Szybkie pytanie
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
- fik
- Naczelne Chamidło
Przy czym ściągnąć można tylko PIT-37, który wypełnia się wyłącznie w najbardziej trywialnych przypadkach, wymagających umiejętności dodawania na poziomie dziesięciolatka. Wszystkie przypadki minimalnie bardziej skomplikowane na takie ułatwienie nie zasługują.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Planuję w sobotę przejazd z W-wy do Poznania, ale z przesiadką w Kutnie
(SAN
SUKIENNICE). Czy któryś z pociągów ma jakąś dużą szansę na spóźnienie?
(SAN
ŁK
Ja sobie wczoraj nie poradziłem. No bo generalnie jak mam podać wszystkie przychody, to sobie je zsumuję i sam wpiszę w odpowiednie pola.fik pisze:Przy czym ściągnąć można tylko PIT-37, który wypełnia się wyłącznie w najbardziej trywialnych przypadkach, wymagających umiejętności dodawania na poziomie dziesięciolatka. Wszystkie przypadki minimalnie bardziej skomplikowane na takie ułatwienie nie zasługują.
Myślałem, że to jest tak, że to coś można ściągnąć - a to samo już będzie wiedziało z mojego urzędu skarbowego, z czego miałem przychody i ile.
I że potem ewentualnie dopiszę sobie ulgi (albo i nie) i komu przekazać 1%. A takie coś, że to to samo, jak wypełnienie pita, tylko trudniejsze - to nie dla mnie. I nawet wypełniłem ileś tych przychodów, ale chyba okazało się, że to nie wszystko jednak, bo nie zadziałało (w dodatku postraszyło, że i tak po 5 razach się wyłączy - a raczej i tak nie było szans na to, żebym trafił, co autor ma na myśli).
ŁK
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Jak San złapie opóźnienie po trasie to zawsze można prosić kierownika pociągu żeby Sukiennice zaczekały w Kutnie, w moim przypadku zawsze to działało. I nie rozumiem co to znaczy szansa na opóźnienie na kolei, wszystkie zdarzenia występują raczej losowo.Planuję w sobotę przejazd z W-wy do Poznania, ale z przesiadką w Kutnie
(SANSUKIENNICE). Czy któryś z pociągów ma jakąś dużą szansę na spóźnienie
Czy pociągi do Łodzi dojeżdżają obecnie w miarę zgodnie z rozkładem? Jest szansa, że w dzień roboczy IR z Centralnej o 11.25 faktycznie dojedzie do stacji Łódź Widzew o 13:02?
Nie wiem, szansa taka, ze przez ostanie 7 dni jedzie zawsze opóźniony 2 godziny, przynajmniej przez kilka dni z ostatnich 2 tygodni.Autobus Czerwon pisze:Jak San złapie opóźnienie po trasie to zawsze można prosić kierownika pociągu żeby Sukiennice zaczekały w Kutnie, w moim przypadku zawsze to działało. I nie rozumiem co to znaczy szansa na opóźnienie na kolei, wszystkie zdarzenia występują raczej losowo.Planuję w sobotę przejazd z W-wy do Poznania, ale z przesiadką w Kutnie
(SANSUKIENNICE). Czy któryś z pociągów ma jakąś dużą szansę na spóźnienie
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
ŁK
Skoro dziś czwartek, a nie było stosownego komunikatu, to nie.
Jak to jest z zapinaniem pasów przez kierowców autobusów, i czy wszystkie modele obecnie jeżdżące po Warszawie takowe mają? Dziś zobaczyłem, że dziewczyna powożąca SU12 miała zapięte pasy. Przysiągł bym, że u kierowcy miejskiego autobusu widziałem to po raz pierwszy. Z resztą dalsze obserwacje szoferów potwierdziły, gdyż ani jednego w pasach już nie widziałem.
MotorMan 
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Formalnie wygląda to tak, że jeśli autobus jest wyposażony w pasy bezpieczeństwa, to kierowca ma obowiązek je zapinać. W Mobilisie pasy mają tylko SU18. Ja zapinałem, niektórzy nawet ze mnie kpili, ale koledzy się szybko uczą, bo ten, co jadąc 180 zderzył się z drugim 180 już pasy zapina. Zorientował się, że to nie takie głupie, jak od strzału w bok go wywaliło z fotela i zamiast hamować i nie wjechać w Ostrobrama, otrzepywał się przy drzwiach wyjściowych.
- vernalisadonis
O pasach bezpieczeństwa w autobusie jest napisane w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, a dokładnie rozdział 2, paragraf 11.1.7Klawisz pisze:czy wszystkie modele obecnie jeżdżące po Warszawie takowe mają?
http://prawo.legeo.pl/prawo/rozporzadze ... 05.03.2015
Czyli wszystkie autobusy po 20/10/2007 muszą posiadać pasy bezpieczeństwa dla kierowcy.
A tutaj masz o zapinaniu pasów bezpieczeństwa
http://dlakierowcow.policja.pl/dk/profi ... usach.html
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
No to dobrze ze cis takiego jest, bo - jak pisze =||- to jest nie tylko bezpieczeństwo własne, ale też setki osob na pokładzie.
ŁK
Bo placiles karta. A w kartach tyle trwa zwrot.BJ pisze:Kilka dni.
Jak ja zwracałem to zajęło im to 3-4 dni.
Jak placisz przelewem kasa jest nastepnego dnia.
Czy ktoś z użytkowników forum porusza się autem, które jest wyposażone w opony firmy Sportiva? Jakieś opinie? 
Wypatrzyłem dzisiaj z 202 stopiątkę stojącą za płotem między przystankami Żupnicza i Chodakowska - do kogo należy i w jakim celu się tam znalazła?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.