspólny bilet, z powodu budowy Trasy Siekierkowskiej i związanych z tym utrudnień.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Jak zauważyłem jeszcze teraz najszybciej dostać się samochodem z centrum przez przebudowywany węzeł jest jadąc TŁ - zjazd w prawo na Wał Międzyszyński - TS. Sygnalizacja na skrzyżowaniu Ostrobramskiej z TS wyraźnie faworyzuje samochody z TS i jadąc tędy jest znacznie mniejszy korek przed tym skrzyżowaniem niż od strony Ostrobramskiej. Niestety, ale coraz więcej kierowców podłapuje ten pomysł i niedługo jadąc obojętnie czy TS, czy Ostrobramską czy Grochowską będzie właściwie to samo. Najbardziej zauważalny jest chyba wzrost ruchu na Grochowskiej, bo tędy jednak póki co kierowcy omijają Ostrobramską i jak już było wspomniane w kulminacyjnym momencie jest właściwie jeden korek już od Placu Szembeka do Chełmżyńskiej. Jest jeszcze jeden sposób skrócenia drogi, ostatnio też już wykorzystywany przez masę kierowców, mianowicie jadąc od Wiatracznej skręt w lewo na skrzyżowaniu Podolskiej z Grochowską (jedne światła przed Geantem) w ulicę lokalną równoległą do Grochowskiej, gdzie staje się ona dwukierunkowa i dalej uliczkami osiedlowymi aż do wjazdu na wiadukt przy Marsa.
- Petroniusz
To jest sposób już dawno obczajony.Nazgul pisze:(...) Jest jeszcze jeden sposób skrócenia drogi, ostatnio też już wykorzystywany przez masę kierowców, mianowicie jadąc od Wiatracznej skręt w lewo na skrzyżowaniu Podolskiej z Grochowską (jedne światła przed Geantem) w ulicę lokalną równoległą do Grochowskiej, gdzie staje się ona dwukierunkowa i dalej uliczkami osiedlowymi aż do wjazdu na wiadukt przy Marsa.
Tam też się nawet korkuje, a wjazd na Marsa trwa..
[ Dodano: 2006-09-29, 19:54 ]
Już robi się naprawdę poważna, nieciekawa sytuacja z tymi korkami..
Od kliku dni jest coraz większy paraliż, coraz większego rejonu.
Dziś korek był juz od Wiatraka - tramawajem do Gocławka przegoniło się średnio po 2-5 autobusów danej linii...
Przejazd odcinka 10 minutowego od Wiatracznej do Płowieckiej zajmuje teraz około 45 minut.
Podobnie przejazd od Promenady do Płowieckiej 40 minut.
Wiadukt na Marsa był dziś za to pustawy. Kierowcy wybrali objazd przez Wygodę lub Płowiecką, Czecha, i dalej Łysakowską lub Kajki. Efektem tego było momentami nieprzejezdne skrzyżowanie na Płowieckiej, mniejsze korki przed rondem na Rekruckiej oraz dużo większe na Łysakowskiej, które z kolei spowodowały korki także na Korkowej od Okularowej w Marysinie. Wyraźnie więcej samochódów jest również na Kajki.
Dodatkowy korek mają miekszańcy Wesołej. Z powodu opieszałej budowy ronda i ruchu jednokierunkowego na światałach stoi w Zielonej się bonusowo jeszcze 10/15 minut.
R1+R2
R3+R7
R8+R9
R3+R7
R8+R9
- MeWa
- Cukiereczek
Siekierkowska wkrótce dwukierunkowa
śmik2006-10-10, ostatnia aktualizacja 2006-10-10 08:10
Między Gocławiem a Płowiecką wreszcie będzie można jeździć w dwóch kierunkach. Jezdnia Trasy Siekierkowskiej w stronę Mokotowa ma być otwarta w najbliższy poniedziałek
Jeden z wiaduktów, które powstają na nowym węźle Trasy Siekierkowskiej, Ostrobramskiej, Płowieckiej i MarsaOgromne korki wokół jej skrzyżowania z Płowiecką z Ostrobramską nieco zmaleją. Od 16 października nie tylko będzie można jeździć Trasą od Płowieckiej w stronę mostu Siekierkowskiego, ale też nową estakadą, która połączy Ostrobramską ze skrzyżowaniem Płowieckiej i Marsa. To właśnie pod nią będą wjeżdżać samochody na Trasę Siekierkowską.
I to na razie tyle ułatwień. Wciąż będzie zwężona Płowiecka tuż przy przebudowywanym skrzyżowaniu. Znaczną ulgę kierowcy odczują dopiero w maju przyszłego roku. Wtedy mają już zostać oddane wszystkie bezkolizyjne estakady łączące Trasę Siekierkowską z Płowiecką. Wtedy przejazd od strony mostu Siekierkowskiego w kierunku wylotówek na Lublin i Siedlce stanie się szybki i wygodny.
Niestety, to nie koniec robót w tym rejonie. Musi jeszcze powstać ogromne rondo u zbiegu Ostrobramskiej, Płowieckiej i Marsa oraz bezkolizyjne połączenie wiaduktami z tą ostatnią ulicą. Z powodu protestów właścicieli pobliskiego autokomisu wciąż nie wiadomo, kiedy będzie budowana ta część gigantycznego węzła.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Czyli za niecały tydzień oddają kolejną część TS. Ciekawe co ze zmianami komunikacyjnymi?
Gocławska linia mikrobusowa:
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
Bardzo niemądre słowa.MZ pisze: Co za czasy? Dawniej nie cackaliby się z właścicielem komisu, tylko od razu by go wywłaszczyli:
Ale bardzo dobrze. Handel prywatny to nie jest szkoła przyklasztorna. Iwestując w ten teren właściciele komisu też musieli przewidywać i kalkulować. Co innego, gdy chodzi o działania w obliczu państwa. Wywłaszczasz, więc wypłacasz odszkodowanie lub rekompensatę. Na uczciwie zakupionej nieruchomości gospodaruję sobie jak chcę, układam się z kim chcę i sprzedaję komu mam tylko ochotę. Zgoda, okoliczności wymuszają sprzedaż gruntu. Niemniej, jak dobrze pamiętam, w "Telewizyjnym Kurierze Warszawskim" właściciele komisu mówili, że wycena dokonana przez pełnomocników Ratusza sięga najwyżej 60-70% rzeczywistej wartości terenu. Nawet jeśli przesadzają, to i tak im wierzę, że miasto zaproponowało za mało. Dobrze pamiętam, jak kupczono gruntami po mokotowskiej stronie Trasy, a tamtejszych właścicieli próbowano zbyć ochłapami. Własnośc prywatna w państwie demokratycznym jest nienaruszalna, choćby było to państwo tak kulawe jak Najjaśniejsza. Ekspropriacja, rugi i pogróżki bylyby hańbą. Myślenie w drugi deseń to jakieś pogrobowe bajania rodem z początku lat pięćdziesiątych. Sprawa jest poważna, bo miasto może wlec się po sądach z właścicielami jeszcze długo. Tym bardziej na drodze cywilnej. Nie zmienia to jednak faktu, że właściciele powinni otrzymać słuszne odszkodowanie za utratę terenów, które nabyli legalnie i na których bez pogwałcania przepisów prawa gospodarowali.Nazgul pisze:. Ale on chciał jeszcze pieniędzy za utracone przyszłe korzyści.
[ Dodano: 2006-10-11, 18:31 ]
A cóż ma się niby takiego wydarzyć? Nie wiadomo na razie, jak będzie przebiegać natężenie ruchu oraz jego organizacja na trasie, więc póki co można jedynie spekulować nad ew. zmianami. Projekt jest jeszcze niedokończony, więc i retusze niekoniecznie potrzebne. Zresztą jakie miałyby być to zmiany? Puszczenie Trasą 514 uwalił Rembertów, zaś korekta trasy 143 przy jego wykorzystaniu na Gocławiu byłaby posunięciem idiotycznym. Pewnie pojedzie tamtędy kiedyś linia z południowej części Wawra, bo stamtąd faktycznie bliżej jest do Centrum jadąc TS niż TŁ. W wypadku Rembertowa i Marysina nie miałoby to w ogóle sensu, zaś na Gocławiu pojawiła się upragniona linia przyspieszona do Sródmieścia. Chyba ze jakaś obwodówka - wtedy prawdopodobieństwo jest nieco większe. Ale i tak co do jakichkolwiek większych zmian przez wzgląd na budowę TS jestem nastawiony tak sobie. Trasa ma służyć rozładowaniu ruchu kołowego przede wzszystkim na Ostrobramskiej, dopiero w dalszej kolejności roszadom w komunikacji miejskiej.Maro_D pisze: Ciekawe co ze zmianami komunikacyjnymi?
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wydaje mi się, że narazie nie mamy co się spodziewać zmian w układzie komunikacyjnym. Pewnie poczekamy na nie do początku 2007 rokuMaro_D pisze:Czyli za niecały tydzień oddają kolejną część TS. Ciekawe co ze zmianami komunikacyjnymi?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Twój postulat jest niepoważny, Ty sam zaś nie zrozumiałeś moich intencji - oczywistych w kontekście historycznym. Ani myślę zaprzeczać, bo znam dobrze dzieje Polski, zwłaszcza najnowsze. Wywłaszczenia bez odszkodowań, dekret Bieruta, bandyckie parcelacje, aferę gryficką i stosowanie terroru dla zapewnienia dostaw zboża. Wiedza o faktach to jedno, zaś ich osąd - drugie. Nie można mieć pozytywnej opinii o wydarzeniach, których siła oddziaływania pozbawiła setki tysięcy ludzi dorobku - najczęściej z pietyzmem gromadzonego przez całe życie. Jedną z naczelnych zasad konstytucyjnych jest zasada państwa prawa. W Polsce twór jeszcze niepełnoletni. Ale na tyle już zakorzeniony, by nie dopuśćić do powtórki sprzed ponad półwiecza. Wierz mi, jak nikt pragnę wreszcie ukończenia budowy TS. Mieszkam przy Ostrobramskiej... Nie znaczy to jednak, że aprobuję lekkomyślne i krótkowzroczne sądy. Co więcej, uważam, że po dłuższym namyśle nad sprawą przyznasz mi rację. Nie lubię patosu i koturnowości, ale tym razem nie było wyjścia. Ani wątpliwości. Pozdrawiam.MZ pisze: A możesz rozwinąć swoją myśl? Na przykład zaprzeczyć temu, że tak kiedyś było?
ps. Prawdę rzekłszy, ja nawiązywałem do dwóch wypowiedzi...
emdegger pisze:Ani myślę zaprzeczać, bo znam dobrze dzieje Polski, zwłaszcza najnowsze. (...) Nie można mieć pozytywnej opinii o wydarzeniach, których siła oddziaływania pozbawiła setki tysięcy ludzi dorobku - najczęściej z pietyzmem gromadzonego przez całe życie. Jedną z naczelnych zasad konstytucyjnych jest zasada państwa prawa. (...) Co więcej, uważam, że po dłuższym namyśle nad sprawą przyznasz mi rację.