O masz, to mamy dwie sprzeczne opinie - patrz temat: Linia 444.Mong pisze:Dwa weekendy pod rząd widziałem linię 444, za każdym razem 0 pasażerów na pokładzie. Po co to jeździ? Za dużo forsy mają z tych zeszłorocznych cięć?Żeby takie gówno zostawiać, a kasować masę potrzebnych linii i udupiać ludziom komunikacje
Przecież nawet 202, 228 czy 318 były sensowniejszymi liniami od tego durnego 444 i woziły więcej pasażerów, o 306 już nie wspominając...
Warszawskie Linie Turystyczne
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
W najbliższą sobotę i niedzielę w rozkładzie linii T zniknęły literki informujące o wagonie promocyjnym i przewodniku. Na jutro literki są w rozkładzie, to samo z kolejnym weekendem. To błąd w druku?
Rozkład omnibusu konnego z przystanku Kolumna Zygmunta.ZTM pisze:Omnibusy znowu na ulicach Warszawy
15 maja na warszawskie ulice wraca wielka turystyczna atrakcja – omnibus konny. Podróżując omnibusem będzie można zwiedzić w atrakcyjny sposób zabytkową część Warszawy (m.in. Stare Miasto). Omnibusy będą kursować od wtorku do niedzieli w godz. 12.00–19:00.
Omnibusy będą kursować trasą:
Omnibus może zabrać podczas jednego kursu 16 pasażerów. Czas przejazdu to ok. 40 min. Podczas przejazdu elegancko ubrana bileterka będzie opowiadać o historii omnibusów w Warszawie, a każdy pasażer otrzyma materiały informacyjne od Spółki Tramwaje Warszawskie.
Ceny biletów są także bardzo atrakcyjne:
Bilet normalny – 12 zł.
Bilet ulgowy – 5 zł – dzieci 6–18 lat / osoby posiadające Kartę Warszawiaka.
Przejazd bezpłatny – dzieci do lat 6 (na kolanach rodziców).
Historia Omnibusa
Pierwszy konny omnibus uruchomiono w Paryżu w 1662 roku. Z biegiem czasu ten środek transportu zaczął zyskiwać na popularności i w XIX wieku był już znany w większości dużych miast Europy. Popularność omnibusów była związana ze wzrostem mobilności mieszkańców miast okresu rewolucji przemysłowej.
Omnibusy konne – pierwszy środek komunikacji publicznej w Warszawie
Pierwszym środkiem komunikacji publicznej w Warszawie były właśnie omnibusy. Pojawiły się one w 1822 r. jako pojazdy służące do przewozu osób z okazji większych uroczystości lub przejazdów niedzielnych. W 1836 r. omnibusy rozpoczęły regularne kursy i zostały zalążkiem pierwszej w Warszawie komunikacji publicznej.
W 1881 r. omnibusom wyrosła konkurencja w postaci tramwajów konnych i dużo omnibusów zostało sprzedanych furmanom oraz poczthalterom. Tramwaje konne zyskiwały coraz większą popularność, ale ponieważ nie docierały wszędzie, to omnibusy nadal były bardzo intensywnie eksploatowane. W 1904 r. nastąpił punkt kulminacyjny rozwoju omnibusów w Warszawie: kursowało ich wtedy aż 128.
W 1907 roku Zarząd Tramwajów zakupił 12 omnibusów z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży wyposażenia (uprzęży, sprzętu, itp.) po likwidowanych stopniowo tramwajach konnych. Omnibusy te, w kolorze żółtawym, zostały próbnie uruchomione 16 października 1908 roku na trasie Nowe Miasto – Krucza. Miały po 15 miejsc siedzących i 6 stojących. W 1915 r. omnibusy zaczęły służyć jako ambulanse sanitarne.
Rozkład omnibusu konnego z przystanku Barbakan.
Rozkład omnibusu konnego z przystanku Rynek Nowego Miasta.
Rozkład omnibusu konnego z przystanku Pl. Krasińskich.
Mógłby ktoś zalinkować zdjęcie takiego pojazdu?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Omnibus parterowy.
Omnibus piętrowy.
Z tego co pamiętam to parterowy zabierał 12 pasażerów, a piętrowy zabiera 16 pasażerów. A skoro ten co od jutra będzie kursował ma zabierać 16 pasażerów to spodziewałbym się w ruchu pojazdu piętrowego.
Omnibus piętrowy.
Z tego co pamiętam to parterowy zabierał 12 pasażerów, a piętrowy zabiera 16 pasażerów. A skoro ten co od jutra będzie kursował ma zabierać 16 pasażerów to spodziewałbym się w ruchu pojazdu piętrowego.
-
Stary Pingwin
Parterowy zakotwiczył na trawniku w ogólnie lubianym zakładzie.
miłośnik 13N
Nawet ładne te omnibusy 

Ten pojazd wymaga tak licznej załogi, czy tylko do zdjęcia się w tylu ustawili?

Ten pojazd wymaga tak licznej załogi, czy tylko do zdjęcia się w tylu ustawili?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Ten rozkład jest tak rewelacyjny, że autor chyba pół roku układał i płakał przy tym rzewnymi łzami
I to byłoby na tyle, bo niewiele wspólnego w Warszawą i jej historią mają.JaBaal pisze:Nawet ładne te omnibusy
A co? Nie stać? Mamy gest!JaBaal pisze:Ten pojazd wymaga tak licznej załogi, czy tylko do zdjęcia się w tylu ustawili?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Obsada omnibusu konnego liczy 2 osoby. 
Kursuje co 39 minut. 
- Solaris U10
I na dodatek tylko w przybliżeniu 
Przejechanie całej trasy zajmuje ok. 25 minut. 
Lepszy ten rozkład niż rozkład westernowego omnibusu z Tytusa, kursującego co 2 lata.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Szkoda że tylko kilka dni funkcjonował omnibus konny a później po cichu zlikwidowano bez żadnej informacji. Mam nadzieje że w tym roku nie pojawi się linia 444.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.