Warszawska Kolej Dojazdowa
Moderator: JacekM
-
Stary Pingwin
Pomyśleć, że zaczynali jako trochę cięższy tramwaj, ze znacznymi odcinkami miejskimi. Wagony tramwajowe też u nich jeździły, do Włoch.
miłośnik 13N
Dziwny jakiś jest ten przetarg na KKA i dziwne są ich pomysły.
Rozstrzygnięcie planowane jest na 25.06, a wejście na linie 1.07. Gdyby był przetarg na straż pożarną, to może i by zdążyli. Mam wrażenie, że ludzie którzy pisali te wymagania wyobrażają sobie, że jest gdzieś plac na którym stoi 50 niezłych autobusów, a w jednym z nich siedzą kierowcy i grają w karty.
Druga sprawa to jak ma wyglądać około 10 autobusów jednocześnie na wąskich uliczkach przy WKD w Pruszkowie, czy też nawet więcej niż 10 autobusów w ciągu 10 minut, zawracających na rondzie przy DWC i podjeżdżających na przystanek 06.
Rozstrzygnięcie planowane jest na 25.06, a wejście na linie 1.07. Gdyby był przetarg na straż pożarną, to może i by zdążyli. Mam wrażenie, że ludzie którzy pisali te wymagania wyobrażają sobie, że jest gdzieś plac na którym stoi 50 niezłych autobusów, a w jednym z nich siedzą kierowcy i grają w karty.
Druga sprawa to jak ma wyglądać około 10 autobusów jednocześnie na wąskich uliczkach przy WKD w Pruszkowie, czy też nawet więcej niż 10 autobusów w ciągu 10 minut, zawracających na rondzie przy DWC i podjeżdżających na przystanek 06.
Może ten przetarg był pisany pod konkretną firmę?Janeczek pisze:jest gdzieś plac na którym stoi 50 niezłych autobusów, a w jednym z nich siedzą kierowcy i grają w karty.
-
Stary Pingwin
Dlatego ja się nie zdziwię, jak remont zostanie odwołany z powodu braku chętnych do obsługi komunikacji zastępczej.Janeczek pisze:Dziwny jakiś jest ten przetarg na KKA i dziwne są ich pomysły.
A w życiu, jeden do końca 2016 roku, drugi do końca 2017 roku.Stary Pingwin pisze:Grodziowi nie kończy się kontrakt w Warszawie?
- fik
- Naczelne Chamidło
Co ma piernik do wiatraka?Glonojad pisze:9 minut na obrot? No coz, gdyby WKD poszla w tramwaje trwaloby to gora 3... kolejna "zaleta" pojscia w kierùnku ciezkiej kolei.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Widać ma, skoro obrót tramwaju robi się w 2-3 minuty, a obrót pociągu w kilkanaście.
Ale to w Polsce? 
A tu coś o tym że Podkowa Leśna wolałaby żeby WKD było tramwajem:
http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... 49770.html
A tu coś o tym że Podkowa Leśna wolałaby żeby WKD było tramwajem:
http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... 49770.html

W Polsce dawało się w 3 minuty, ale na dwóch maszynistów.
A kolejowe przepisy o przejazdach gotowe są wukadkę wykończyć. Już skrócenie odnogi do Milanówka było spowodowane w zasadzie wyłącznie niechęcią do przecinania drogi wojewódzkiej...
A kolejowe przepisy o przejazdach gotowe są wukadkę wykończyć. Już skrócenie odnogi do Milanówka było spowodowane w zasadzie wyłącznie niechęcią do przecinania drogi wojewódzkiej...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A jakie jest Twoim zdaniem minimum (uwzględniając stratę czasu na św. Próbę Hamulca)?fik pisze:Co ma piernik do wiatraka?Glonojad pisze:9 minut na obrot? No coz, gdyby WKD poszla w tramwaje trwaloby to gora 3... kolejna "zaleta" pojscia w kierùnku ciezkiej kolei.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Na WKD jak trzeba to obrót da się zrobić w 1-2 minuty choć są to zazwyczaj sytuacje awaryjne. Tutaj na obrót jest do 10 minut który uwzględnia rezerwy bowiem skład będzie jeździł pomiędzy Opaczą a Zachodnią przez cały dzień. Mimo wszystko i tak ma być dwóch mechaników by w razie opóźnień móc szybko zmienić czoło.
- fik
- Naczelne Chamidło
Na WKD są rozkładowe obroty w 5', UBB w Świnoujściu też ma takie obroty. Wystarczy wyrwać się spod kontroli Najlepszego Zarządcy Infrastruktury, aby takie rzeczy były możliwe.Glonojad pisze:A jakie jest Twoim zdaniem minimum (uwzględniając stratę czasu na św. Próbę Hamulca)?fik pisze: Co ma piernik do wiatraka?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Dla mnie idiotyczny jest upór w wymaganiu klimy we wszystkich wozach. W szczególności w tych 8-10 wozach które będą wykonywać cały jeden półkurs dziennie (tylko rano z Pruszkowa). Warto dodać, że WKD chce płacić nie więcej niż 6,57 zł/km netto.Janeczek pisze:Dziwny jakiś jest ten przetarg na KKA i dziwne są ich pomysły.
Z grubsza licząc do obsługi potrzebne jest ok. 40 wozów:
Tworki <-> Michałowice - 2 dodatki
Warszawa <-> Komorów - 6 całek + 2 dodatki
Warszawa <-> Pruszków - 30 dodatków w tym 10 wykonujących tylko jeden półkurs.
http://www.wkd.com.pl/dla-kontrahentow/ ... 10-00.html
Kolejne pytania i odpowiedzi i ponownie padło pytanie o możliwość wysłania na trasę kilku autobusów bez klimy. To chyba Grodzio ze swoimi wyścigowymi jelczami został odesłany na drzewo.