Jak dojechać szybko i sprawnie?
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Właśnie się zastanawiam gdzie stracę mniej czasu - na Wale czy na moście. Jeśli jednak wariant z E-1 ma być szybszy to pewnie z niego skorzystam. Dzięki 
507 to pewnie będzie miało -37 z poprzednich kółek, więc na rozkładowy przyjazd bym nie liczył. W swobody przejazd mostem też wątpię...
Od wjazdu na most E-1 do Stadionu jedzie ze 3 minuty. W tym czasie 507 może dojechać najdalej do Muzeum Narodowego - i to przy zerowym ruchu.cns80 pisze:Tyle czasu co E1 zawija plus przesiadka w M2 to jednak 507 +M1 może być atrakcyjnym wariantem jeśli most nie stoi w korku. Ale o tej godzinie nie wiem jak jest.
Zakładam, że czasy przesiadki do metra są podobne, więc teraz 507 do Centrum (przy zerowym ruchu) dojedzie w 3 minuty.
M2 będzie wprawdzie dopiero przy CNK, ale 5 minut później będzie na Świętokrzyskiej. Jeśli czas przesiadki będzie podobny jak przejazd M1 Centrum-Świętokrzyskia, to różnica jest 5 minut - przy założeniu kompletnego braku utrudnień na 507 (co jest praktycznie nierealne już od Saskiej).
Tak więc E-1+M2+M1 wyczerpuje założenia "szybko i sprawnie".
Aha, jechałem przed chwilą linią średnicową, i na moście było bardzo ciasno. Na wiadukcie może mniej, ale też nie pusto.
ŁK
Błędne założenie. Od 507 do M1 jest o niebo bliżej niż od E1 do M2.Łukasz pisze:Zakładam, że czasy przesiadki do metra są podobne, więc teraz 507 do Centrum (przy zerowym ruchu) dojedzie w 3 minuty.
Może do momentu kiedy widać stadion. W normalnym ruchu od przystanku Saska do Sokolej to raczej dołóż jeszcze ze 2 minuty na 3 sygnalizacje po drodze.Łukasz pisze:Od wjazdu na most E-1 do Stadionu jedzie ze 3 minuty.
Z E-1 (zwłaszcza jadąc z Gocławia) daleko do M2? 
W krokach nie mierzyłem ale jakoś dłużej mi się idzie niż z 507 do M1 (peron tu peron) Wyszukiwarka ZTM pokazuje różnicę w czasie całej podróży 3-4 minuty na korzyść 507. Czyli raczej podobne połączenia.
Natomiast zgadzam się z przedmówcą że wariant z E1 i M2 jest pewniejszy jeśli chodzi o wpływ korków na przejazd.
Natomiast zgadzam się z przedmówcą że wariant z E1 i M2 jest pewniejszy jeśli chodzi o wpływ korków na przejazd.
To i ja się dorzucę, popierając wariant E-1 + M2 +M1. Kilka razy musiałem o tej porze z Afrykańskiej pojechać na Metro Słodowiec i tę trasę robiłem ze wszystkimi przesiadkami w 30 minut.
MotorMan 
W połowie czerwca planuję krótki (pn.-cz. lub wt.-pt.) wypad do Zakopanego.
Rozważam jechanie autem lub nocną TLKą (kuszetka). Koszta w obu opcjach są mniej więcej takie same.
I teraz dwa pytania:
1. Jakie może być napełnienie takiej TLKi? Zakopane, czerwiec, ale w sumie środek tygodnia - chyba bez tragedii powinno być?
2. Jechał ktoś ostatnimi czasy Zakopianką? Niby środek tygodnia i korków nie powinno być, ale nie byłem w Zakopanem od prawie 5 lat...
Wyjazd z Warszawy ok. 7 rano, z Zako pewnie ok. 17.
Rozważam jechanie autem lub nocną TLKą (kuszetka). Koszta w obu opcjach są mniej więcej takie same.
I teraz dwa pytania:
1. Jakie może być napełnienie takiej TLKi? Zakopane, czerwiec, ale w sumie środek tygodnia - chyba bez tragedii powinno być?
2. Jechał ktoś ostatnimi czasy Zakopianką? Niby środek tygodnia i korków nie powinno być, ale nie byłem w Zakopanem od prawie 5 lat...
Wyjazd z Warszawy ok. 7 rano, z Zako pewnie ok. 17.
Kuszetka, jak to kuszetka - jedzie najwyżej tyle osób, ale jest prycz (4 albo 6). Tłoku nie ma, najwyżej biletu nie dostaniesz (ale nie sądzę, żeby był z tym problem). Aha, pociągi ruszają 14/15 czerwca, ale to chyba ci wystarczy?
Tak, wiem i idealnie się składa.
Śmiem wątpić... E1 wjeżdża prawie do tunelu, a sam stoi niemal nad torem metra.cns80 pisze:Błędne założenie. Od 507 do M1 jest o niebo bliżej niż od E1 doŁukasz pisze:Zakładam, że czasy przesiadki do metra są podobne, więc teraz 507 do Centrum (przy zerowym ruchu) dojedzie w 3 minuty.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
ŁK
Skorzystałem z opcji E-1+M2+M1. Z zegarkiem w ręku jechałem 31 minut. Gdyby E-1 nie miało tak rozwleczonego rozkładu, jak ma obecnie, dałoby się uciąć jeszcze kilka minut. Dziękuję za pomoc! 
E-1 od Afrykańskiej ma wyłączony pomiar punktualności, więc dalej rozkład nie ma znaczenia. Ale może kierowca o tym nie wiedział.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Jak mawiał klasyk:
"A pies?
A pies Ci mordę lizał!"
"A pies?
A pies Ci mordę lizał!"
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan