Komunikacja podmiejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Ta zmiana była kwestią czasu, swoją drogą ciekawe kiedy 809 zamieni się w linię całotygodniową? 
O 40% więcej kursów w DP, i do tego na jednakowe minutowe końcówki. 
- Solaris U10
Czy orientuje się ktoś kiedy uruchomiono przystanki w Pęcicach na L23? Niestety w komunikatach na stronie ZTM brak takowej informacji.
W rozkładach się pojawiły 9 marca.
Witam
734, 12 lipca zapowiada się ciekawa trasa http://www.ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=6627&l=1
Taka okazja może już się nie powtórzyć.
Chociaż kto wie czy to nie początki zmian. Wielokrotnie już proponowanych.
734, 12 lipca zapowiada się ciekawa trasa http://www.ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=6627&l=1
Identyczna była w zeszłym roku i już było o tym na forum. 
Nie bardzo wiem o czym mówisz.krzysial pisze: Chociaż kto wie czy to nie początki zmian. Wielokrotnie już proponowanych.
Teoretycznie trasa z Załubic przez Radzymin i dalej przez Marki do Warszawy pewnie ucieszyła wielu w samej gm. Radzymin.
Mam tu na myśli zarówno połączenia odległych wsi wewnątrz tamtej gminy z samym Radzyminem, jak i bezpośrednie połączenie dużej części gminy z Dw. Wileńskim.
Problemy tylko są co najmniej trzy:
1. ZTM gdyby mógł, to już teraz skróciłby linię 738 tylko do centrum Radzymina, a komunikację wewnątrz gminy rozwiązałby systemem L-ek. Taki długi tasiemiec w postaci linii 734 byłby więc nie do przyjęcia z punktu widzenia ZTM (nie mówiąc już o czasie przejazdu);
2. Obecny Burmistrz Radzymina wypowiada się jasno. Gm. Radzymin wydaje obecnie 2 miliony złotych rocznie na komunikację ZTM, a ma to co ma. Jego zdaniem wydawanie dodatkowych pieniędzy (choćby na kolejne kursy linii 738 w godzinach szczytu) nie ma uzasadnienia ekonomicznego, ponieważ ofertę ZTM doskonale uzupełnia komunikacja prywatna. Pasażer ma wiec alternatywę.
Poniżej przykładowa odpowiedź Burmistrza Radzymina w tym temacie:
3. Gm. Radzymin usiłuje wprowadzić na swoim terenie sieć linii lokalnych. Nawet już raz ogłosili przetarg, który został unieważniony. Czy był drugi i czy został rozstrzygnięty nie wiem. Jak ktoś ma czas nie sobie poszuka w BIP gm. Radzymin. Pewne jest jedno: o jakichkolwiek L-kach lub nowych liniach ZTM w gm. Radzymin możecie zapomnieć, przynajmniej do czasu aż rządzi tam obecny (nowy) burmistrz.W planach jest uruchomienie linii nocnej w ramach taryfy ZTM, natomiast gmina nie planuje zwiększania częstotliwości kursowania linii 738. Koszt funkcjonowania komunikacji ZTM w gminie Radzymin to 2 miliony złotych rocznie, a dalsze zwiększanie tej kwoty jest ekonomicznie nieuzasadnione z uwagi na to, że linia 738 ta wraz z liniami PKS stanowią bogatą i uzupełniającą się ofertę połączeń ze stolicą.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Nie denerwuj. Nie denerwuj. Mnożysz posty, a sam (...) nic nie wiesz.ashir pisze:Identyczna była w zeszłym roku i już było o tym na forum.krzysial pisze:Witam
Aż zacytuję ostatnie trzy posty z wątku "Pętle autobusowe i tramwajowe" na IK:
O 11:55Georg pisze:W jaki sposób w niedzielę 734 zawróci w Wolicy między przystankiem dla wysiadających WOLICA 01, a przystankiem dla wsiadających WOLICA 02?
W tym samym czasiepawcio pisze:734 Warszawa: ŻERAŃ FSO – Modlińska – Płochocińska – Rembelszczyzna: Jana Kazimierza – Strużańska – Marki: Legionowa – al. Piłsudskiego – Nadma: al. Jana Pawła II – Słupno: al. Jana Pawła II – Cegielnia: al. Jana Pawła II – Radzymin: al. Jana Pawła II – Weteranów – Wróblewskiego – Jałowcowa – Ruda: Ruda – most nad rzeką Rządzą – Stare Załubice: Mazowiecka – WOLICA (powrót: WOLICA – Mazowiecka – Nowe Załubice: Mazowiecka – zawrotka na pętli NOWE ZAŁUBCE – Mazowiecka – Stare Załubice: Mazowiecka – Ruda: most nad rzeką Rządzą)
Zamilcz zatem.ashir pisze:Tak jak w zeszłym roku, zawrotka na trzy przy pomocy NR.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
Sam zamilcz, bo nawet nie wiadomo o co Tobie chodzi. 
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Chodzi mu o to (i chwała mu za to, że zwrócił ci uwagę), że notorycznie dorzucasz nam - do i tak już ciężkiej bazy danych - swoje trzy grosze o zerowej wartości merytorycznej, niosące ze sobą wyłącznie informację o tym, że jesteś świetnie zorientowany w kwestiach zmian w komunikacji. To nie ma sensu i musi zostać ograniczone.ashir pisze:Sam zamilcz, bo nawet nie wiadomo o co Tobie chodzi.
Nie, Georgowi chodziło o to, że według niego rozprzestrzeniałem błędne informacje, co nie było prawdą i co Georg już zrozumiał. A ty się dopiero teraz obudziłeś, jak już się sprawa wyjaśniła, a Georg dostał bardzo merytoryczną odpowiedź ode mnie na swoje pytanie. 
Biuletyn Kampinoski napisał:
Liczyłem na przedłużenie 719 no ale wtedy to byłaby najdłuższa podmiejska - idealna opcja to stworzenie linii 819 na trasie os. Górczewska - Kampinos na kilka kursów dziennie. Tak czy inaczej ciesze się z ZTM w moich rejonach.Biuletyn KAMPINOSKI
NR 4 (108) • 17 LIPCA 2015
Szanowni Mieszkańcy, od dnia objęcia urzędu prowadziłam rozmowy z Zarządem Transportu Miejskiego (ZTM)
na temat skomunikowania nas z aglomeracją warszawską mając na uwadze jak ważne jest to dla Mieszkańców naszej
gminy. Równolegle prowadziłam rozmowy z wójtami sąsiednich gmin; Panem Andrzejem Cieślakiem oraz Krzysztofem
Turkiem. Dzięki uprzejmości Wójtów sąsiednich Gmin oraz Dyrekcji ZTM udało się wypracować wspólne stanowisko
oraz ostateczny kształt
Porozumienia określające zasady wspólnego wykonywania zadań w zakresie lokalnego transportu
zbiorowego
. Upoważnienie wójta do podpisania Porozumienia daje możliwość ZTM wszczęcia procedury przetargowej
na wyłonienie przewoźnika obsługującego Linię uzupełniającą „L”, która mogłaby zacząć funkcjonować od 1 września br.
Wyjaśniam, że autobusy oznaczone literą “L” emitują własne bilety, ale honorują wszystkie okresowe bilety ZTM:
• 90-dniowe,
• 30-dniowe,
• dobowe,
• weekendowe,
• weekendowe grupowe,
• bilet seniora,
• bilety dla dzieci z rodzin posiadających troje dzieci.
Przy korzystaniu z oferty “Wspólny bilet” w liniach lokalnych są honorowane wszystkie uprawnienia do przejazdów
ulgowych (ulga 50%) i bezpłatnych, zgodnie z zasadami obowiązującymi w lokalnym transporcie zbiorowym nadzorowanym
przez ZTM. Pasażerowie komunikacji gminnej podróżujący do Warszawy mają możliwość skorzystania z przesiadki
do pociągów Kolei Mazowieckich. W pociągach Kolei Mazowieckich obowiązuje ten sam zakres biletów ZTM
co w liniach ‘L’.
Skomunikowanie więc naszej gminy z Warszawą poprzez linię obsługiwaną przez ZTM przynosi szereg korzyści
dla Mieszkańców Kampinosu; za 105 zł dzieci i młodzież ucząca się, studenci będą mogli podróżować w 1, 2 strefie
wszystkimi środkami komunikacji miejskiej, zaś dorośli za kwotę 210 zł (dot. biletu 30-dniowego imiennego, więcej
informacji na stronie http://www.ztm.waw.pl).
W toku prowadzonych rozmów z ZTM ustalono, że na linii Kampinos – Leszno kursować będzie 20 par autobusów,
z czego pierwszy autobus „L” będzie wyjeżdżał z Kampinosu przed godziną 4.30 a ostatni autobus powrotny będzie
dojeżdżał do Kampinosu przed północą. Autobusy „L” będą kursowały również w dni wolne od pracy, święta.
Mając na uwadze, że znaczna część mieszkańców naszej Gminy była i nadal jest zainteresowana jak najszybszym
połączeniem Kampinosu z aglomeracją warszawską zwróciłam się do Przewodniczącego Rady o zwołanie sesji
nadzwyczajnej na dzień 8 lipca, aby podjąć m.in. uchwałę upoważniającą wójta do podpisania Porozumienia z miastem
stołecznym Warszawą. Pragnę podkreślić, że wybranie tego trybu procedowania koniecznych uchwał w tym zakresie było
niezbędne i niezależne ode mnie. Wypracowanie ostatecznych wersji porozumień zajęło wiele czasu i wymagało dużego
zaangażowania tak ze strony Zarządu Transportu Miejskiego jak i Urzędu Gminy Kampinos. Konieczność zaś rozpisania
stosownych przetargów na realizację nowej linii „L” , która ma zacząć funkcjonować od 1 września br., z rozpoczęciem
nowego roku szkolnego, wymagało aby te uchwały były podjęte jak najszybciej.
Na sesji nadzwyczajnej Radni podjęli również uchwałę w sprawie ustalenia cen biletów jednorazowych, miesięcznych
(ulgowych i pełnopłatnych), emitowanych przez Przewoźnika na linii Kampinos – Leszno. Wskazano, że przewóz bagażu
i zwierząt na Liniach uzupełniających nie podlega opłacie.
Ustalono ceny biletów jednorazowych (poza honorowanymi biletami okresowymi ZTM) na poziomie:
- bilet jednorazowy normalny: 2zł*,
- bilet jednorazowy ulgowy: 1 zł*,
- bilet miesięczny normalny: 50 zł*,
- bilet miesięczny ulgowy: 25 zł*.
* - obowiązujące stawiki w pojazdach linii „L” na trasie Kampinos – Leszno.
W myśl zaaprobowanego przez Radę Gminy Kampinos porozumienia z Miastem Stołecznym Warszawą odnośnie
wspólnego wykonywania zadań z zakresu lokalnego transportu zbiorowego Gmina Kampinos będzie pokrywała 80%
kosztów funkcjonowania linii „L”, pozostałe 20% kosztów pokryje zaś Miasto
Warszawa.
Pragnę podziękować tym Radnym, którzy ze zrozumieniem odnieśli się do oczekiwań Naszej społeczności i poparli
projekty uchwał odnośnie skomunikowania Naszej gminy z aglomeracją warszawską, rozumiejąc, że przyczyni się
to poprawy życia Mieszkańców, zwiększy dostępność do oferty szkolnej, naukowej, kulturalnej jak również rynku pracy
w Warszawie.
Pozostaję z poważaniem,
Monika Ciurzyńska
Fajnie, czyli będzie L26. 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ciekawe, czy skomunikowane z 719.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Lepsze "kilka [bezpośrednich] kursów dziennie" niż 20 par linii lokalnej?stolar pisze:idealna opcja to stworzenie linii 819 na trasie os. Górczewska - Kampinos na kilka kursów dziennie.