Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)
Moderator: Wiliam
Jeździłem tamtędy już kilkanaście razy samochodem - owszem, cykl jest długi, ale nigdy nie trwało to 3:20.
ŁK
Cykl jest długi bo faz jest mnóstwo. Ja się zastanawiam czy takie dziwactwa od strony Sokolej nie są spowodowane tym że nowa stylizacja została uruchomiona jak ten wlot był martwy i się akomodacja tak nauczyła.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Od Sokolej po południu jest przeciwpotok - a są 2 wloty z gigantycznymi potokami...
ŁK
Tam zamiast byłoby dobrze nowy skręt autobusowy puszczać razem z 162. Tylko nie wiem czy geometria na to pozwala.
Właśnie udało mi się na tym skręcie spędzić 3:35. W jednym cyklu Sokola na most i ten skręt nie dostały zielonego. Ale widziałem że ZTM działa w temacie wiec jest szansa na poprawę.
No właśnie mi się tak wydawało, że leci faza z mostu, międzyzielone i znowu faza z mostu. Coś jest zepsute po prostu.
Potwierdzam.
W sobotę w nocy czekałem podobnie dwie fazy.
W sobotę w nocy czekałem podobnie dwie fazy.
ZTM mógłby też podziałać w sprawie upierdliwie długiego oczekiwania na zielone dla pieszych przez Zamoyskiego przy wyjściu nr 4.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Kolejne miejsce, w którym brakuje przejścia podziemnego...
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jest jakiś merytoryczny powód zasłonięcia sygnalizatora do skrętu w lewo z Ratuszowej w Jagiellońską? Przecież ta faza dalej jest, nie wygaszono jej, bo to ta sama faza, w której 4 i 23 skręcają z Jagiellońskiej w prawo w Ratuszową w kierunku Targowej. A to dość naturalny (i to fajny, bo generujący nieduże opóźnienia) objazd w przypadku jakichkolwiek utrudnień przy Wileńskim. Poza tym jest możliwość wjazdu na pętlę przy Zoo, co pozwala sensownie skracać linie z Bródna czy południowej Pragi, więc skoro nikomu to światełko nie przeszkadza, to po jasną cholerę ktoś je zafoliował?
Przypominam, że przy Nowowiejskiej przeciwnie, odfoliowano strzałkę i fazy do skrętu nie ma w ogóle - co w żaden sposób nie przeszkadza tramwajom skręcać.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Bo w sumie brak fazy do skrętu nie oznacza zakazu wykonania skrętu. Na Ratuszowej zafoliowano sygnalizator, bo relacja liniowo nie jest wykorzystywana, ale przy pierwszej okazji do skorzystania z tego skrętu będzie problem, bo w miarę niekłopotliwy manewr przez tę folię nie jest taki niekłopotliwy.
Jadę sobie wczoraj Czerniakowską w stronę Centrum. Czerwone przed rondem z Witosa. Czekam. W końcu zielone. Ruszam w miarę dynamicznie, a rondo opuszczam na żółtym. Co za wynalazek szatana!
PS ostatnio miałem niemiłe doświadczenia z sygnalizacją w Kielcach, gdzie praktycznie trzeba biegać przez przejścia, żeby nie stać 2 razy, i Łodzi - gdzie z kolei można spędzić 3/4 życia na czerwonym w dowolnym środku komunikacji (również pieszo). Może jednak u nas nie jest tak źle ze wszystkim
PS ostatnio miałem niemiłe doświadczenia z sygnalizacją w Kielcach, gdzie praktycznie trzeba biegać przez przejścia, żeby nie stać 2 razy, i Łodzi - gdzie z kolei można spędzić 3/4 życia na czerwonym w dowolnym środku komunikacji (również pieszo). Może jednak u nas nie jest tak źle ze wszystkim
ŁK
Na Rondzie Jazdy Polskiej doświadczyłem czegoś takiego: jadę od pl. Unii, czerwone, zielone, samochody ruszają i już trzeci z kolei łapany jest czerwonym na zjeździe z ronda. Po czym po 8-10 sekundach znowu jest zielone, bez żadnej fazy dla ruchu w poprzek...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja dorzucę Powstańców Śląskich/Conrada (bez tramwaju na horyzoncie).
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow