Podbijam bo sam się miałem o to pytaćWiliam pisze:Skąd się wzięły nazwy Izabelin B i Izabelin C? Gdzie jest Izabelin A?
Szybkie pytanie
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!
Może to coś na tej samej zasadzie, jak Polska A i Polska B? 
Kampinos i Kampinos A to dwie różne wsie należące do jednej gminy.
Przystanek techniczny jest teraz przy torach.urluch pisze:Mam rozumieć, że przejeżdżają jezdnią, przy której był poprzednio przystanek techniczny?
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Oznaczenie I/5 w rozkładzie PKP oznacza, że pociąg przyjeżdża na peron 1 tor 5, czy peron 5 tor 1?
Peron 1, tor 5. Tak przynajmniej znalazłem w internetach, bo też mnie to teraz zaciekawiło.
- vernalisadonis
II oraz V oznaczają numer peronu. Natomiast cyfry numery torów.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Co oznacza skrót SPB w nazwie zespołu przystankowego SPB Kawęczyn?
Przedwczesną jest radość wasza, bezbożni synowie Juliana Apostaty! Możecie Kościół obedrzeć, skrępować, wtrącić do katakumb i skazać na męczeństwo, ale go nie pokonacie; bo i dziś powtarzamy śmiało za Tertulianem: Mori possumus, vinci non possumus (możemy umrzeć, ale nie możemy być zwyciężonymi); a wy prędzej czy później musicie zawołać: Vicisti Galilaee! (zwyciężyłeś Galilejczyku). św. Józef Sebastian Pelczar (1842-1924)
Ikarusy już jeżdżą po przyjaznych, szerokich drogach, pomagając swoim pasażerom dostać się w każde miejsce, o każdej porze.
Ikarusy już jeżdżą po przyjaznych, szerokich drogach, pomagając swoim pasażerom dostać się w każde miejsce, o każdej porze.
Stowarzyszenie Producentów Betonu.urluch pisze:Co oznacza skrót SPB w nazwie zespołu przystankowego SPB Kawęczyn?
Jakiś sensowny ho(s)tel w Grudziądzu na studencki portfel?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Serio? Raczej bym się spodziewał jakiejś spółdzielni produkcyjno-budowlanej albo Stołecznego Przedsiębiorstwa Budowlanego...winnux8 pisze:Stowarzyszenie Producentów Betonu.urluch pisze:Co oznacza skrót SPB w nazwie zespołu przystankowego SPB Kawęczyn?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Faktycznie ciekawe. Było kiedyś Warszawskie Przedsiębiorstwo Budowlane, m.in. powiązane z tym adresem. Może jakaś jego odnoga? Albo trop powinien w kierunku stacji paliw? Dr google jest bezradny, potrzebne field studies 
Popatrz, jaka franca!
Myślałem że to żart z tym Stowarzyszeniem. Brzmi jak przykrywka dla fanów pływania w betonowych mokasynach.

Zapytajcie tego, który jako pierwszy podał na forum to rozwinięcie.
Faktem jest, że przystanek jest przy przedsiębiorstwach 'betonowych' typu Faelbud czy Bosta Beton, oraz że Stowarzyszenie Producentów Betonu jako takie daje się wygooglać, acz nie pod tym adresem...
Z kolei Stołeczne Przedsiębiorstwo Budowlane jak najbardziej istniało, ale w czasach powojennej odbudowy. Jak długo później, nie wiem.
Z kolei Stołeczne Przedsiębiorstwo Budowlane jak najbardziej istniało, ale w czasach powojennej odbudowy. Jak długo później, nie wiem.
Oczywiście odpowiedź podałem, bo sam kiedyś o to pytałem i uzyskałem tę odpowiedź, nie mam za to pojęcia czy jest prawdziwa. To Stowarzyszenie Producentów Betonu według ich strony istnieje od 20 lat - czy ten przystanek nie funkcjonował wcześniej?