Nie wiem, czy dobrze rozumiem. Czyli co, ewangelizować lub wyrżnąć?grzegorz pisze:Czy uczniowie w szkole mają rozumieć istotę WF? Nie; owszem mogą, ale do uzyskania celu (krzewienia kultury fizycznej) nie jest to konieczne.
Ateizm, wiara i tematyka kościelna...
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Za takie pojmowanie spraw duchowych to Ciebie ksiądz proboszcz chyba na czubach z parafii powinien wypisaćreserved pisze:Przeżycie duchowe to przecież może być także coś w stylu "ooo, ale pierdłem, chyba jutro będzie deszcz"
Tajemniczy głos z zaświatów:Szanuj forum swoje i staraj się odpowiadać w jednym poście, a nie kilku pod rząd.
Ludzie jest XXI wiek a wy dalej wierzycie w jakieś bóstwa ???
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
A co ma do tego wiek?
No właśnie, postęp technologiczny i upływ lat raczej nie sprawia, że ludzie jako ogół społeczeństwa stają się bardziej światli, co najwyżej jednostki.
A co ma postęp technologiczny do wiary?
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
No właśnie napisałem że nie ma 
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Oczywiście zależność nie jest wprost proporcjonalna, ale postęp sprawia że informację można zweryfikować dużo łatwiej, nie ma już tak szerokiego pola do wciskania owieczkom kitu czy ciemnoty...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Ja myślę że to do pewnego stopnia nie jest kwestia wiedzy. Ludzie chcą wierzyć, że ich życie ma jakiś wyższy sens i nie podchodzimy do takich spraw zbyt intelektualnie, bo nam się to nie opłaca. A że przy okazji każdy jest poddawany od dziecka indoktrynacji, zwykle łapiemy się tego co nam wmawiała rodzina - i tak się błędne koło kręci.
Dość niemoralne w tej kwestii jest wykorzystywanie takiej ludziej potrzeby do manipulacji innymi i zdobywania własnych korzyści, ale już tysiące lat temu szamani i inni tym podobni wielebni wpadli na ten pomysł i tak zostało
Dość niemoralne w tej kwestii jest wykorzystywanie takiej ludziej potrzeby do manipulacji innymi i zdobywania własnych korzyści, ale już tysiące lat temu szamani i inni tym podobni wielebni wpadli na ten pomysł i tak zostało
W Konstytucji RP jest wyraźnie napisane w artykule 53, że:Sindbad pisze:Ludzie jest XXI wiek a wy dalej wierzycie w jakieś bóstwa ???
Więc niezależnie od tego, czy forumowicze wierzą w Boga, którego nazwą Bóg, Allah, Jehowa, czy Latający Potwór Spaghetti, uszanuj wolność wyznania.Konstytucja RP pisze:1.Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.
2.Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.
Religia lub związek wyznaniowy ma do spełnienia zawsze tylko jeden cel: dać człowiekowi narzędzia do osiągnięcia szczęścia w życiu. Cała reszta, wierzenia, założenia i obowiązki religii to tylko otoczka wyróżniająca dany związek wyznaniowy spośród innych.
Sindbad uważa, że jakakolwiek religia jest przeżytkiem, a katolicyzm to domena średniowiecza. W podtekście: w Boga wierzy tylko ciemny lud.reserved pisze:A co ma do tego wiek?
Jeszcze gdzieniegdzie spotkać można ludzi, którzy widząc burzę mówią: "Burza jest, tzn, że ludzie nagrzeszyli i Pan Bóg się gniewa". Pomijam fakt, że jest to sprzeczne nawet z nauką KK. Bo jakim cudem Bóg bogaty w miłosierdzie ma, widząc swoje owieczki, wkurzać się rzucać w nie piorunami. Choć ostatnio podczas burzy zginęła jakaś młoda działaczka ruchu feministycznego, więc idąc tym tropem, Pan Bóg chciał powiedzieć, że nie zgadza się z feminizmemm72 pisze:A co ma postęp technologiczny do wiary?
Tajemniczy głos z zaświatów:Szanuj forum swoje i staraj się odpowiadać w jednym poście, a nie kilku pod rząd.
Uprzejmie przepraszam, chciałem jedynie nie czynić zamętu zbyt długą (i wielowątkową diatrybą), a zarazem dać szanse każdemu z adwersarzy w dyskusji wypowiedzieć się z osobna.
Poznawszy wykładnię jednak, obiecuję się skorygować (tzn. nie grzeszyć/mniej grzeszyć) w przyszłości
Uprzejmie przepraszam, chciałem jedynie nie czynić zamętu zbyt długą (i wielowątkową diatrybą), a zarazem dać szanse każdemu z adwersarzy w dyskusji wypowiedzieć się z osobna.
Poznawszy wykładnię jednak, obiecuję się skorygować (tzn. nie grzeszyć/mniej grzeszyć) w przyszłości
Z tego co się orientuję to bogiem od piorunów jest Zeus.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
Może moderator da Ci rozgrzeszenie. W ramach pokuty przez tydzień do pracy na kolanach zamiast komunikacją miejską.Jacek Z. pisze:Tajemniczy głos z zaświatów:Szanuj forum swoje i staraj się odpowiadać w jednym poście, a nie kilku pod rząd.![]()
Ale to religii politeistycznej. W religii politeistycznej od każdej sprawy jest inny bóg. W religii monoteistycznej jest jeden od wszystkiego. Chociaż do końca to nie wiadomo. Bo jak odnieść to do różnego rodzaju świętych, to w katolicyzmie każdy święty jest od czegoś innego. O dobrego męża/dobrą żonę należy modlić się do św. Józefa, a o przejście czkawki do św. Benedykta ze Sieny. Jeśli dotknie Cię nieszczęście posiadania nieposłusznego psa, św. Hubert pospieszy Ci z pomocą. O nawrócenie dla złośliwej żony możesz pomodlić się do świętego Gummara.Sindbad pisze:Z tego co się orientuję to bogiem od piorunów jest Zeus.
Największą renomą cieszy się św. Juda Tadeusz - patron spraw trudnych i szczególnie beznadziejnych. Zawsze modliłem się do niego na studiach, po egzaminach, które źle mi szły (czyli właściwie po wszystkich) i uzyskałem tytuł magistra. Może też dzięki Niemu.
Skoro dla złożenie ofiary samemu sobie, skazał siebie na mękę i śmierć, to wszystko jest możliweGeorg pisze:Jeszcze gdzieniegdzie spotkać można ludzi, którzy widząc burzę mówią: "Burza jest, tzn, że ludzie nagrzeszyli i Pan Bóg się gniewa". Pomijam fakt, że jest to sprzeczne nawet z nauką KK. Bo jakim cudem Bóg bogaty w miłosierdzie ma, widząc swoje owieczki, wkurzać się rzucać w nie piorunami.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
"Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja."Wolfchen pisze:Skoro dla złożenie ofiary samemu sobie, skazał siebie na mękę i śmierć, to wszystko jest możliwe
Terry Pratchett
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.