Szybkie pytanie

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 29 mar 2015, 22:58

Łukasz pisze:Górczewska pierwsza (HIT) - początek lat 90', potem raczej Stalowa (też HIT, jakiś 95').
Wiliam pisze:Górczewska to też przejęty HIT. Pierwsze Tesco w Warszawie to był Karolin.
Heh, o tym, że na Górczewskiej był HIT to nie pamiętałem :) A na Karolin w Tesco mówią Mory, chodź mi tam bardziej pasuje Karolin, bo koniec końców jest na Karolinie, a nie Morach :D
Łukasz pisze:No tak, ale nie wiadomo dokładnie, o co chodzi - czy jako budynek, czy jako sklep Tesco.
Chodzi mi o Tesco, a nie o budynek :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 mar 2015, 0:17

pawcio pisze:Są przypadki, że ktoś jest właścicielem tylko miejsca w garażu bez lokalu i to wcale nie takie rzadkie.
No więc nie posiadając lokalu mieszkalnego nie byłby członkiem wspólnoty, bo po co?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

bepe

Post autor: bepe » 30 mar 2015, 1:34

Bo może być zainteresowany w uchwałach wspólnoty dotyczących np. wysokości czynszu za miejsca w garażu?

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi w kwestii zadanego przeze mnie pytania, to chętnie poczytam ;)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 mar 2015, 7:57

bepe pisze:Bo może być zainteresowany w uchwałach wspólnoty dotyczących np. wysokości czynszu za miejsca w garażu?
A nie powinien. Podstawowym celem wspólnoty jest zarządzanie budynkiem mieszkalnym i kropka. Nie wyklucza to oczywiście kupna garażu przez kogo innego, ale nie powinno to naruszać sprawności działania wspólnoty, co dzieje się kosztem "właściwych" lokatorów.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 30 mar 2015, 9:07

pawcio pisze:Czy może raczej skąd się wzięło wydzielanie garaży jako odrębne lokale.
Co najmniej 20% nie przychodzi, bo to i tak nie ma sensu. Ja też.
Zapewne stąd, że tak długo, jak garaż był częścią wspólną, to mieli prawo korzystać z niego wszyscy właściciele lokali (można wydzielić części części wspólnej do wyłącznego użytkowania - czyli np. miejsca parkingowe, ale nie można zabronić pozostałym właścicielom lokali np. wchodzenia do garażu, gdzie przejazdy siłą rzeczy muszą być wspólne, a wierzcie mi, że kreatywność współwłaścicieli nie posiadających miejsc parkingowych w wykorzystaniu garażu jest ogromna). Dodatkowo dochodzi też to, że nie można byłoby sprzedać samego miejsca parkingowego (była praktyka dzierżawienia miejsc parkingowych w garażach będących częścią wspólną dopóki nie zaczęły się historie, gdzie właściciele mieszkań - słusznie z resztą - stwierdzali, że deweloper/administrator dzierżawi komuś ich współwłasność i czerpie z tego korzyści), a że jeszcze z punktu widzenia organizacji wspólnoty taki układ jest korzystny dla dewelopera, to skoro ludzie sami tak chcą, to czemu nie iść im na rękę? ;)

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 30 mar 2015, 9:14

MichalJ pisze:
pawcio pisze:(I przy okazji: nie można zbierać głosów obnośnie?)
Zbiera się głosy obnośnie, bo chyba nawet trzeba, ale... najczęściej robi to przedstawiciel administracji (bo to sprawa administracyjna), a głosowanie tych nieprzychodzących na zebrania (i często średnio zorientowanych, co się w ich budynku/na ich osiedlu dzieje) wygląda tak: "to gdzie mam podpisać, bo nie mam czasu/nie mam ochoty tracić czasu?" - w tej sytuacji naprawdę ciężko przepchnąć uchwałę niekorzystną dla administratora/dewelopera. Trochę łatwiej jest w małych wspólnotach, o większej świadomości tego, co się dzieje.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 30 mar 2015, 9:57

U mnie w bloku głosów obiegiem się nie zbiera, bo i tak jakieś 50% mieszkań jest wynajmowanych.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 30 mar 2015, 10:57

Nigdy więcej wspólnot. Od przeszło 20 lat "dorabiam" z wynajmowania lokali i nieruchomości. Teraz ograniczyłem się tylko do lokali mieszkalnych w spółdzielniach mieszkaniowych na Woli i Bemowie. Nie narzekam. Mimo rosnących kosztów utrzymania nieruchomości. Zafundowanych przez idiotyczną politykę państwa i miasta.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 30 mar 2015, 12:50

bepe pisze:Czy ktoś z Was lub Waszych znajomych ma jakieś doświadczenia w zakresie kupowania mieszkań od działających na warszawskim rynku deweloperów? Interesują mnie zarówno doświadczenia negatywne, jak i pozytywne (jakość wykonania, obsługa klienta itp.).
Takie informacje to na każdym forum dzielnicowym pewnie znajdziesz. Jeśli byłby to Wilanów to http://e-wilanow.pl
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522

drapka

Post autor: drapka » 30 mar 2015, 12:54

Czy 3 kwietnia parkowanie w strefie płatnego parkowania jest bezpłatne? Niby data jest w uchwale o bezpłatnych dniach, ale ZTM zapowiada na ten dzień rozkłady dnia powszedniego.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 30 mar 2015, 13:12

Jest bezpłatne.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 30 mar 2015, 13:36

bepe pisze:Czy ktoś z Was lub Waszych znajomych ma jakieś doświadczenia w zakresie kupowania mieszkań od działających na warszawskim rynku deweloperów? Interesują mnie zarówno doświadczenia negatywne, jak i pozytywne (jakość wykonania, obsługa klienta itp.). Ja ostatnio słyszałem, że warto zainteresować się ofertami LC Corp, za to szerokim łukiem należy omijać JW Construction (zwane też - ciekawe dlaczego - JW Destruction).
Spróbuj w Dom Development. Nie narzekam na nich. :)

Awatar użytkownika
sprinter
(ziuuu.ex.1205)

Post autor: sprinter » 01 kwie 2015, 19:28

Wie ktoś, czy pociągi ED74 są wyposażone w gniazdka elektryczne?
15, 116, 122, 157, 181, 185, 186, 205, 518, N46 :mewa:
Phototrans | Omni-Bus | WGKM

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 01 kwie 2015, 20:21

Nie są.
ŁK

reserved

Post autor: reserved » 01 kwie 2015, 20:23

Czym się różni Warszawa Aleje Jerozolimskie 01 od Warszawa Aleje Jerozolimskie 05? Na stronie ZTM jest napisane, że KML w kierunku centrum odjeżdża z osobnego przystanku, czyli 05. Ale to jest inny peron? Chociaż tam chyba w kierunku centrum jest jeden peron z torami w kierunku centrum po obu stronach.

ODPOWIEDZ