Wyłączenie z ruchu Mostu Łazienkowskiego
Moderator: Wiliam
Wyłączenie z ruchu Mostu Łazienkowskiego
Pozwoliłem sobie utworzyć nowy wątek, bo mamy już od pewnego czasu 2015 rok
. Jeśli objazdy na Trasie Łazienkowskiej będą dłuższe (na ten moment obstawiam co najmniej pół roku), to zasadne staje się pytanie, co z węzłem Metro Politechnika. Wrzucanie tam linii przez Most Poniatowskiego wydaje mi się mało użytecznym rozwiązaniem. Niewykluczone, że w tej sytuacji większość linii kończących dotąd przy Politechnice powinna dojeżdżać Jerozolimskimi do Centrum i robić oberek wokół ronda (bez postoju). Rozwiązanie to wydaje mi się logiczne choć wadliwe (no bo postój wyrównawczy byłby się przydał, tylko gdzie go zrobić?). Z drugiej strony 187 póki co powinno kończyć przy Torwarze (a nie - jak się planuje na Politechnice), aby zapewnić lepszą podaż na odcinku lewobrzeżnym.
Może takie 502/514 dałoby się zmieścić gdzieś na Emilii Plater lub JP2 (np. na dawnym przystanku Polskiego Expressu). Ewentualnie jakaś prowizoryczna pętla na pl. Defilad
Zawsze mogą stać na przystankach Centrum 03 i 53 na Marszałkowskiej.pietia pisze:Może takie 502/514 dałoby się zmieścić gdzieś na Emilii Plater lub JP2 (np. na dawnym przystanku Polskiego Expressu). Ewentualnie jakaś prowizoryczna pętla na pl. Defilad
Przede wszystkim, jak pisał bodajże William, na moście Poniatowskiego, a najlepiej od Wiatracznej, powinien pojawić się buspas, a także natychmiastowo powinno się wprowadzić priorytet dla tramwajów.
22 wycofać w trybie awaryjnym ze Wschodniego i przenieść na Wiatraczną.
W trybie awaryjnym przywrócić na 9 te brygady, które poszły na 11. 
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
Mysle tez ze na 168 powinny jeździć wozy wielkopojemne. To jednak będzie teraz ważne połaczenie.
O właśnie, dobrze gada! Potok z Wiatraka napewno wzrośnie.kangoo2 pisze:22 wycofać w trybie awaryjnym ze Wschodniego i przenieść na Wiatraczną.
Może też część linii (141, 143?) skierować nie na Poniatoszczaka, a na Siekierkowski. Choć pewnie i tam będą korki
-
michael112
To uważam, że zdecydowanie tak. Niektórym bardziej pasuje jechać przez Siekierkowski. Nie ma sensu, żeby pchali się na Poniatoszczak tylko dlatego że oferta na Siekierkowskim jest niewystarczająca.pietia pisze:Może też część linii (141, 143?) skierować nie na Poniatoszczaka, a na Siekierkowski. Choć pewnie i tam będą korki
Poza tym przyszło mi do głowy (pisałem już o tym w temacie o pożarach), że nierozsądne byłoby obecnie likwidować 8 przed przywróceniem komunikacji na Łazienkowskim, bo to jednak jest pewna podaż zapewniająca bezkorkowy przejazd przez Wisłę.
W takiej sytuacji powinno się uruchomić linię tramwajową z Wiatracznej na plac Narutowicza, przynajmniej w szczycie.
Przywrócić 44 
E-4 do likwidacji, bo dubluje tramwaj 2, a 11 zawiesić do czasu otwarcia mostu Ł.
Ej, a jest w najbliższym czasie jakieś duże wydarzenie na Narodowym? 
Co w zamian za 11 na PŚ?kangoo2 pisze:E-4 do likwidacji, bo dubluje tramwaj 2, a 11 zawiesić do czasu otwarcia mostu Ł.